Je wilt dat je nieuwe werkgever je respecteert zoals je bent en je wilt de baan ook graag hebben. Dit kan voor een strijd zorgen of je nu wel of niet moet aangeven dat je homo bent. Mag een werkgever hier trouwens wel naar vragen? Wij denken graag met je mee en geven je tips wat je kunt doen.
Als ervaren executive coach heb ik door de jaren heen een schat aan informatie verzameld om zowel cliënten te begeleiden als het Sollicitego team te coachen. De vraag of het beter is om te vermelden dat je homo bent of niet wordt regelmatig door onze cliënten gesteld. Het antwoord hierop heb ik als één van de lastigste gevonden omdat het op ethiek gebaseerd is en niet onderbouwd kan worden door wetenschappelijk onderzoek. Natuurlijk is er wel onderzoek gedaan naar homo discriminatie maar wil je überhaupt wel werken bij een organisatie waar dit gebeurt?
Mijn twee gouden regels tijdens het sollicitatiegesprek
1. Je hoeft niet te benoemen dat je homo bent
Als ergens naar gevraagd wordt kun je hier eerlijk antwoord op geven maar waarom zou je alles zelf op tafel leggen? Dit geldt bijvoorbeeld ook als je met ruzie vertrokken bent bij je laatste werkgever. Als je nieuwe werkgever er niet naar vraagt waarom zou je het dan benoemen? Vraag jezelf af welke meerwaarde het heeft voor het uitvoeren van de baan dat je gay bent? Kun je hierdoor je werk beter doen en/of betere resultaten behalen dan adviseer ik je om het te benoemen maar anders niet.
Een voorbeeld hiervan is een functie als adoptieconsultant. Je kunt je misschien voorstellen dat jouw seksuele geaardheid ervoor zorgt dat je een kwalitatief betere ondersteuning kunt leveren aan gay ouders. Een goed adoptiebureau wil een gemêleerd team van adoptieconsultants die de Nederlandse maatschappij weerspiegelt. Je eigen seksuele geaardheid zou hierdoor een dikke plus kunnen zijn wanneer je hiermee het bestaande (hetero)team aanvult.
2. Solliciteren is jezelf verkopen
Doorgewinterde verkopers hanteren drie vuistregels. Breng nooit de gespreksonderwerpen geloofsovertuiging, seksuele geaardheid en politieke voorkeur op tafel. Een vierde zou voor mannen eventueel voetbal kunnen zijn. Je creëert hiermee de mogelijkheid voor een patstelling hetgeen je absoluut niet wilt tijdens je verkoopgesprek. Je bent namelijk juist op zoek naar gelijkenissen waarmee je een cultuurfit stimuleert omdat 60% van de recruiters aangeeft hierop te selecteren.
Mag een werkgever vragen of je homo bent?
Nee, een werkgever mag niet vragen of je homo bent. Natuurlijk gebeurt dit in de praktijk wel en het is aan jou of je hier een eerlijk antwoord op geeft. Mocht je hierover liegen dan mag dit nooit een reden voor ontslag zijn. Zelf zou ik een eerlijk antwoord geven maar hierna meteen het gesprek sturen naar de voordelen die jij meebrengt voor het bedrijf, ongeacht of deze voordelen iets te maken hebben met je seksuele voorkeur. Je hebt het in de beschikbare tijd toch liever over hoe jij succesvol gaat zijn in de functie dan over je seksuele geaardheid?
Ben je eigenwijs? Stel dan een ongepaste wedervraag! Stel bijvoorbeeld een wedervraag die ligt in de privésfeer van je gesprekspartner maar wees er alert op dat dit het gesprek een hele andere, onbedoelde wending kan geven. Wacht het antwoord op je vraag niet af maar vervolg meteen met het benoemen dat je liever dit gesprek gebruikt om over de inhoud van de functie te praten en of je de juiste competenties bezit om daar een succes van te maken.
Vermelden dat je gay bent?
Als jij het belangrijk vindt om dit te vermelden moet je dit vooral doen. Zelf zou ik beoordelen of je seksuele geaardheid voor een voordeel zorgt tijdens het uitoefenen van de functie. Als het een voordeel met zich meebrengt dan zou ik hierop richten. Heeft het geen voordeel dat je homo bent dan zou ik het onderwerp niet zelf benoemen en juist de focus leggen op andere voordelen die jij voor je toekomstige werkgever meebrengt!
Benoem jij tijdens het solliciteren dat je homo bent? Deel je ervaringen en aanpak hieronder zodat anderen hiervan kunnen leren.
Auteur
Bas Klein Geltink
Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.