In drie stappen leg ik je uit hoe je een mooie achtergrond foto kiest voor je LinkedIn-profiel.
De eerste stap voordat je op zoek kunt gaan naar een foto is bepalen wat je wilt bereiken met je LinkedIn-profiel. Dit heeft met het imago dat je wilt uitstralen te maken. Als je het imago helder hebt kun je bepalen hoe een achtergrond foto je gekozen imago versterkt.
Wanneer je het imago van financieel succes wilt uitstralen zou onderstaande achtergrond foto uiterst geschikt kunnen zijn. Deze foto is natuurlijk hartstikke nep en gelukkig streeft het Sollicitego-team hele andere motieven dan geld na.

Je imago versterkende afbeelding kun je opsplitsen in twee groepen. Allereerst wat er zichtbaar is op de afbeelding, oftewel het thema en ten tweede de kleur.
1. Thema van de afbeelding
Hiervoor zijn legio opties, bekijk maar eens onderstaande twee foto’s. Beide ongeveer dezelfde kleur maar met een totaal andere uitstraling. Een goed startpunt voor de keuze van het thema van je afbeelding is de branche waarin je werkt. Wat typeert jouw branche? Of wat past bij jou als persoon?
Zie hieronder voorbeelden van achtergrond foto’s voor LinkedIn. Beide foto’s hebben dezelfde kleurstelling maar zijn slechts toepasbaar bij het versterken van een totaal ander imago.

Deze foto, waar de skyline van New York zichtbaar is, staat voor macht, aanzien en vrijheid. Maar ook voor dromen, ambitie en succes.

Deze foto straalt intellectualiteit uit, dit wordt bijvoorbeeld nog extra versterkt met de boekenkast op de achtergrond. Deze afbeelding past heel goed bij het beroep schrijver wat vaak een geconcentreerd maar ook een tikkeltje eenzaam beroep is.
VOORBEELD VAN THEMA’S DIE BIJ BEROEPEN PASSEN
- Werk je in de logistiek dan zou een afbeelding van de haven van Rotterdam een schot in de roos kunnen zijn.
- Ben je piloot dan zou ik eerder voor een foto kiezen die genomen is vanuit de cockpit met een blauwe lucht en witte wolken deken.
- Ben je een gedreven advocaat dat zou een foto van de Zuidas te Amsterdam weer je imago kunnen versterken. Of juist van een eikenhouten kantoor.
2. De juiste kleur
Als je het thema van de afbeelding hebt gekozen kun je in stap twee de gewenste kleur bepalen. Tot slot van rekening is een afbeelding gemakkelijker in kleur aan te passen dan andersom. In de artikelen kledingadvies voor mannen en kledingadvies voor vrouwen heb ik een kleurschema met de bijpassende associaties gemaakt. Hieruit kun je snel de kleur bepalen waarmee jij geassocieerd wil worden.
EEN VOORBEELD:
Wederom neem ik het voorbeeld van de achtergrondfoto voor een piloot. Als deze kiest voor een foto genomen bij daglicht vanuit de cockpit dan is de blauwe lucht goed zichtbaar. Uit het hierboven genoemde kleurenschema kunnen wij afleiden dat de kleur blauw vertrouwen opwekt wat goed past bij zijn functie, niet heel toevallig draagt een piloot ook een donkerblauw uniform. Waarbij de blauwe lucht afgewisseld wordt met een witte wolken deken waarbij wit o.a. staat voor luxe. Kortom een perfecte kleurencombinatie om zijn vertrouwde en luxe imago te versterken.
3. Een geschikte foto vinden
Nu je voor jezelf hebt bepaald wat het thema ongeveer moet zijn en welke kleur deze foto dient te hebben is het tijd om je foto te vinden. Een goed moment om een nieuw kopje koffie of thee in te schenken.
Je kunt een foto natuurlijk ook van Google plukken maar let er altijd op dat de meeste foto’s auteursrechtelijk beschermd zijn. Hieronder heb ik daarom een lijst van websites opgenomen waar je achtergrond foto’s voor je LinkedIn-profiel gratis kunt downloaden. Deze mag je in de meeste gevallen ook gebruiken, maar controleer dit altijd per foto.
- Flickr
- Linkedinbackgrounds
- Stocksnap
- Pixabay
- Pexels
- RijksStudio
- Foodiesfeed
- MMT Stock
- Unsplash
- Deathtothestockphoto
Ik adviseer je om deze websites af te struinen en sla in een apart mapje de foto’s op die je opvallen. Vervolgens kun je uit dit mapje er één kiezen.
Formaat achtergrond foto voor LinkedIn
De afmeting van de omslagfoto moet 1584 x 396 pixels zijn.
Foto bewerken
Als je een juiste foto hebt gevonden maar de kleuren of het formaat wenst aan te passen dan moet je de foto gaan bewerken of laten bewerken. Het gratis programma Paint zou je hierbij goed kunnen helpen. Je kunt ook op zoek gaan naar een Freelancer die het voor je doet met een programma’s zoals Adobe Photoshop.
Nu je de juiste achtergrond foto voor LinkedIn hebt gekozen is het tijd om een LinkedIn profielfoto te plaatsen. Je kunt mijn tips daarover lezen in mijn andere artikel.
Beste mensen,
LinkedIn kent een openbare versie van het profiel. Daar wordt echter mijn achtergrond (foto) vervangen door de standaard achtergrond van LinkedIn. Ik zie geen mogelijkheid om die gelijk te trekken met mij profiel voor connecties, en ook geen mogelijkheid om de achtergrond te vervangen in het opnbare profiel. Hebben jullie een suggestie?
Vriendelijke groet
Robbert Egthuizen
Beste Robbert,
Helaas moet ik je teleurstellen. De drie onderdelen: Rich media-werkvoorbeelden, Achtergrondfoto en Vaardigheden en onderschrijvingen zijn helaas niet zichtbaar in je openbare profiel. Bron: https://www.linkedin.com/help/linkedin/answer/52959/sections-missing-from-your-public-profile?lang=nl
Om deze informatie toch te kunnen delen is het raadzaam lid te zijn van de juiste netwerkgroepen in je (toekomstige) branche. Als je bezoekers lid zijn van dezelfde groep kunnen ze deze drie onderdelen wel weer zien.
Succes en mocht je nog vragen hebben dan horen wij het graag!