Zo stel je telefonisch vragen over een vacature!

Zo stel je telefonisch vragen over een vacature!

Tijdens het solliciteren is het stellen van vragen een must. Vanzelfsprekend moeten dit wel nuttige vragen zijn waar ik je in dit artikel alles over ga uitleggen met o.a. voorbeeldvragen. Hierdoor bel je met slimme vragen vooraf naar een vacature zodat je sollicitatie succesvoller is!

Moet je bellen?

Het bellen naar een bedrijf en het stellen van vragen geeft je een voorsprong tegenover je concurrenten. Je vergaart namelijk informatie die zij niet hebben wat je vervolgens slim kunt gebruiken in je cv, sollicitatiebrief en natuurlijk het sollicitatiegesprek! De informatie in een vacaturetekst is namelijk zelden volledig.

De wet van de 7 contactmomenten

In de verkoopbranche spreken ze van de wet van de zeven contactmomenten. Kort samengevat stelt deze wet dat iemand pas iets koopt wanneer er zeven contactmomenten zijn geweest. Een goede verkoper maakt hier slim gebruik van door met een mix van telefoongesprekken, bezoeken, uitnodiging op LinkedIn etc. aan minimaal zeven momenten te komen.

Solliciteren is jezelf verkopen dus wanneer jij belt naar het bedrijf heb je al één van de zeven contactmomenten binnen en sta je een stap voor op je concurrentie.

Naar wie moet je bellen?

Je belt naar de persoon die onder de vacature aangegeven staat. Ook al beslist de directeur uiteindelijk of je de baan krijgt, je wilt de recruiter niet passeren omdat hij/zij de eerste schifting van kandidaten doet.

Maak wel een keuze in het soort vragen dat je stelt. Iemand van personeelszaken weet bijvoorbeeld veel over de organisatie maar heeft meestal minder vakinhoudelijke kennis.

Voorbeeldvragen voor het bellen naar een vacature

Hieronder kun je enkele voorbeeldvragen zien die je kunt gebruiken tijdens het telefoongesprek. Ik adviseer je om de website en social media-kanalen van het bedrijf te bekijken en op te schrijven wat je opvalt. Gebruik deze informatie samen met onderstaande voorbeeldvragen om maximaal vijf vragen uit te kiezen. Je wilt iemand namelijk ook niet overvragen.

  1. Wat wordt er van …. (functienaam) verwacht?
  2. Waar ligt het zwaartepunt van deze functie?
  3. Wat zijn de belangrijkste vacature-eisen?
  4. Waarom is X een belangrijke vacature-eis?
  5. Wat is aankomend jaar de grootste uitdaging van de afdeling?
  6. Welke projecten lopen er op dit moment?
  7. Wat is de reden dat de vacature vrij is?
  8. Wat zijn de doelstellingen van de afdeling?
  9. Uit hoeveel personen bestaat de afdeling? Hoe omschrijf je het team?
  10. Welke opleidingsmogelijkheden zijn er?
  11. Hoeveel vrijheid heb ik om mijn tijd zelf in te delen?
  12. Hoe is de budgettering geregeld?
  13. Wie neemt uiteindelijk de beslissing voor de aanname van de vacature? En wanneer?

Zoals je kunt zien zijn de voorbeeldvragen allemaal open vragen. Open vragen beginnen altijd met hoe, wat, waar, welke en waarom. Met waarom moet je oppassen omdat het een beetje kinderachtig klinkt of misschien wel verwijtend. Het slimme van het stellen van open vragen is dat het je gesprekspartner verplicht een uitgebreid antwoord te geven waardoor je veel meer informatie ontvangt!

Welke vragen stel je niet?

Sollicitanten belden mij vaak genoeg op met vragen waarop ze het antwoord zelf hadden kunnen bedenken door bijvoorbeeld het op te zoeken. Simpel voorbeeld hiervan is dat iemand vroeg voor hoeveel uur per week de baan is wanneer er duidelijk 40 uur in de vacaturetekst stond. Of waar het bedrijf gevestigd is wat gewoon op Google Maps is te zien.

Vragen stellen is goed maar ga niet vragen om het vragen! Met een goede voorbereiding voorkom je dat ook jij door de mand valt.

Wacht met het versturen van je cv

Verstuur nooit je cv direct na het telefoongesprek. Je wilt namelijk de indruk wekken dat je pas na het gesprek besloten hebt te solliciteren. Waar was het gesprek anders goed voor? De verkregen informatie uit het telefoongesprek kun je slim toepassen in je cv en/of motivatiebrief en verstuur deze vervolgens een dag na het gesprek. Door je contactmomenten uit te smeren over meerdere dagen blijf je ook beter hangen bij de recruiter.

Voeg je contactpersoon toe op LinkedIn

Heb je net een leuk gesprek gehad met iemand uit het bedrijf? Voeg deze dan meteen toe als LinkedIn connectie zodat er wederom een contactmoment is. Weet je nog? De wet van de 7 contactmomenten.

Uit geen kritiek

Vacatureteksten zitten soms boordevol met onredelijke functie-eisen of taal- en stijlfouten. Staar je hier niet blind op omdat je al een goede kans maakt wanneer je voor 70% aansluit. Slik je kritiek verder in, dit is misschien iets voor later als je bij het bedrijf werkt. Je kunt het telefoongesprek beter positief houden. Als je nog een gezonde maaltijd wilt eten kun je in een restaurant ook beter niet de keuken in schreeuwen om de chef te vertellen hoe hij moet koken.

Bellen als een eindbaas!

Ben jij zo’n waaghals die nergens van terugdeinst en wel even gaat bellen? Bel dan maar eens naar 50 bedrijven en vraag op de man af of ze een vacature voor je hebben. Gewoon, zonder voorbereiding of dat er een vacature op de site staat. Met veel enthousiasme en een beetje vindingrijk leverde mij dit in 2001 een baan op!

Ga oefenen

Goed kunnen bellen kun jij ook leren door gewoon te oefenen. Het vervelende is dat je dit niet standaard dagelijks doet. Ik adviseer je om dit wel dagelijks te gaan doen door bijvoorbeeld een rollenspel met een vriend, familielid of een professional. Onze ervaring uit sollicitatietrainingen is dat het doen van een rollenspel een simpele en succesvolle aanpak is. Als je wilt kun je dit met een van onze coaches via Skype oefenen zodat je eerlijke en professionele feedback en tips & trucs ontvangt.

Auteur

Bas Klein Geltink

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.

Blog REACTIEs

Ik vind de middelvinger niet zo fijn. Ik voel mij niet op mijn gemak. Ze is oud.

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image