5 mei, Bevrijdingsdag. Maar hoe vrij ben jij?

5 mei, Bevrijdingsdag. Maar hoe vrij ben jij?

Wat is vrijheid eigenlijk? Dat je mag stemmen tijdens een referendum (maar het niet doet)? Dat niemand raar opkijkt als je een joint opsteekt in het Vondelpark? Dat je geen sollicitatieplicht hebt? Toch zijn er veel regels waar wij ons aan dienen te houden of denken te moeten houden.

Vaste regels vs flexibele regels

Veel regels en wetten staan vast en hier kun je ook weinig aan veranderen, zoals het feit dat je niet op de stoep mag fietsen. Maar er valt goud te verdienen met de regels die wij onszelf opleggen. Een voorbeeld hiervan komt uit mijn werkervaring als recruiter. Iemand schudde een stevige hand en zei vervolgens: “Ik ben (willekeurige naam) en ik moet solliciteren.” Als ik dan vroeg van wie dit moest was het antwoord soms “mijn moeder”, maar meestal “het UWV”.

Hoe vrij ben je met het kiezen van een baan? Of als je nu een baan hebt, hoe vrij voel je je? Heb je voldoende ruimte om jezelf te blijven ontwikkelen en uitdagen? Er zullen verrassend veel mensen zijn die niet op hun plek zitten. De vraag is dan wat je ermee gaat doen. Sommigen blijven klagen en veranderen niets, maar je hebt ook alle vrijheid om weer een passende baan te zoeken, al besef je je dat niet altijd.

Genoeg vragen waarop ik in jouw specifieke situatie nu niet een antwoord kan geven. Wij kennen elkaar namelijk (nog) niet, maar ik nodig je uit om een berichtje te sturen als je over dit onderwerp wilt spreken. Voor mij ook eens wat anders dan de normale sollicitatietrainingen!

Hoe vrij ben jij?

Om dit te kunnen beantwoorden adviseer ik je om de volgende vraag te stellen: “Welke oordelen van mij verhinderen actief gedrag?” Dus hoe vrij ben je om actief te zijn? Als wij deze vraag omdraaien kun je ook stellen: “Hoe gevangen ben ik in mijn eigen oordelen om geen actief gedrag te tonen?” En dan bedoel ik niet “druk” te zijn, dat zijn we tegenwoordig bijna allemaal, maar actief te zijn met de dingen die er echt toe doen. De dingen die achterin je hoofd zitten, je diepste verlangens waar je maar excuses voor blijft bedenken om ze niet te doen. Zoals dat belletje dat je maar blijft uitstellen of die sollicitatie naar een nieuwe baan.

Vrijheid in Nederland

Zelf heb ik veel in het buitenland gewoond en meer dan 75 landen bezocht. Dit waren de armste landen waar kinderen geboren werden op een vuilnisbelt tot de rijkste landen waar je goudstaven, zoals kroketten bij de Febo, uit de muur kunt trekken. Geloof mij dat wij qua vrijheid van iedereen winnen. Maak hier gebruik van en vier deze vrijheid in je gedrag! Dus welk oordeel ga jij te lijf om vrijer te zijn? Benoem het hieronder!

Auteur

Bas Klein Geltink

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image