Stel gemakkelijk een sollicitatiebrief in het Engels op met deze tips!

Stel gemakkelijk een sollicitatiebrief in het Engels op met deze tips!

Bijna iedereen in Nederland spreekt een aardig woordje Engels. Daarom is het logisch dat Nederlanders soms op zoek gaan naar hun droombaan in andere landen waar Engels gesproken wordt. Maar voordat je een internationale baan kunt veroveren, moet er eerst een goede sollicitatiebrief in het Engels geschreven worden. Dit lijkt een simpele opgave als je toch al Engels spreekt. Maar in de realiteit levert dit soms problemen op.  Er zijn namelijk belangrijke verschillen tussen Engelse en Nederlandse sollicitatiebrieven net zoals bij het opstellen van een cv in het Engels en in het Nederlands. Voor tips voor het opstellen van een Engels CV, klik hier. Hieronder lees je tips om een uitstekende Engelse brief te schrijven.

1. Spelling & Grammatica

  • Zorg dat er geen enkele spel of grammatica fout in je brief staat. Dit lijkt misschien een erg logisch punt, maar dit is echt erg belangrijk. Als de lezer van je brief steeds stuit op taalfouten, gaat hij (onbewust) een negatief beeld van je vormen. Ook zal hij denken dat je gesproken Engels niet goed genoeg zal zijn. Dit is een reden om je af te wijzen!  Gelukkig kun je dit gemakkelijk voorkomen: laat je brief altijd nalezen en verhoog hiermee de kans dat je wél wordt uitgenodigd voor een gesprek!

 

  • Let er ook op dat je niet té enthousiast veel moeilijke woorden gaat gebruiken om te laten zien dat je Engels goed is. Dit geeft namelijk  een vertekend beeld. Ook riskeer je dan dat je woorden nét niet op de goede manier gebruikt, wat een negatief beeld schetst van je Engelse taalvaardigheid en wat ervoor zorgt dat je brief niet lekker doorleest. Ook dit is een reden om je af te wijzen. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Gebruik daarom vooral de woorden die je zelf kent en als je er een mooie moeilijke term tussendoor wilt gooien, zorg dan dat je deze goed gebruikt.

 

  • Verder is het gebruikelijk om samentrekkingen als can’t te vermijden. Schrijf het voluit als cannot. Als je er wél voor kiest om samentrekkingen te gebruiken, omdat je bijvoorbeeld een vlotte jonge brief wil schrijven, zorg dan dat je ze goed schrijft. Schrijft dus bijvoorbeeld couldn’t en niet couldnt.

  • Gebruikt de juiste spelling! Schrijf je naar een Brits bedrijf? Gebruik dan de Britse spelling en schrijf bijvoorbeeld colour en analyse. Schrijf je naar een Amerikaans bedrijf? Dan gebruik je color en analyze. Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar het kost weinig moeite om de goede spelling aan te houden en het werkt in je voordeel.

 

 2. Gebruikt de juiste toon

Als je een brief schrijft naar een Brits bedrijf is het noodzakelijk om heel beleefd te zijn. Britten hechten namelijk erg veel waarde aan beleefdheden. Hou het verder zakelijk en overdrijf niet. Britten vinden het vaak moeilijk om zichzelf goed aan te prijzen, dus als jij het te overdreven doet in je eigen brief komt dit verwaand over. Dit zou voor een afwijzing kunnen zorgen.  Let op! Het is natuurlijk nog steeds belangrijk om jezelf aan te prijzen! Let er alleen op dat je niet te ver gaat en het zakelijk houdt. Als je een brief naar een Amerikaans bedrijf stuurt mag je juist wél jezelf goed aanprijzen. Probeer jezelf te verkopen in zo’n brief. Dit is een groot verschil tussen Amerikaanse en Britse brieven.

3. Gebruikt de goede aanhef voor een Engelse sollicitatiebrief!

De juiste aanhef is erg belangrijk, omdat de lezer anders meteen bij het begin van je brief opmerkt dat je brief uit de toon valt. Je kunt iemand op de volgende manieren adresseren:

Mr.       Meneer

Mrs.     Mevrouw – gehuwd

Miss     Mevrouw – ongehuwd

Ms.       Mevrouw

Mrs. en Miss zeggen allebei iets over de burgerlijke staat van de geadresseerde. Deze titels, vooral Mrs., zijn wat ouderwets. Het is gebruikelijker om Ms. te gebruiken. Als iemand een academische titel heeft, bijvoorbeeld Dr., is het goed om deze te gebruiken in plaats van Mr./Ms.

Als je de achternaam van de geadresseerde weet is het altijd aan te raden deze te gebruiken in de aanhef van je sollicitatiebrief. Voorbeelden zijn:

Dear Mr. Smith

Dear Ms. White

Als je niet weet bij wie de brief terecht komt, kun je de brief op de volgende manieren beginnen:

Dear Sir(s)

Dear Madam

Dear Sir/Madam

Let op! Bij Amerikaanse brieven wordt de aanhef gevolgd door een dubbele punt en bij Britse brieven door een komma.

4. Gebruik ook de goede afsluiting bij een Engels sollicitatiebrief!

Het is netjes om een afsluitende zin te gebruiken waarin je de lezer bedankt voor het overwegen van je sollicitatie. Voorbeelden zijn:

Thank you for your time and consideration.

Your consideration is greatly appreciated.

Na deze afsluitende zin komt de echte afsluiting bij Engelse sollicitatiebrieven. Het ligt aan de aanhef welke je gebruikt. Weet je aan wie de brief is geadresseerd en heb je in de aanhef een naam gebruikt? Sluit dan af met Yours sincerely voor Britse en Amerikaanse brieven. Weet je niet aan wie de brief geadresseerd is en heb je dus geen naam gebruikt in de aanhef, gebruik dan Yours faithfully voor Britse brieven of Sincerely yours voor Amerikaanse brieven. Let op! Alleen het eerste woord van de afsluiting heeft een hoofdletter en na de afsluiting komt een komma.

5. Ken je lezer

Als je een brief naar een Amerikaans bedrijf stuurt, gebruik dan geen Europese standaarden die zij niet kennen. Solliciteer je bijvoorbeeld naar een lerarenfunctie aan een Amerikaanse universiteit? Ga dan niet uitgebreid vertellen hoeveel studiepunten je zelf hebt gehaald in je opleiding, of hoeveel studiepunten het vak dat je al hebt gegeven in Nederland waard was. Ze gebruiken andere studiepunten in Amerika, en ons Nederlandse studiepuntensysteem (European Credit Transfer and Accumulation system) zullen de Amerikanen dus niet begrijpen.

6. Zorg ervoor dat je brief maximaal één pagina lang is.

 

7. Voorbereiding

Als je na het schrijven van een goede brief wordt uitgenodigd, bereid dan je gesprek goed voor. Je spreekt vast goed Engels, maar jezelf goed, kort en bondig presenteren in een andere taal is lastiger dan het lijkt. Denk daarom goed na over wat je wil zeggen en oefen dit eventueel online met een professional.

8. Voorbeeld van een sollicitatiebrief in het Engels

Om inspiratie op te doen kun je hier een voorbeeld sollicitatiebrief in het Engels lezen en downloaden.

Hierboven zijn een aantal belangrijke punten besproken om een goede Engelse sollicitatiebrief te schrijven.

Auteur

Bas Klein Geltink

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image