Sollicitatie kleding: wat trek jij als man aan?

Sollicitatie kleding: wat trek jij als man aan?

Is kleding van invloed op het krijgen van een baan?

Onderzoek heeft uitgewezen dat 61% van de respondenten, allen werkzaam in de werving- en selectiebranche, hierop bevestigend antwoorden*. Dit bevestigt nog eens hoe belangrijk het als man is om de juiste sollicitatie kleding te kiezen voor je sollicitatiegesprek. Ik geef je hieronder een aantal adviezen die je helpen om goed voor de dag te komen zodat ook jij een baan krijgt!

Welke sollicitatie kleding past bij jou en het bedrijf?

Het belangrijkste voor de keuze van je sollicitatie kleding is het bereiken van een cultuurfit. Om je een voorbeeld te geven, als je solliciteert bij een advocatenkantoor trek je het mooiste maatpak aan met bijpassende blouse en stropdas. Ga je echter solliciteren op een baan als stratenmaker dan zal je met dezelfde sollicitatie kleding raar aangekeken worden. Ik adviseer je om als eerste uit te zoeken welke kleding gedragen wordt door de medewerkers van het bedrijf en vervolgens te kiezen wat bij jou als persoon past.

Welke sollicitatie kleding past bij het bedrijf?

Om een indruk te krijgen wat je toekomstige collega’s dragen kun je de website, bedrijfsvideo’s, de Facebookpagina of misschien een YouTube filmpje van of over het bedrijf bekijken. Je kunt natuurlijk ook rond de lunchpauze even langsrijden om te zien wie er buiten staat of nog veel gemakkelijker bel gewoon de receptioniste op. Je legt haar uit dat je binnenkort een sollicitatiegesprek hebt en vraagt vervolgens of ze advies heeft over de dresscode!

Welke sollicitatie kleding past bij jou?

Nu je voor jezelf helder hebt wat bij het bedrijf passende kleding is kun je bepalen wat jij zelf aan wilt trekken. Hierbij is een cultuurfit qua kleding wenselijk echter blijf altijd bij je eigen waarden. Als je nog nooit een pak met das gedragen hebt kun je jezelf afvragen of dit wel het bedrijf is waar je zou willen werken. Als je er toch voor kiest om op gesprek te gaan oefen dan ruim van te voren het dragen van je nieuwe sollicitatie kleding.

Overdressed or underdressed?

Twijfel je? Kies er dan altijd voor om een tikkeltje overdressed te gaan. Hierbij neem je het zekere voor het onzekere.

Welke kleur moet je kiezen?

Kleuren hebben heel veel met psychologie te maken. Met de juiste kleurkeuze zet je kracht bij je persoonlijkheid waardoor je boodschap nog sterker overkomt. Bewust is er voor de kleur blauw in het bedrijfslogo van Sollicitego gekozen omdat dit o.a. betrouwbaarheid en toegankelijkheid uitstraalt. Dit is niet alleen een weerspiegeling van mijn persoonlijkheid maar ook een belangrijke eigenschap voor een trainingscentrum waar mensen aankloppen voor advies.
Wij mannen maken geen onderscheid in goede of foute kleuren, er zijn echter wel kleuren die meer en minder wenselijk zijn. Het belangrijkste is dat je kiest voor de kleur die je persoonlijkheid en doel van het gesprek kracht bijzetten.

Betekenis van kleuren

Hieronder kun je zien welke uitstralingen de verschillende kleurkeuzes hebben. Dit kun je gebruiken om de kleur te kiezen die het beste past bij wat jij wilt uitstralen.

Klik op de afbeelding om deze in het groot te bekijken.

Trek je als man wel of geen pak aan?

Ik adviseer je om altijd de sollicitatie kleding te dragen waarin jij je goed voelt. Als jij je prettig voelt in een pak, dan moet je dit zeker aantrekken mits het natuurlijk past bij het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Over deze cultuurmatch hebben wij het eerder gehad bovenaan dit artikel.
Echter draag je nooit een pak, knellen de nette schoenen en is je keel zo afgekneld dat je niet eens de persoon die de stropdas uitgevonden heeft kunt vervloeken? Dan is het misschien beter om je kledingkeuze dichter bij jezelf te zoeken.
Onthoud altijd dat wanneer je lekker in je kleding zit dit bijdraagt aan een gezonde mannelijke uitstraling. Hiermee maak je vervolgens een positieve indruk op de recruiter!

Moet je kiezen voor een stropdas?

Hier geldt hetzelfde advies als voor het dragen van een pak. Trek de sollicitatie kleding aan waarin jij je prettig voelt. Kies wel de juiste kleurcombinatie tussen je blouse en stropdas. Hierbij is het als man wenselijk om een lichte kleur blouse te nemen en een gekleurde das. Kies je zowel voor een felgekleurde blouse als stropdas dan bijten de kleuren elkaar waardoor je gesprekspartner afgeleid raakt.
Laat in ieder geval je dasspeld thuis of wees zoals Neal Caffrey in de tv serie White Collar. Hij onderscheidt zich niet alleen met een dasspeld maar met zijn gehele stijl van de massa en probeert hiermee een betrouwbare, luxe en geraffineerde uitstraling te creëren.

