Hoe zal het zijn als je tijdens het kerstdiner trots kunt vertellen dat je een (nieuwe) baan hebt gevonden!? Volgend jaar krijg je dan misschien wel een vette 13de maand op je rekening gestort. Helaas is dat voor de 616.000 werkloze Nederlanders op dit moment nog slechts toekomstmuziek.
Waarom het beter is om in december werk te zoeken dan in januari….
Volgens Google wordt er in Nederland gemiddeld 135.000 keer per maand op het woord “vacatures” gezocht. In januari, de maand van de goede voornemens, gaan werkzoekenden massaal op zoek naar werk. Waardoor in 2014 de hoogste score van dat jaar, 201.000 zoekopdrachten, behaald werd. Eén van de laagste resultaten was de maand december 2014, met 110.000 zoekopdrachten*.
Tegelijkertijd zagen we in december 2014 dat het aanbod van online vacatures het hoogste ooit was! Bijna 100.000 stuks, zelfs meer dan in de maand januari 2014.
Oftewel, in december waren veel werkzoekenden druk bezig met het bereiden van het konijn Flappie, terwijl hun kansen op de online arbeidsmarkt nog nooit zo hoog waren geweest! De concurrentie was op dat moment namelijk extreem laag en het aanbod van vacatures extreem hoog.
Mijn advies is daarom om tijdens de kerst met volle teugen te genieten van lekker eten, familie en vrienden. Zet echter, buiten de belangrijkste kerstdagen om, alle zeilen bij in het sollicitatieproces. In deze periode bereik je namelijk het hoogste resultaat met de minste inspanning. Dát noem ik nu strategisch solliciteren.
Hieronder lees je zeven tips welke ik, afhankelijk van cliënt en situatie, gebruik in mijn sollicitatietrainingen.
Tip 1. Bezoek kerstborrels
Kerstborrels zijn een perfecte gelegenheid om te netwerken en een goed moment om je elevator pitch te gebruiken. Dit alles ook nog eens in een gezellige sfeer met een drankje in de hand! Bekijk de websites van de Kamer van Koophandel en (lokale) netwerkclubs voor datums en locaties van kerstborrels.
Ben je geen lid van een netwerkclub? Een bestaand lid mag een introducé gratis meenemen. Dus wanneer je zelf geen lid bent, kijk dan op de ledenpagina wie er als contactpersoon vermeld staat. Benader dit lid en vraag of hij/zij je als introducé wilt opgeven voor de kerstborrel. Zo heb je er ook meteen een nieuw zakelijk contact bij!
TIP 2. VERSTUUR EEN PERSOONLIJKE KERSTGROET
Wens al je zakelijke relaties een vrolijk kerstfeest toe. Neem de tijd om dit persoonlijk te doen en breng je zelf zo op een leuke manier onder de aandacht.
TIP 3. NEEM TELEFONISCH CONTACT OP MET RECRUITERS
Tijdens de kerstvakantie hebben recruiters het vaak rustiger, waardoor ze eerder tijd voor je vrijmaken. Toon interesse door te vragen hoe het hem/haar het afgelopen jaar gegaan is. Hiermee snijd je een positief onderwerp aan, afgelopen jaar is namelijk een zeer lucratief jaar geweest in de recruitmentbranche. Vraag wat de verwachtingen voor 2016 zijn en tot slot welke bijdrage jij hieraan kunt leveren.
TIP 4. VRAAG BEDRIJVEN NAAR HUN PLANNEN VOOR 2016
In december maken bedrijven nieuwe plannen voor 2016. Hierdoor weten ze waar de aandacht heen gaat en vaak ook de personeelsbudgetten die besteed zullen worden. Op welke afdelingen komen er vacatures vrij? Om welke functies zal het gaan? Zitten hier kansen voor jou bij? Speel daar meteen op in voordat de vacatures online komen en jij letterlijk ondergesneeuwd raakt door de honderden andere sollicitaties.
TIP 5. SOLLICITEER DOOR, OOK AL IS DE VASTE CONTACTPERSOON WEL MET VAKANTIE
Is de contactpersoon op vakantie? Geweldig! Vaak neemt iemand anders zijn/haar taken waar. Deze persoon zou je hele andere informatie kunnen vertellen dan de contactpersoon zou doen. Informatie die jij later weer strategisch kunt gebruiken. P&O is vaak voorzichtig in het weggeven van vertrouwelijke informatie. Daarentegen vertelt bijvoorbeeld een afdelingsmanager vol trots over de verwachtingen voor 2016. Win de gewenste informatie in en gebruik deze informatie in je voordeel als de juiste contactpersoon weer terug is van vakantie.
TIP 6. STUUR GEEN E-MAILS
Als iemand terug komt van vakantie lijkt zijn/haar e-mailbox geëxplodeerd te zijn. Het eerste uur zal de “delete” knop het meest ingedrukt worden. Laat jouw e-mail niet met de rest verwijderd worden. Neem liever de tweede dag na zijn/haar vakantie telefonisch contact op en vraag meteen hoe de kerstvakantie geweest is.
TIP 7. GA SOLLICITEREN ALS KERSTMAN!
Wie durft er nee te zeggen tegen de Kerstman? Zelf heb ik jaren geleden als nep Sinterklaas verschillende onbekende bedrijven bezocht. Verwacht rare blikken, soms een dichte deur, maar ook genoeg uitnodigingen om bij de directeur op kantoor te komen. Maak er een show van, geniet van de absurde situaties en regel een afspraak om later langs te komen voor een inhoudelijk gesprek. Eén ding is zeker, ze zullen je nooit meer vergeten!
Wacht niet met goede voornemens, maar ga meteen aan de slag met het zoeken naar werk, zodat jij tijdens de kerst trots kunt vertellen over je werkzaamheden.
Ps. Voor de in het artikel genoemde cijfers geldt hetzelfde als bij beleggen: “In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst”.
* Bron: Google Analytics over de periode januari t/m december 2014.
Bedankt voor de tips. Normaal bel ik altijd later terug als iemand op vakantie is maar nu ga ik proberen iemand anders aan de lijn te krijgen. Netwerken ben ik niet zo’n voorstander van, je spreekt vaak
toch niet de persoon die over het personeel aannemen gaat. Fijne kerst. Groeten Seb
Graag gedaan. Klopt wat je schijft over het netwerken. Zelf geloof ik dat je werk zult vinden in de tweede tot derde kring. Hiermee bedoel ik dat de persoon die je ontmoet tijdens het netwerken jou zou kunnen introduceren bij de persoon die over het aannemen van personeel gaat. Bedankt en jij ook alvast een fijne kerst!