De sollicitatieprocedure

Hoe ziet de sollicitatieprocedure eruit?

 

Je brief is de deur uit en dan is het afwachten. Goed nieuws! Je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Nu wordt het spannend, want hier begint de sollicitatieprocedure. Een proces van een aantal stappen die moeten resulteren in het uiteindelijke doel: het verkrijgen van die droombaan!

Als je een uitnodiging krijgt, is het sturen van een bevestiging het eerste wat je moet doen. Laat weten dat je aanwezig bent! Door het schrijven van een korte, bondige en nette e-mail, laat je zien dat je professioneel bent en wat je in huis hebt! Hiermee is de eerste stap in de procedure gezet.

Het kennismakingsgesprek

Je bent uitgenodigd, omdat je gekwalificeerd bent voor de functie en aan het profiel voldoet! Maar pas je ook in de bedrijfscultuur en het team? Ga er vanuit dat je gesprekspartners tijdens dit gesprek alles over jou te weten willen komen. Door veel vragen te stellen probeert de interviewer een beeld te vormen van jouw persoonlijkheid. Uiteraard zijn ook je motivatie, capaciteiten en ambities belangrijk voor de toekomstige werkgever. Waarom wil je juist bij hen werken? En waarom zouden zij voor jou kiezen? Wat maakt jou de meest geschikte persoon voor de functie?

Bereid je goed voor op het gesprek. Neem kennis van de website (indien mogelijk), duik in het bedrijf, neem kennis van hun producten/diensten, missie, visie etc. Lees je brief nog een goed door en probeer voor jezelf te formuleren waarom je deze baan graag wilt en bij dit bedrijf wilt werken. Wat is jouw toegevoegde waarde voor dit bedrijf? Oefen door hardop te praten of speel samen met vrienden een rollenspel.

Je zult tijdens het gesprek een schets krijgen van het bedrijf en van de functie. Als je je goed hebt voorbereid, kan er tijdens deze fase al een gesprek ontstaan en kun je laten zien dat je je verdiept hebt in het bedrijf en geïnteresseerd bent; haak in op zaken, stel eventueel vragen en begin een gesprek!

Last but not least: You never get a second chance to make a first impression! Cliché, maar waar! Doe je huiswerk zodat je ontspannen naar het gesprek gaat. Laat je van je beste kant zien. Die eerste indruk die je maakt tijdens dit gesprek kan een uitnodiging opleveren voor een volgende ronde!

Het selectiegesprek

Je bent door naar de volgende ronde! Super! Nu volgt het selectiegesprek. Wat kun je tijdens dit gesprek verwachten? Tijdens deze fase van de sollicitatieprocedure word je vooral vergeleken met de overige kandidaten voor de functie; er wordt dieper ingegaan op jouw capaciteiten. Bereid je voor op vragen die kritischer zullen zijn. De kern van dit gesprek is “wederzijdse verwachtingen”.
Ook op diepgaandere vragen kun je je goed voorbereiden. Een handig hulpmiddel hierbij is de STAR-methode. Als je bijvoorbeeld wordt gevraagd hoe je met bepaalde situaties omgaat, kun je door middel van behaalde successen en prestaties uit het verleden een situatieschets geven. Je kunt hierbij aangeven welke rol jij in deze situatie had, welke acties je destijds hebt ondernomen en tenslotte wat het bereikte resultaat was. Hiermee kun je laten zien dat je bepaalde competenties bezit en kun je punten scoren.

Het arbeidsvoorwaardengesprek

Zie dit gesprek als een onderhandelingsgesprek. Wat je kunt verwachten zijn onderwerpen zoals salaris (niet onbelangrijk), maar ook andere zaken die onder de zogenoemde secundaire arbeidsvoorwaarden vallen. Denk hierbij aan vakanties, vrije dagen, de dertiende maand en pensioenregelingen. Bereid je ook voor dit gesprek goed voor! Je kunt er vanuit gaan dat je de enige overgebleven kandidaat bent en dat je in deze positie jouw wensen kunt uitspreken. De organisatie zal met een voorstel komen, maar er is altijd ruimte voor onderhandeling over jouw positie!
Voor veel mensen wordt het praten over geld als lastig ervaren, maar dit hoeft niet als je je goed hebt voorbereid. Als je de vraag wordt gesteld wat je welk salaris je in gedachten hebt, kun je zelf een bereik aangeven. De boven- en ondergrens voor het gewenste salaris kun je vooraf voor jezelf bepalen en hiermee tactisch in het gesprek omgaan (Zijn er nog doorgroeimogelijkheden? Zijn er opleidingsmogelijkheden?). Tijdens het gesprek valt er misschien ook nog te onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden om hier het salaris mee te compenseren. Zoals gezegd, bereid je ook op dit gesprek goed voor door het doen van marktonderzoek. Een goed hulpmiddel hierbij is de loonwijzer.
Hierboven heb je alles kunnen lezen over de verschillende onderdelen van de sollicitatieprocedure. Van het eerste kennismakingsgesprek, selectiegesprek tot aan het arbeidsvoorwaardengesprek.

Veel succes!

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image