Maak gebruik van contrast

Ik adviseer je om het contrast van je natuurlijke uitstraling te kopiëren in je uiterlijk. Bezit je bijvoorbeeld een hoog contrast tussen je huid- en haarkleur dan is het als man aan te raden ook een hoog contrast in je kleding toe te passen. Beschik je over een laag contrast in je natuurlijke uitstraling dan past een laag contrast in je kleding het beste. Door deze tactiek toe te passen wordt je natuurlijke mannelijke uitstraling versterkt.

De kracht van eenvoud

Wees als man zuinig met het dragen van accessoires. Een horloge zou een passend accessoire kunnen zijn. Kies hiervoor wel voor een exemplaar dat een bescheiden maar luxe uitstraling heeft met een net polsbandje. Als het een leren polsbandje betreft is het aan te raden deze te matchen met de kleur van je riem en schoenen. Ringen kunnen prima gedragen worden maar wees hier wederom bescheiden mee.

Vergeet de schoenen niet

Een truc uit de oude doos is om bij kennismaking iemands schoenen te bekijken. Een oud Engels gezegde luidt niet voor niets dat een gentleman is te herkennen aan zijn schoenen!
De dames gebruiken dit slim tijdens het uitgaan om hun eventueel toekomstige partner te keuren, zelf pas ik deze truc altijd toe tijdens een sollicitatiegesprek. Ik adviseer je om nette schoenen aan te trekken en poets ze de avond van tevoren eens goed. Voorkom kale neuzen of vieze strepen.

Parfum

De keuze voor parfum past eigenlijk niet bij advies over sollicitatie kleding maar ik vernoem hem hier toch. Puur omdat parfum net zoals je keuzes in kleur en contrast je persoonlijkheid kracht bij kunnen zetten. Smaken verschillen sterk per persoon, als jij twijfelt laat je dan adviseren door een ervaren winkelmedewerker (-ster). Het is wel algemeen bekend dat veelal mannen een zoete geur niet op prijs stellen. Ik adviseer je om daarom een neutrale geur te kiezen die je subtiel opspuit, vooral niet te veel. Hierdoor voorkom je dat je gesprekspartner afgeleid raakt en de aandacht van jouw persoonlijkheid richt op je geurtje.

Help, ik heb geen geld voor nieuwe sollicitatie kleding

Het kan de beste overkomen dat je geen geld hebt om nieuwe kleding te kopen. Helaas zonder mooie sollicitatie kleding, geen nieuwe baan en geen salaris. Daarom enkele oplossingen die voor mijzelf of mijn cliënten prima gewerkt hebben:

  • Vraag een vriend of een familielid een klein bedrag.
  • Bedenk wie van je vrienden ongeveer dezelfde maat heeft. Vraag hem of je een setje mag lenen voor je sollicitatiegesprek.
  • Doe een oproep in Facebookgroepen zoals “Gratis af te halen in (naam van je stad)”.
  • Koop online je sollicitaitie kleding op afbetaling, draag het met het label er nog aan en retourneer het op tijd weer naar de winkel. Let er natuurlijk wel even op dat het label niet zichtbaar is!
  • Ga langs bij de Stadsbank, Stadsbank van Lening of een andere instantie bij je in de buurt waar je tijdelijk, tegen een kleine vergoeding, iets waardevols in bewaring kunt stellen. Je ontvangt dan een geldbedrag waarvan je een nieuwe outfit kunt kopen.
  • Loop even binnen bij de organisatie Dress for Success. Dit is een enthousiaste vrijwilligersorganisatie die mensen met onvoldoende financiële middelen helpen om goed voor de dag te komen.

Kortom genoeg mogelijkheden om representatief op je sollicitatiegesprek te komen zonder een cent uit te geven.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het laatste wat je wilt voor je sollicitatiegesprek is je druk te maken over een vlek in je jasje of de knoop van je stropdas die niet goed zit. Deze stress voorkom je allemaal door de dag of avond van tevoren je sollicitatie kleding uit te kiezen, te passen en vervolgens klaar te leggen. Met nieuwe sollicitatie kleding is het streng aan te bevelen deze eerst eens op een andere dag te dragen zodat je je er comfortabel in voelt wanneer je op sollicitatiegesprek gaat.

Conclusie

Kleren maken de man, besteed daarom extra aandacht aan je uiterlijk zodat dit je persoonlijkheid onderstreept! Nadat je de juiste sollicitatie kleding hebt gekozen is het tijd om het sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Tijdens een sollicitatietraining geven wij je o.a. advies over je kledingkeuze, zodat ook jij goed voorbereid op gesprek komt!

* Onderzoek uitgevoerd door Bas Klein Geltink van Sollicitego onder 100 respondenten, werkzaam in de werving- en selectiebranche.

Auteur

Bas Klein Geltink

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.

Blog REACTIEs

Koop online je sollicitaitie kleding op afbetaling, draag het met het label er nog aan en retourneer het op tijd weer naar de winkel. Let er natuurlijk wel even op dat het label niet zichtbaar is! Dit kan je niet opschrijven. Gebruikte kleding kan niet retour.

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image