Balen! Je hebt een geweldig gesprek gehad, zag de baan helemaal zitten en toch ben je afgewezen. Hoe kunnen zij nu zo stom zijn! Of je nu afgewezen bent voor het eerste of tweede sollicitatiegesprek, er zijn nog genoeg kansen voor je om er een nieuwe baan uit te slepen!
Als je vaak op hetzelfde punt in de sollicitatieprocedure afgewezen wordt zijn er verschillende redenen voor. Hieronder staan deze uitgelegd per stap in het proces met advies hoe je het kunt oplossen.
Afwijzing na het sollicitatiegesprek
Goed van je dat je een uitnodiging voor een gesprek hebt kunnen regelen! Je hebt met je communicatie voorafgaand aan het gesprek een andere verwachting geschept dan je waargemaakt hebt tijdens gesprek. Dit zou kunnen door je LinkedIn-profiel, sollicitatiebrief, cv of misschien wel de vragen die je telefonisch gesteld hebt. Het is geweldig als je dit laatste punt al doet, zo niet dan moet je meteen dit artikel lezen over het stellen van vragen over een vacature.
Je kunt hier twee oplossingen toepassen:
- Je communicatie voor het sollicitatiegesprek
Het helpt je hierbij om samen met iemand je LinkedIn-profiel, cv, sollicitatiebrief etc. door te nemen. Stel hierbij de vraag welke verwachting je scherpt en of dit ook klopt met de werkelijkheid? Tuurlijk zet iedereen zijn beste beentje voor maar er zitten hier ook grenzen aan. Iemand anders is vaak beter om het verschil hierin te achterhalen en te beoordelen dan jezelf.
- Je communicatie tijdens het sollicitatiegesprek
Je bent misschien wel beter in het schriftelijk communiceren voor een sollicitatiegesprek dan jezelf te uiten tijdens een gesprek. Dit is ook helemaal niet zo gek omdat je tijdens het sollicitatiegesprek meteen moet presteren en geen tijd hebt om rustig over de beste zinnen na te denken. Wederom helpt het hierbij enorm om het gesprek samen met iemand te oefenen. Stel hierbij de vraag welke verwachting je scherpt in je (schriftelijke)communicatie en of dit ook klopt met de persoon die je bent tijdens het gesprek? Iemand anders is hierin vaak veel beter om dit te achterhalen en te beoordelen dan jezelf. Een professionele coach beschikt tevens over honderden adviezen en tools om voor je ontwikkeling in te zetten.
Afwijzing naar het tweede sollicitatiegesprek
Je hebt misschien veel tijd en energie in deze procedure gestoken maar helaas mocht het niet zo zijn. Ondanks dat dit een vervelende situatie is kun je veel leren van de sollicitatieprocedure. Wees kritisch op jezelf, vraag om feedback aan de recuiter en ga met goede moed verder met je andere sollicitaties. Het blijven oefenen van sollicitatiegesprekken zorgt ervoor dat je de volgende keer een stapje verder komt richting die baan!
Afwijzing naar het derde sollicitatiegesprek
Je was er bijna! Helaas levert een goede tweede plaats je niks op. Gelukkig heb je nog veel meer sollicitaties lopen of toch niet? Mijn ervaring is helaas dat de meeste sollicitanten slechts wedden op één paard. Ik begrijp dat solliciteren veel tijd kost maar dit is zo ontzettend stom van je om te doen. Wanneer je meerdere procedures hebt lopen, merk je aan jezelf dat je een stuk rustiger in een derde en laatste gesprek zit. Je wilt de baan graag maar weet dat je ook nog andere goede opties hebt. Deze zelfverzekerdheid straal je uit wat een positieve invloed heeft op de uitkomst van het gesprek.
Je kunt echter nog veel uit deze afwijzing halen. Gebruik deze afwijzing bijvoorbeeld door het creëren van een nieuwe kans. Alles over deze geheime strategie kun je lezen in het artikel afwijzing sollicitatie. Pas ook de boosheid die je voelt vervolgens slim toe om het bedrijf te laten zien dat ze een grote fout gemaakt hebben. Jij gaat namelijk een baan veroveren bij een ander bedrijf waar je ontzettend succesvol gaat worden. Zorg er tot slot voor dat je nu meerdere sollicitatieprocedures tegelijk hebt lopen!
Conclusie
Hoe vervelend een afwijzing ook is, geloof mij, het overkomt de beste. Iedereen wordt weleens afgewezen na een sollicitatiegesprek. Leer jezelf daarom aan om afwijzingen met bovenstaande adviezen slim om te buigen naar kansen zodat ook jij een baan verovert!
Auteur
Bas Klein Geltink
Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.