Een chronologisch cv

Kenmerken van het chronologische cv

De focus van een chronologisch cv ligt op het tijdsverloop van je levensloop en je carrière tot nu toe. Het chronologische cv is ingedeeld in bepaalde rubrieken en worden in chronologische volgorde op het cv geplaatst.

Een duidelijk verschil dus met het vaardigheden cv, waarbij de nadruk ligt op de vaardigheden en competenties en waarbij geen tijdsvolgorde wordt aangehouden.

Voor wie is een chronologisch cv?

Omdat het chronologische cv, de naam zegt het al, een chronologische volgorde heeft, is het verloop van je loopbaan en wat je tot nu toe gedaan hebt direct zichtbaar voor de recruiter. Dit maakt het chronologische cv geschikt voor alle sollicitanten, maar het wordt vooral net afgestudeerden die naar een startersfunctie solliciteren aangeraden de structuur van een chronologisch cv aan te houden.
Sollicitanten kunnen beter kiezen voor een vaardigheden cv als ze:

 • Niet over de juiste werkervaring beschikken
 • Al langer werkloos zijn
 • Een gat in hun cv hebben
 • Jobhoppers zijn (relatief vaak van baan verwisselen)
 • Freelancer zijn
 • Een carrièreswitch willen maken

Wat benoem je in een chronologisch cv?

Het chronologische cv bestaat uit een aantal vaste onderdelen, zoals persoonsgegevens, werkervaring en opleiding. Daarnaast kan gekozen worden voor vaardigheden, competenties, hobby’s, cursussen en eventuele nevenactiviteiten. Je kunt er zelf voor kiezen of je deze in je cv wilt opnemen. Kijk of ze relevant zijn voor de functie. Als je nog niet veel werkervaring hebt en je door een nevenactiviteit kunt laten zien dat je over bepaalde kwaliteiten beschikt, voeg deze dan toe!
Een opsomming:

 • Een pakkende titel; begin je cv met een pakkende titel. Hiermee trek je gelijk de aandacht van de recruiter!
 • Je persoonsgegevens, zoals je naam, geboortedatum, woonplaats, nationaliteit, telefoonnummer en e-mailadres
 • Je persoonlijke profiel; een profielschets van jezelf waarin je je ambities en vaardigheden omschrijft. Hiermee krijgt de recruiter snel een indruk van wie je bent!
 • Je werkervaring (zie hieronder) tot nu toe in chronologische volgorde; per functie de naam van het bedrijf en de periode dat je er gewerkt hebt. Licht je werkervaring toe met een inhoudelijke beschrijving van je werkzaamheden en verantwoordelijkheden
 • Je gevolgde opleidingen (zie hieronder) in chronologische volgorde; per opleiding de naam van de opleiding en de duur. Licht de opleiding toe door de belangrijkste vakken en, indien van toepassing, je minor te noemen. Als je een scriptie hebt geschreven, benoem dan de titel van de scriptie en het eindcijfer met daarbij eventueel je vakkenpakketten, specialisaties en het onderwerp van je scriptie.
 • Relevante aanvullende opleidingen en cursussen die je hebt gevolgd.
 • Andere relevante zaken, zoals nevenactiviteiten, hobby’s, talenkennis
 • Referenties; de contactgegevens van bedrijven waar je eerder gewerkt hebt of stage hebt gelopen. Onthoud dat als je referenties opgeeft je de persoon in kwestie hiervan op de hoogte stelt.

 

Werkervaring

01/2009 – 10/2011 Functietitel Bedrijf
 In deze functie was ik verantwoordelijk voor de secretariële en organisatorische ondersteuning van de directieleden. Ik stroomlijnde de dagelijkse gang van zaken en gaf zelfstandig invulling aan een breed takenpakket. Ik fungeerde als eerste aanspreekpunt voor vele contacten, beheerde de complexe agenda’s en was gesprekspartner voor de betrokken partijen.
10/2011 – 08/2013 Functietitel Bedrijf
  In deze functie was ik verantwoordelijk voor etc.
08/2013 – heden  Functietitel Bedrijf
  In deze functie was ik verantwoordelijk voor etc.

Opleidingen

01/2011 – 10/2012 Naam van de opleiding Naam opleidingsinstituut
Diploma behaald: ja
Beschrijf vervolgens de inhoud van de opleiding door de belangrijkste vakken en indien van toepassing, je minor te noemen. Als je een scriptie of een afstudeeronderzoek hebt geschreven, benoem dan de titel van de scriptie en het eindcijfer.
 
08/2013   – 01/2014 Naam van de opleiding Naam opleidingsinstituut
Diploma behaald: ja
Beschrijf vervolgens de inhoud van de opleiding door de belangrijkste vakken en indien van toepassing, je minor te noemen. Als je een scriptie of een afstudeeronderzoek hebt geschreven, benoem dan de titel van de scriptie en het eindcijfer.

 

Welke volgorde in een chronologisch cv: werkervaring of opleidingen eerst?

De meest belangrijke onderwerpen op je cv zijn jouw werkervaring en genoten opleidingen, omdat dit voor een recruiter de belangrijkste selectiecriteria zijn. Jij kunt door de onderwerpen in een bepaalde volgorde te plaatsen, invloed uitoefenen op de wijze waarop jouw cv gelezen wordt (en waar je wilt dat de aandacht van de recruiter naar uitgaat). De recruiter scant een cv en zoekt naar de voor hem/haar belangrijkste informatie. Deze eerste scan duurt vaak niet langer dan een seconde of tien en in deze korte tijd kan worden bepaald of jouw cv interessant genoeg is om volledig gelezen te worden. Met andere woorden: de volgorde van de informatie op jouw cv speelt een grote rol in het selectieproces en nog belangrijker: jij kunt hier invloed op uitoefenen. Hoe je dit doet, lees je hier.

Voorbeeld chronologisch cv

Ter inspiratie volgt hier een gratis voorbeeld van een chronologisch cv die je kunt downloaden. Je kunt ook met Word een chronologisch cv opstellen. Hoe je dit doet, lees je hier.

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image