Met knikkende knieën kijk je de directeur aan. Je stem trilt als je je eigen naam uitstamelt. Zou hij je zwetende hand opgemerkt hebben? Of de rode vlekken in je gezicht zien? Het is maar beter als je de directeur aan het woord laat en netjes zijn vragen beantwoordt, veronderstel je. Maar is dit wel zo? Om die baan te krijgen moet je, zonder naast je schoenen te lopen, voor jezelf opkomen!
Geen enkele baas wil een slaaf
Althans geen enkele gezonde Nederlandse baas. Zelf heb ik in een Chinees bedrijf gewerkt waar werknemers het liefste een zwakke en afwachtende rol innamen. Hierdoor werd nooit verwacht dat ze beslissingen namen en verantwoordelijkheden droegen. Dit gedrag is erg veilig, omdat je op deze manier ook niks fout kunt doen! Mijn collega’s waren verre van slaven, maar hun initiatief ontbrak volledig.
In Nederland wordt zelfstandigheid, zelfredzaamheid, verantwoordelijkheidsgevoel, ondernemerschap etc. echter sterk gewaardeerd. Sterker nog, mensen worden er op aangenomen.
Hoe kun je gelijkwaardigheid creëren?
Je zou er bijna alles voor over hebben om die baan te krijgen. Geloof mij, sommige sollicitanten gooien soms letterlijk hun hele lichaam in de strijd. Afijn mijn gedachten dwalen af en dit is eerder een onderwerp voor de VRIJMIBO. Wanhoop en paniek schrikken af. Dus hoe graag je de baan ook wilt, adviseer ik je om je wanhoop thuis te laten en je enthousiasme mee te nemen. De volgende adviezen helpen je om te zorgen dat de werkgever tijdens het sollicitatiegesprek naar je pijpen danst.
Stel vragen
Niks is zo vervelend dan wanneer een sollicitatiegesprek bijna ten einde is en jij nog een hoop vragen wilt stellen. Je merkt echter dat de recruiter er eigenlijk een einde aan wilt maken. Je goed voorbereide vragen komen hierdoor als mosterd na de maaltijd. Om dit te voorkomen adviseer ik je om je vragen tijdens het gesprek te stellen. Sluit je antwoord bijvoorbeeld af met: “Hoe gaat dit te werk in jullie organisatie? ”of “Speelt deze situatie bij jullie ook?” Hiermee vermijd je een politieverhoor, creëer je een gelijkwaardig gesprek en toon je meteen je interesse!

Is de werkgever wel goed genoeg voor jou?
De werkgever is niet de enige die een grote zak vol met gouden munten heeft als beloning. Nee, de werkgever mag blij zijn als jij je kostbare tijd, energie en kennis voor hem/haar inzet! Bedenk altijd dat een sollicitatiegesprek van twee kanten komt. Beide partijen hebben veel te bieden en beide partijen moeten er samen uitkomen. Wees realistisch in je wensen. Beargumenteer deze goed, maar slik niet alles wat je gevraagd of aangeboden wordt.
Zoek dus de gelijkwaardigheid op tijdens een sollicitatiegesprek. Vind je dit lastig? Oefen dan bijvoorbeeld eens een gesprek met een bekende of tijdens een professionele sollicitatietraining. Gedraag je hierin als een arrogante bankier van de Zuid-As te Amsterdam. Daag de recruiter maar eens uit en lees hem de les. Ervaar eens hoe dit voelt, wat het doet met je gesprekspartner en neem vervolgens een klein stukje hiervan mee in je echte sollicitatiegesprekken.
Welke houdingen van jezelf of je gesprekspartner heb jij meegemaakt tijdens een sollicitatiegesprek? Hoe ben je hier vervolgens mee omgegaan? Deel het hieronder!
Goed geschreven en pakkend stuk Bas. Heb het met plezier gelezen! Goede adviezen voor mensen die aan het solliciteren zijn of gaan beginnen! Grappig idee om de rol van arrogante bankier in te nemen. Wellicht een tip voor de lezers om het rollenspel op te nemen met je telefoon, zodat je jezelf terug kan zien. Wellicht spannend en confronterend, maar erg leerzaam!
Beste Ellen,
Hartelijk dank voor je reactie! Dat is een hele goede tip waar de lezers hun voordeel mee kunnen doen. Zorg wel dat je op je telefoon genoeg geheugen vrij hebt voor een (lange) video!
Mvg, Bas