Zo kom je als ZZP’er (weer) in loondienst!

Zo kom je als ZZP’er (weer) in loondienst!

Ben je ZZP’er en wil je weer in loondienst werken? Door een gedegen voorbereiding en de juiste keuzes te maken schop je het een stuk verder tijdens het sollicitatieproces. Als mede ondernemer help ik je hierbij graag met het delen van mijn sollicitatie adviezen in dit artikel.

Is het gek dat je weer in loondienst wilt?

Carl Gustav Jung heeft in zijn methode 16 persoonlijkheidstypes opgesteld. Het type “ondernemer” komt hierin slechts voor bij 4% van de bevolking. Wanneer er tegenwoordig meer dan 1.000.000 (Bron CBS) ZZP’ers zijn, dan is dit dus rond de 17% van de Nederlandse bevolking, ondernemers met personeel buiten beschouwing gelaten. Dat het werken als ZZP’er je niet bevalt en je liever “gewoon” een baan wilt hebben is daarom helemaal niet gek.

 

“ZZP’er staat ook wel voor Zelfstandige Zonder Poen”

Wat heb jij extra als ondernemer?

In vacatures staat vaak als functie-eis ondernemerschap maar ze willen wel een werknemer. Dit is natuurlijk een hele dunne lijn. Iemand wordt geacht om van maandag t/m vrijdag te doen wat hem/haar opgedragen wordt maar de uitdraging hiervan moet creatief zijn zoals een ondernemer. Jij bezit deze functie-eis als geen ander dus aan jou de uitdaging om deze dunne lijn te bewandelen!

De sleutel tot succes tijdens je sollicitaties

Ik adviseer je om jezelf tijdens het gehele sollicitatieproces vooral aan te dragen in voordelen voor de ondernemer. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Als ZZP’er heb ik creatief leren denken omdat ik bijvoorbeeld complexe situaties heb moeten oplossen met een beperkt budget.
 • Als ZZP’er heb ik laten zien ook de minder leuke klusjes op mij te nemen. Bijvoorbeeld de administratie.
 • Als ZZP’er heb ik bewezen flexibel te zijn. Als er een spoedopdracht binnenkwam diende ik mijn planning meteen om te gooien.
 • Als ZZP’er begrijp je dat klanten heilig zijn. Het gaat er niet om hoe mijn agenda eruit ziet maar waar de klant behoefte aan heeft.
 • Als ZZP’er ben ik gewend met deadlines te werken.
 • Als ZZP’er heb ik mij commercieel uitstekend ontwikkeld. Bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van opdrachten merk ik nieuwe mogelijkheden op en creëer op deze manier weer meer werk.

Zou ik nog even voor je doorgaan? Kortom, genoeg reden voor een baas om je in dienst te nemen!

Je motivatie is het allerbelangrijkste

Formuleer een ijzersterke motivatie waarom je weer in loondienst wilt. Geld speelt hier niet alléen een rol maar laat juist je intrinsieke motivatie blijken. Punten die je zou kunnen benoemen zijn:

 • Ik mis het werken in een team.
 • Ik wil samen een veel groter bereik of slagkracht behalen.
 • Ik wil bezig zijn met mijn diensten en niet met het verkopen hiervan.
 • Vroeger beviel mij de vrijheid maar nu beangstigt het mij niet te weten wat er na elke opdracht gaat gebeuren.
 • Ik merk dat ik de laatste jaren op hetzelfde niveau ben blijven steken. Ik wil juist groeien in ….. en verwacht dat binnen uw organisatie te kunnen doen. Bedenk bij deze motivatie goed waarin je wilt groeien en of dit past bij de organisatie. Een voorbeeld hiervan zou zijn dat je wilt groeien in het leidinggeven aan een team.

Meer sollicitatietips

 • Om te voorkomen dat je cv tientallen kantjes lang is met verschillende opdrachtgevers is het raadzaam deze te bundelen. Als je afgelopen jaren meerdere keren hebt gewerkt voor dezelfde opdrachtgever kun je dit bijvoorbeeld onder één noemer plaatsen.
 • Benoem slechts de opdrachtgevers en opdrachten die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Het is beter om enkele krachtige opdrachten te benoemen dan een waslijst aan opdrachten waarbij de lezer door de bomen het bos niet meer ziet.
 • Zorg voor ijzersterke referenties op je LinkedIn-profiel.
 • Benoem behaalde resultaten. Als je bijvoorbeeld artikelen hebt geschreven en deze geoptimaliseerd hebt op zoekwoorden is het aan te raden te benoemen welke stijging de pagina’s in de zoekresultaten van Google hebben gehad. Heb je verkooptrainingen gegeven? Benoem hoeveel de verkoopresultaten gestegen zijn.

Tot slot adviseer ik je om alles netjes af te handelen met de belastingdienst. Op deze manier kom je geen onaangename verrassingen tegen zoals het niet voldoen aan je urencriterium.

Conclusie

Wij ervaren wekelijks dat ZZP’ers succesvol een baan veroveren. Juist hun ondernemersgeest helpt hierbij. Bereid wel je argumenten waarom een baas voor jou zou moeten kiezen goed voor. Loop je echter een beetje vast of wordt je tijdens het sollicitatiegesprek telkens afgewezen? Dan helpen wij je graag met onze diensten succesvol verder.

Auteur

Bas Klein Geltink

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image