Ook vandaag de dag wordt er nog veel te vaak een beetje nonchalant gedaan over solliciteren. De tijd dat je “even een sollicitatiebrief de deur uit deed” ligt alweer lichtjaren achter ons. Net zoals veel andere zaken heeft ook solliciteren zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een op zichzelf staand proces. Er worden hoge eisen gesteld aan jouw sollicitatiebrief en aan jouw sollicitatiegesprek.
Over salaris onderhandelen is een belangrijk onderdeel van solliciteren en voor veel mensen is dit een lastig aspect. Beheers je de kunst van het over salaris onderhandelen niet of onvoldoende, dan is de kans groot dat je jezelf tekort doet. Solliciteren überhaupt niet serieus genoeg nemen staat gelijk aan het mislopen van een uitdagende functie en wellicht zelfs gelijk aan het mislopen van een mooie carrière.
Van brief naar gesprek
Stap één in het sollicitatieproces is het versturen van jouw sollicitatiebrief. Tegenwoordig is het gebruikelijk om deze per email te versturen, maar er zijn zeker ook bedrijven die jouw sollicitatiebrief graag in fysieke vorm ontvangen. In verreweg de meeste gevallen ben je niet de enige sollicitant en een eerste selectie wordt vaak gemaakt op basis van de ontvangen sollicitatiebrieven. Valt jouw brief op of val jij als persoon op dan is de kans groot dat je wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek.
Op gesprek…..en dan?
Op gesprek komen is op zich natuurlijk al een felicitatie waard. Immers, je hebt je weten te onderscheiden van de grote massa. Dit kan komen door jou als persoon of door jouw kennis, kunde en ervaring. Vaak is het echter de combinatie van deze factoren die jou een interessante kandidaat maken. Interessant genoeg in elk geval om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Dit eerste gesprek kan het beste worden gezien als een soort kennismakingsgesprek. Het is vaak even aftasten en van beide kanten kijken wat voor vlees je in de kuip hebt. Jij moet immers een klik met het bedrijf hebben, maar het bedrijf moet ook een klik met jou hebben. Over salaris onderhandelen is in dit stadium van de sollicitatieprocedure een echte not done. Het over salaris onderhandelen komt later in deze procedure uitgebreid aan bod, dus laat je hiertoe ook niet verleiden door degene met wie je in gesprek bent.
Het vervolggesprek
Het eerste gesprek is van een leien dakje gegaan. Logisch gevolg is dat je uitgenodigd wordt voor een vervolggesprek. In dit tweede gesprek ga je beduidend dieper in op een aantal zaken. Zo wordt er dieper ingegaan op de functie, het opleidingstraject en maak je kennis met een aantal mogelijk toekomstige collega’s. En ja, over salaris onderhandelen komt nu ook steeds dichterbij. Zeker als in dit vervolggesprek tijd is ingeruimd voor een gesprek met de afdeling personeelszaken. Omdat over salaris onderhandelen voor veel kandidaten een moeilijke aangelegenheid is gaan we hier in het vervolg van dit artikel dieper op in.
Het eerste salarisvoorstel
We gaan er gemakshalve vanuit dat je de enig overgebleven kandidaat bent en het bedrijf wil jou dan ook graag in dienst nemen. Ook jij bent positief gestemd, omdat er een klik is met het bedrijf en met de mensen die je hier hebt ontmoet en gesproken. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn prima te noemen en zullen zeker geen roet in het eten gooien. De primaire arbeidsvoorwaarden, het salaris in dit geval, geeft vrijwel altijd ruimte tot onderhandelen. Ga niet direct akkoord met het eerste voorstel dat je krijgt. Over salaris onderhandelen is ook gewoon onderdeel van de sollicitatieprocedure en dit weet jouw toekomstige werkgever heel goed. Hij zal zeer verbaasd zijn en zijn handjes dichtknijpen als jij met het eerste voorstel akkoord gaat. Doe dit dus niet en ga over jouw salaris onderhandelen.

Een tactisch spel
Uiteraard neem je het salarisvoorstel dat je hebt gekregen serieus. Tenminste als het voorstel daar ook echt aanleiding toe geeft. Het salarisvoorstel moet immers wel enige realiteit hebben en als al direct blijkt dat dit niet het geval is, dan rijst de vraag of jouw toekomstige werkgever jou wel serieus neemt. We gaan uit van het positieve en het aangeboden salaris geeft aan dat de werkgever weet wat er door de bank genomen wordt betaald voor vergelijkbare functies. Dan komt het nu op over salaris onderhandelen aan. Dit is in feite een spel, maar dan wel een spel met een hoge inzet. De werkgever wil niet teveel betalen en jij als werknemer wil natuurlijk niet te weinig betaald krijgen. Over salaris onderhandelen ga je altijd in op basis van gelijkwaardigheid. Jullie hebben elkaar toch immers veel te bieden? Deze werkgever biedt je de kans op deze mooie functie, maar jij hebt deze werkgever jouw persoonlijkheid, kennis en kunde te bieden. Zie hier de populaire win – win situatie en alleen als dit voor beide partijen het uitgangspunt is, is er sprake van over salaris onderhandelen op basis van gelijkwaardigheid.
