Sollicitatiekleding voor vrouwen: hoe kom je als vrouw goed voor de dag?

Sollicitatiekleding voor vrouwen: hoe kom je als vrouw goed voor de dag?

In een ander artikel is reeds uitgebreid aandacht besteed aan de beste kledingkeuze voor mannen tijdens sollicitaties. Uiteraard mag een dergelijk artikel voor vrouwen niet ontbreken! Welke kleding draag je tijdens een sollicitatie als vrouw? Ook voor vrouwen gelden diverse do’s & don’ts  die van grote invloed zijn op de verdere procedure. Heb je binnenkort een gesprek maar weet je nog niet helemaal zeker wat je aan wilt trekken? Lees dan snel verder  want in dit artikel geef ik je alle tips die je nodig hebt om de juiste sollicitatie outfit voor jou als vrouw bij elkaar te zoeken.

Welke sollicitatiekleding kies je als vrouw?

Het beste is altijd bij het begin te beginnen. In het geval van een sollicitatiegesprek is dat natuurlijk het bedrijf waar je het gesprek zult hebben. Probeer daarom vooraf zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de onderneming. Dit is trouwens niet alleen voor je kledingkeuze van belang maar voor een gedegen voorbereiding altijd onontbeerlijk. Een recruiter verwacht dat je goed beslagen ten ijs komt en dus over kennis beschikt van het bedrijf. Kijk hoe dan ook op de website!

Waar dien je dan op te letten?

Probeer met name te achterhalen of het bedrijf een formele of juist informele uitstraling heeft. Ook is het slim om aandacht te besteden aan de aard van het werk. Een baan bij de overheid stelt immers geheel andere eisen dan een baan als hovenier. In het artikel voor sollicitatiekleding voor mannen werd al aangegeven dat het uitermate handig is op social media een kijkje te nemen. Je kunt hiervoor diverse kanalen gebruiken, denk aan Facebook, LinkedIn en Youtube. Wanneer je op de naam van het bedrijf zoekt, kom je vaak direct op de profielen van medewerkers. Zodoende kun je van tevoren een kijkje nemen naar de kleding die de medewerkers dragen.

Formele sollicitatie kleding voor vrouwen

Wanneer de functie waarop je solliciteert een formele outfit vereist, bijvoorbeeld voor een functie bij een overheidsinstelling of multinational, kun je in principe nog steeds alle kanten op. Het voordeel van vrouw zijn is natuurlijk dat je altijd de keuze hebt tussen een rok en een broek. Het uitgangspunt is dat je altijd het beste iets aan kunt doen waar je je prettig in voelt. Ga je zelf vaak netjes gekleed, bijvoorbeeld in een kokerrok? Dan kun je dit prima als sollicitatie outfit hanteren. Je kunt dit combineren met een contrasterende blouse en een bijpassend jasje. Ook jurkjes zijn goed indien ze niet te druk zijn en ook zeker niet te kort of te laag uitgesneden. Draag je normaliter graag spijkerbroeken? Kies tijdens het gesprek dan voor een pantalon, wederom met een mooie blouse en jasje. Een spijkerbroek is ten zeerste af te raden, evenals t-shirts en hemdjes. Dit wordt te allen tijde als onprofessioneel gezien, tijdens een sollicitatie hoor je er echt op te letten dat je niet te casual gekleed gaat.

Informele sollicitatie kleding voor vrouwen

Als de functie waarop je hebt gesolliciteerd een meer informeel karakter heeft, denk hierbij aan banen als zorgverlener of een baan in een winkel, dan dien je eigenlijk alsnog enigszins formeel voor de dag te komen. Een sollicitatie staat namelijk een beetje los van de daadwerkelijke aard van het werk. Je kunt in dit geval bijvoorbeeld kiezen voor een mooie spijkerbroek met een jasje en blouse. Op deze manier ben je niet overdreven netjes gekleed, maar toon je nog steeds dat je er moeite voor hebt gedaan.

Accessoires en make up

Dé gouden tip? Houd het naturel! Bij accessoires kun je denken aan kettingen, armbanden, ringen en oorbellen. Hoewel je normaliter misschien graag veel en afwisselende sieraden draagt, zal dit tijdens een sollicitatiegesprek nogal afleiden en dat is nadelig. Degene met wie je een gesprek hebt zal hoogstwaarschijnlijk meer letten op je sieraden dan op hetgeen je te vertellen hebt. De stelregel is dan ook dat één sieraad per soort genoeg is. Dus één ketting, één armband etc. Houd het ook rustig en zorg ervoor, dat de sieraden passen bij de outfit. Met make up kan ik je exact dezelfde tip geven; zorg ervoor dat degene met wie je spreekt nog kan zien dat jij het bent. Houd je make up dus subtiel en naturel. De kleur van je nagellak tijdens een sollicitatie houd je ook het liefste naturel, bijvoorbeeld een mooie nude-tint of zachtroze.

