Het vinden van een nieuwe baan en het sollicitatieproces zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Eerst ga je je oriënteren op diverse vacatures, en als je een vacature hebt gevonden die je aanspreekt, wordt het tijd om een indrukwekkende sollicitatiebrief te schrijven en een cv op te stellen. Maar, alleen een uitmuntende sollicitatiebrief en een goed cv is tegenwoordig niet meer voldoende. Wist je namelijk dat het ook belangrijk is dat je online een uitstekende indruk maakt?
Werkgevers kijken verder dan alleen jouw sollicitatiebrief en cv
Naast het opstellen van een cv en het schrijven van een verpletterende sollicitatiebrief is het belangrijk dat je de indruk die je online maakt eens goed onderzoekt. Door jezelf op te zoeken op Google komen alle gegevens die over jou te vinden zijn via de zoekresultaten naar boven. Wat je te zien krijgt, krijgen eventuele werkgevers ook te zien, waardoor dit de ideale kans is om ook online een goede indruk achter te laten. Werkgevers kijken tegenwoordig namelijk steeds vaker verder dan alleen jouw cv voordat ze jou uitnodigen voor een gesprek. Om alvast een beeld over jou te vormen, googelen werkgevers en recruiters jou. Wanneer je een uitstekende sollicitatiebrief, cv online indruk achterlaat, is jouw kans nog groter om uitgenodigd te worden voor een gesprek.
6 Tips voor een succesvolle online indruk
Om jouw kans op jouw droombaan te vergroten is het dus belangrijk om naast jouw offline indruk ook jouw online indruk te managen. Hieronder geven wij jou 6 tips hoe jij het beste jouw online indruk kan managen.
1. Manage jouw online indruk door jouw naam te beschermen
De kans om online iemand met dezelfde voor- en achternaam tegen te komen is vrij groot, omdat 64 procent van de Nederlanders een naamgenoot heeft. Als een werkgever of recruiter jouw naam opzoekt in Google, kan het dus voorkomen dat jij niet gevonden wordt, maar wel iemand anders met precies dezelfde naam. Dit kan voor verwarring zorgen bij een potentiële werkgever. Door jouw naam te beschermen, zorg je ervoor dat de resultaten die in Google naar boven komen ook echt over jou gaan, waardoor je de kans krijgt om jezelf optimaal te presenteren voor een nieuwe werkgever of recruiter.
2. Presenteer jezelf met behulp van een persoonlijke profielpagina
De website MijnNaamBeschermen.nl heeft een handige tool ontwikkeld waarmee je in een handomdraai een persoonlijke profielpagina op het internet creëert. Op deze profielpagina stel je jezelf kort en bondig voor en geef je aan wat jouw expertise is. Daarnaast is het ook een optie om te verwijzen naar andere relevante pagina’s op het internet over jou, zoals jouw LinkedIn-pagina, huidige werkgever, opleiding of blog. Je hebt voor het aanmaken van een persoonlijke profielpagina geen enkele technische kennis nodig, en bovendien zorgt de tool er meteen voor dat jouw naam beschermd wordt.
Wanneer jouw persoonlijke profielpagina online staat, kunnen potentiële werkgevers en recruiters je gemakkelijk vinden en in één oogopslag zien wat jij te bieden hebt. Bovendien kan je de URL van jouw profielpagina aan je cv toevoegen, zodat je meteen laat zien welke online informatie over jou gaat. Zo onderscheid je jezelf van andere kandidaten en vergroot je jouw kans op het krijgen van een baan.
3. De kracht van LinkedIn
LinkedIn is een veelgebruikt kanaal voor het werven van nieuw personeel. Je kunt jezelf via dit social media kanaal als professional presenteren en laten zien wat jouw meerwaarde is. Zorg naast informatie over jouw opleidingen, ervaring en vaardigheden ook voor een duidelijke headline, waarin je bijvoorbeeld aangeeft naar wat voor werk je op zoek bent. Bovendien is ook een achtergrondfoto die bij je past en een professionele profielfoto van belang voor het creëren van een indrukwekkende online indruk.
4. Controleer ook jouw andere social media kanalen
Facebook en Instagram zijn social media kanalen die ook bedrijfsmatig ingezet kunnen worden, maar vaak gebruikt worden voor privé doeleinden. Wanneer je op deze kanalen vooral privé informatie deelt, is het verstandig om de privacy instellingen zo in te stellen dat jouw foto’s en berichten niet openbaar worden gemaakt, maar alleen door vrienden en familie gezien kunnen worden. Het komt namelijk niet professioneel over als jouw eventuele werkgever foto’s kan vinden van jouw vrijgezellenfeest, waarbij je in een SpongeBob pak allerlei gekke opdrachten aan het uitvoeren bent.
5. Zorg voor een professionele profielfoto
Door jouw persoonlijke online pagina’s aan te vullen met een duidelijke profielfoto creëer je meer vertrouwen bij eventuele werkgevers en recruiters. Zorg er wel voor dat de profielfoto een duidelijke foto is op een rustige achtergrond en draag nette, effen kleding die niet voor afleiding zorgt, maar er juist voor zorgt dat de aandacht op jouw gezicht blijft. Lach bovendien vriendelijk naar de camera en neem een open houding aan.
6. Laat zien wat je waard bent
LinkedIn en jouw persoonlijke profielpagina zijn de ideale plekken om ook online te laten zien wat je waard bent. Je kunt op deze pagina’s jouw kwaliteiten delen, aangeven wat voor opleidingen je hebt gedaan en aantonen wat voor ervaring je hebt. Naast het inzetten van LinkedIn en het creëren van een persoonlijke profielpagina, kun je een nog betere indruk achterlaten door ook een persoonlijke blog of vlog te maken. Al deze informatie over jou zorgt ervoor dat een werkgever of recruiter een optimale indruk van je kan krijgen. Dit vergroot jouw kans op het vinden van een nieuwe baan.
Het is wel duidelijk dat niet alleen jouw offline indruk doorslaggevend is voor het vinden van een baan. Werkgevers en recruiters maken tegenwoordig namelijk steeds vaker gebruik van het internet om informatie over hun eventuele nieuwe werknemers te vinden. Door jouw naam te beschermen, jouw privé berichten op social media af te schermen en via LinkedIn en op een persoonlijke profielpagina een professionele indruk achter te laten, verhoog je jouw kansen op het vinden van jouw droombaan.
Dit artikel is in samenwerking met MijnNaamBeschermen.nl geschreven. Wij hebben zelf een profielpagina bij hun aangemaakt en staan hierdoor achter hun product. Het promoten hiervan is op ons persoonlijk oordeel en staat los van de vergoeding welke wij ontvangen, mocht je hun product afnemen.
Auteur
Bas Klein Geltink
Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.