Wat ben jij waard?
Een salaris wordt door een aantal factoren bepaald. Zo spelen zaken als leeftijd, opleiding en ervaring een grote rol in de hoogte van het salaris. Het is goed om te weten wat jij waard bent voordat jij over salaris onderhandelen begint. Ga hierbij niet zelf het wiel uitvinden. De kans is groot dat je je hand overspeelt of juist jezelf tekort doet. In het eerste geval is er een kans dat de werkgever alsnog afziet van het aanbieden van een dienstverband en in het tweede geval kan het zo zijn dat je achteraf met een vervelend gevoel over het afgesproken salaris blijft rondlopen. Zorg dan ook dat je goed beslagen ten ijs komt. De website Loonwijzer kan je hierbij helpen. Op deze website vindt je veel informatie over salarissen in het algemeen, maar ook kun je hier een zogenaamde salarischeck doen. In de database van deze salarischeck zijn meer dan 1700 beroepen opgenomen. De kans is groot dat ook jouw toekomstige beroep hierbij zit en je weet dan wat een reële salariseis is.
Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet!
Jouw salaris behoort tot de zogenaamde primaire arbeidsvoorwaarden. Daarnaast bestaan er ook, zoals je vast wel weet, secundaire arbeidsvoorwaarden. Verlies deze secundaire arbeidsvoorwaarden niet uit het oog als je over jouw salaris onderhandelt. Soms merk je tijdens het sollicitatiegesprek dat de hoogte van het salaris wel eens een struikelblok zou kunnen zijn. Je hebt dan een aantal opties. Zo kun je genoegen nemen met minder salaris. Als je hiervoor kiest, dan blijft er toch vaak een licht ontevreden gevoel achter. Geen goede start van een nieuwe uitdaging. De tweede mogelijkheid die je hebt is om voet bij stuk te houden en de kans te lopen dat de baan aan je neus voorbij gaat. De vraag die je jezelf hierbij moet stellen is of dit het waard is en je zo misschien wel een mooie carrière misloopt.

Gelukkig kennen we ook nog optie drie en dat is de secundaire arbeidsvoorwaarden betrekken bij het onderhandelen over het salaris. Zo kun je aan de ene kant genoegen nemen met een minder hoog salaris, maar maak je aan de andere kant concrete afspraken in jouw voordeel over bijvoorbeeld opleiding, de mogelijkheid tot thuiswerken of een auto van de zaak.
Voldoening voor beide partijen
Het op de juiste wijze over salaris onderhandelen leidt vrijwel altijd tot een compromis waarin beide partijen elkaar kunnen vinden. Een compromis met betrekking tot over salaris onderhandelen geeft beide partijen voldoening en komt de toekomstige samenwerking alleen maar ten goede. Jouw toekomstige werkgever is tevreden dat hij jou tegen een voor hem net en redelijk salaris binnen heeft weten te halen en jij voelt je door dit salaris gewaardeerd en op waarde geschat.
De afronding
Nu is het alleen nog belangrijk om tot het einde toe bij de les te blijven. De uitkomst van de salarisonderhandelingen moeten immers nog wel worden vastgelegd in het arbeidscontract. Voordat je tekent check je nogmaals het overeengekomen salaris. Kloppen de bedragen? Is de dertiende maand benoemd? Betreft het een maand -of periodesalaris? Worden de eventueel vooraf overeengekomen loonsverhogingen in het contract genoemd? En zo ja, met de juiste percentages? Natuurlijk mag je ervan uitgaan dat de afdeling personeelszaken zijn werk goed heeft gedaan. Ervan uit gaan is zeker goed, maar controle is uiteraard nog veel beter. We hebben het immers wel over jouw maandelijkse uitbetalingen en als deze nu niet blijken te kloppen, wat heeft over jouw salaris onderhandelen dan voor zin gehad? Blijf dan ook tot het eind toe scherp. Dit is niet alleen belangrijk voor je zelf, maar hiermee laat je jouw nieuwe werkgever ook direct zien wie je bent en waar je voor staat.
Om je optimaal voor te bereiden op jouw sollicitatie, inclusief over salaris onderhandelen, hebben wij een eigentijdse en interactieve sollicitatietraining ontwikkeld. Wij leren jou jezelf te verkopen op een manier die bij jou past. Informeer geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden. Onze sollicitatietraining…..jouw eerste stap op weg naar een mooie carrière!
Uitstekend!