Geschikte kleuren voor sollicitatiekleding voor vrouwen

Om de outfit mooi bij elkaar te laten passen, dien je ook op de kleur ervan te letten. Kijk allereerst naar de kleuren die je zelf het liefst draagt. Zoals eerder werd aangegeven, is het altijd verstandig iets aan te trekken dat je normaal gesproken ook graag zou dragen. Anders voel je je wellicht niet op je gemak en dit zal zeker te zien zijn. Bedenk welke drie kleuren je het liefst draagt. Heb je deze in je achterhoofd? Dan kun je nu onderstaand kleurenschema bekijken en de drie genoemde kleuren opzoeken. Kijk vervolgens, welke kleur het meest geschikt is aan de hand van de gegeven informatie.
Ook in dit geval dien je de uitstraling van het bedrijf mee te wegen. Solliciteer je bij de overheid of bij een advocatenkantoor dan vaar je wel bij de bovenste ‘veilige’ keuzes. Solliciteer je echter bij een marketingbedrijf of binnen de fashionbranche dan kun je veel meer kanten op. Een wat minder veilige sollicitatie outfit is in dit geval juist aan te raden. Hoe artistieker de branche hoe minder veilig je outfit hoeft te zijn. Je kunt ook voor een combinatie kiezen, bijvoorbeeld door een grijze rok met een grijs jasje te combineren met een rood of paarse blouse. Op deze wijze laat je subtiel je eigen identiteit zien.

Klik op de afbeelding om deze in het groot te bekijken.

Welke schoenen trek ik aan tijdens een sollicitatie?

Een veel gehoorde vraag, is of je als vrouw hoge hakken dient te dragen. In principe staat dit natuurlijk erg netjes plus het maakt elke outfit mooi af. Daarentegen is het belangrijk dat je vaker hakken draagt. Met andere woorden; of je er op kunt lopen. Het staat namelijk niet zo charmant, als je als een pasgeboren veulentje al hinkelend en struikelend aan komt lopen..! In dat geval kun je ook kiezen voor schoenen met een dikke hak, of lage hak. Maar ook ballerina’s zijn prima geschikt, zeker voor de wat langere vrouwen onder ons. Zorg er in ieder geval altijd voor, dat je schoenen schoon en netjes zijn. Dat is vele malen belangrijker dan de eventuele hoogte van de hakken.

Wel of geen parfum?

Deze vraag wordt dikwijls gesteld, in principe kun je gewoon een parfum dragen. Het beste is een geur te kiezen die je normaal ook gebruikt, wederom zodat je je zelfverzekerd voelt en niet ineens ‘anders’. Vermijd wel zware geurtjes, dus het liefst geen kruidige geuren. Een parfum met een ondertoon van citrus of bloemige geurnoten is het beste.

Dingen die je absoluut dient te vermijden!

Er zijn een paar dingen die je echt niet moet doen, als het gaat om de kleding die je voor je sollicitatie als vrouw uitkiest. Draag je een rok? Zorg ervoor dat deze niet te kort is; dit staat niet netjes en kan zelfs als ordinair worden beschouwd. Een vuistregel is dat de rok tot net boven je knieën uit mag komen. Dit geldt dus ook voor een jurkje. Let er voorts bij je blouse of jurkje op dat deze niet te laag is uitgesneden. Een héél klein beetje decolleté mag maar dan hebben we het over een centimeter of twee. Het beste is eigenlijk helemaal niet. Verder dien je er ook op te letten, dat de kleding netjes is, schoon gewassen en gestreken indien nodig. Het is verstandig de avond voor je sollicitatie alles eigenlijk al klaar te leggen, dit bespaart je een hoop stress. En draag je een panty? Zorg er dan voor dat er geen gaten in zitten en neem altijd een extra panty mee. Het zijn namelijk juist altijd zulk soort momenten dat je onderweg ergens achter blijft hangen… En dan kun je bij aankomst nog snel even de andere panty aandoen, zeg gewoon even dat je naar het toilet moet.
Nog een laatste tip betreffende sollicitatiekleding voor jou als vrouw. Deze tip heb ik hier en daar al gegeven in het artikel maar hierbij nogmaals vanwege het belang ervan: blijf jezelf! Als je tijdens je sollicitatie kiest voor een outfit die eigenlijk niet bij je past, zal dit vast en zeker afleiden. Je zult je gegarandeerd niet op je gemak voelen, het is eigenlijk alsof je een andere identiteit probeert aan te nemen. Je wilt natuurlijk graag goed overkomen maar net zoals dat jij bij de functie wilt passen, dient de functie en het bedrijf ook bij jóu te passen. Zie je outfit meer als een upgrade van je normale dresscode, niet een geheel nieuwe outfit. Blijf bij je eigen stijl en pas het her en der wat aan met inachtneming van de hierboven genoemde tips. Ik wens je veel succes!

Wil je trouwens meer informatie over de sollicitatie zelf? Neem dan eens een kijkje bij het onderdeel sollicitatietraining. Of neem gerust contact met mij op, om de mogelijkheden voor jou te bespreken.

Auteur

Bas Klein Geltink

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image