CV in het Engels maken? Lees deze tips om een internationale baan te veroveren!

CV in het Engels maken? Lees deze tips om een internationale baan te veroveren!

Als je die fantastische Engelse baan op het oog hebt is het tijd om een goed cv te schrijven. Met een perfect cv en een onderscheidende sollicitatiebrief in het Engels maak je tot 60% meer kans om uitgenodigd te worden en dus om de baan te krijgen die je wil! Maar pas op! Er zijn wel wat verschillen tussen Nederlandse en Engelse cv’s waar je rekening mee moet houden. Hieronder geef ik je tips voor het opstellen van een cv in het Engels.

Taalgebruik

Allereerst is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je geen taalfouten maakt in je cv. Dit komt onprofessioneel over en zorgt voor een afwijzing! Voor een uitgebreidere uitleg over taalgebruik in Engelse sollicitaties, kijk naar de tips die worden gegeven voor het opstellen van een sollicitatiebrief in het Engels.

Als je een cv in het Engels gaat opstellen is het belangrijk te weten bij welk bedrijf je gaat solliciteren. Er zijn namelijk grote verschillen tussen een Brits en een Amerikaans cv. Het begint al met de naam. In Engeland noemen ze het een CV net als in Nederland. CV staat voor curriculum vitae wat levensloop betekent in het Latijn. In Amerika wordt het een resumé genoemd, wat samenvatting in het Frans betekent. Hieronder staat meer informatie over beide cv’s. Het kan natuurlijk ook zijn dat je solliciteert op een functie in een Engelssprekend bedrijf in een ander land. Het ligt aan het bedrijf welke regels je het beste kunt volgen.

Het Britse CV

Een Brits CV is goed te vergelijken met een Nederlands cv. Het is maximaal twee pagina’s lang. Bij een Nederlands cv is het gebruikelijk om een foto bij te voegen. Bij een Engels CV hoeft dit in principe niet: het ligt aan de baan of je wel of niet een foto toevoegt. Bij je persoonlijke gegevens hoef je de volgende elementen niet toe te voegen: huwelijkse staat, geboortedatum, geboorteplaats en nationaliteit. Als je denkt dat het je sollicitatie bevordert mag je deze informatie wél erin zetten. Verder hoef je niet uit jezelf allerlei referenties erop te zetten. Je kunt er eventueel wel bij zetten dat referenties op aanvraag mogelijk zijn.

De opbouw:

 

 

DO’S

 • Verkoop jezelf! Wees duidelijk en zakelijk.
 • Begin je CV met een kort profiel: een paar zinnen die laten zien wie jij bent en wat je wil. Dit is ook gebruikelijk in Nederlandse cv’s.
 • Optimaliseer je CV voor het Applicant Tracking System.
 • Vermeld je werkervaring in chronologische volgorde, met je laatste functie bovenaan.

 

DON’TS

 

Het Amerikaanse CV

Een Amerikaans CV is krachtig en zelfverzekerd. Ook is het kort: niet langer dan één pagina. Wil je echt meer informatie toevoegen en is het relevant? Dan kun je het langer maken. Het is echter niet relevant om een tweede pagina toe te voegen zodat je kunt vermelden dat je van koken en zwemmen houdt als je voor een manager functie solliciteert. Wees dus kritisch!

De opbouw:

 

 

DO’S

 • Prijs jezelf goed aan op je CV. Dit is hét moment om jezelf echt te verkopen. Zet bijvoorbeeld al je belangrijke persoonlijke prestaties erop. Heb jij er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er grote nieuwe klanten werden binnengehaald? Vermeld dit!
 • Gebruik zogenaamde power verbs die laten zien dat je veel bereikt hebt. Voorbeelden zijn achieved, excelled, coached en coordinated. Hierbij kun je meer overdrijven dan je op je Nederlandse cv zou doen.
 • Vermeld je werkervaring in chronologische volgorde, met je laatste functie bovenaan.
 • Zorg dat je er referenties op hebt staan. Amerikaanse bedrijven hechten hier meer waarde aan dan  Europese bedrijven.
 • Optimaliseer je CV voor het Applicant Tracking System.

DON’TS

 • Laat geen sterke overtuigingen doorschemeren in je CV op het gebied van politiek en geloof.
 • Het is in de Verenigde Staten verboden om een sollicitant te discrimineren op ras, kleur, geloof, geslacht, nationaliteit, leeftijd of beperking (bron) . Als blijkt dat sommige van deze zaken wél bekend waren en de sollicitant wordt na het interview afgewezen, dan kan de sollicitant het bedrijf aanklagen en zeggen dat er tegen hem gediscrimineerd is. Dit wil het bedrijf niet. Soms worden CV’s dus afgewezen als dit soort informatie erop staat, zodat later gedoe voorkomen wordt. Zorg daarom dat je de volgende elementen niet in je  personalia zet: geboorteplaats, geboortedatum, geslacht, burgerlijke staat en religieuze overtuigingen.   
 • Voeg ook zeker geen foto toe, aangezien hierop ook gediscrimineerd zou kunnen worden.
 • Het is niet gebruikelijk om een persoonlijk profiel toe te voegen.
 • Voeg geen informatie toe die niet relevant is. Tijd is geld, en een té lang CV met niet relevante informatie zal niet in je voordeel werken.
 • Voeg niet te veel verschillende kleuren en vormen toe. Zorg wél dat het er aantrekkelijk uitziet, maar hou het simpel. Het gaat bij Amerikaanse CV’s vooral om de inhoud.

 

Is de afkorting van curriculum vitae nu CV of cv?

Dit verschilt per land. In Nederland is de juiste schrijfwijze cv maar in Engeland weer CV.

Conclusie

De meeste bovengenoemde punten zijn guidelines. Soms past het beter bij een bepaalde functie om sommige dingen anders te doen.

Auteur

Bas Klein Geltink

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image