Wat is een assessment?

Alles over het assessment

 

Een assessment is een test die je afneemt waarbij het resultaat een indicatie geeft over je persoonlijkheidseigenschap(pen). Het woord assessment is niet beschermd, wat betekent dat elke test die je doet een assessment zou kunnen heten. Natuurlijk is de ene test de andere niet, dus worden in dit artikel de vijf meest gebruikte assessments besproken.

Wanneer kom je een assessment tegen?

Hier kunnen verschillende aanleidingen voor zijn. Een greep hieruit is:

  • Tijdens de sollicitatieprocedure
  • Om te bepalen wie van de twee sollicitanten het meest geschikt is voor de vacature
  • Als basis voor je persoonlijke ontwikkelingsplan
  • Als testmethode voor promotie
  • Als argumentatie voor een reorganisatie, ontslag en/of het ingaan van een outplacementtraject

Assessment locaties

Hierin zijn drie hoofdgroepen te noemen:

  1. Achter je/een pc. Deze assessments zijn sterk in opkomst en mijn verwachting is dat je deze assessments de aankomende jaren steeds vaker tegen zult komen. Het geeft bedrijven namelijk meer inzicht in de persoonlijke capaciteit van de sollicitant. Een winnend cv en sollicitatiebrief kun je namelijk gewoon kopen, zie ook hier mijn winkel, maar een assessmentuitslag kopen is een stuk lastiger.
  2. Bij een assessmentbureau waarbij psychologen het assessment afnemen.
  3. Bij een bedrijf waarbij zowel psychologen als werknemers het assessment kunnen afnemen.

Soorten assessments

Er zijn vijf hoofdgroepen in assessments te noemen:

1. Het interview

Het interview vindt plaats bij het assessmentbureau. Dit is net zoals een kwalitatief goed sollicitatiegesprek. Je kunt je hierop uitstekend voorbereiden door hier mijn artikelen te lezen, te oefenen en/of een sollicitatietraining te boeken.

2. De praktijksimulaties

Hierin krijg je telkens een schriftelijke case overhandigd met uitleg. Meestal heb je tussen de tien en twintig minuten de tijd om deze case voor te bereiden. Vervolgens vindt er een rollenspel plaats. Afhankelijk van de case kan dit met één of meerdere tegenspelers zijn.

Voorbeelden van rollenspellen

Het managementgesprek voor twee personen
Hierbij speel jij bijvoorbeeld de manager en voer je een verzuimgesprek of functioneringsgesprek met een werknemer.

Het klantgesprek/verkoopgesprek
Het klantgesprek vindt plaats bij het assessmentbureau. Meestal heb je tussen de tien en twintig minuten de tijd om deze case voor te bereiden. In dit rollenspel ben jij de verkoper, bijvoorbeeld van bureaustoelen, die de klant bezoekt. Er is altijd een doel, bijvoorbeeld vijftig stoelen verkopen of een klacht over een eerdere bestelling naar tevredenheid af te handelen.

In een notendop pak je dit aan door eerst het doel te bepalen, je speelveld te kennen en oplossingsgericht te zijn. Lees hier alles over het verkoopgesprek.

De strategische adviesopdracht
De opdracht vindt plaats in de organisatie of bij het assessmentbureau. Meestal heb je tussen de 30 en 45 minuten de tijd om deze case voor te bereiden.

In een notendop ga je eerst door de vele informatiebronnen heen, maak je een overzichtelijke SWOT analyse van de informatie, maak je een afweging van de belangen, kom je tot de kern van het “probleem” en breng je een gedegen advies uit. Lees hier alles over de strategische adviesopdracht.

De presentatie
De groepsopdracht vindt plaats in de organisatie of bij het assessmentbureau. Je krijgt wederom een schriftelijke case voorgelegd en tijd om deze te bestuderen. Meestal is het voor jou een saai of onbelangrijk onderwerp. Hiermee wordt nog eens benadrukt dat het niet om het onderwerp gaat, maar om de manier waarop je het brengt. Kortom, je presentatievaardigheden worden hierin beoordeeld. Lees hier alles over de presentatieopdracht.

De fact-findingopdacht
De groepsopdracht vindt plaats in de organisatie of bij het assessmentbureau. Dit is een niet veel voorkomende assessment, waardoor ik er niet veel over zal uitweiden. De fact-findingopdracht kom je bijvoorbeeld tegen in een sollicitatieprocedure voor rechercheur. Binnen een tijdsvlak moet je vele bronnen analyseren en/of personen interviewen. Je maakt een schifting tussen hoofd en bijzaken, gaat dieper in op de hoofdzaken en trekt uiteindelijk een conclusie op basis van feiten. Je wordt hierin getest op je capaciteit om in een kort tijdsbestek tot kwalitatieve feiten te komen.

De postbak (in-basket)
De groepsopdracht kan plaatsvinden in de organisatie, bij het assessmentbureau of thuis achter je eigen pc. In dit assessment krijg je wederom een schriftelijke case voorgelegd. Hierin staat omschreven welke functie je bekleedt, hoe de informatiestromen binnen de organisatie verlopen, wie je als collega’s hebt, wie je baas is etc.

Na de case bestudeerd te hebben, ga je van start. Stel je hierbij het moment voor dat je terugkomt op je werk van vakantie en dat je drie weken niet je e-mail inbox geopend hebt. Je inbox is “ontploft” en je moet binnen een vast tijdbestek zo veel mogelijk e-mails goed afhandelen.

In een notendop moet je je eerst goed inlezen in de case, creëer vervolgens overzicht in de e-mails, stel prioriteiten en delegeer taken. Lees hier nog veel meer over de postbak (in-basket) opdracht.

De groepsopdracht
De groepsopdracht vindt plaats in de organisatie of bij het assessmentbureau. De deelnemers bestaan vaak uit andere kandidaten zoals jij. Iedereen krijgt als eerste de tijd om hun persoonlijke case te bestuderen. Vervolgens vindt de opdracht plaats waarbij de assessoren het proces beoordelen.

De case kan een vergadering zijn, maar bijvoorbeeld ook een muziekopdracht. Alle deelnemers krijgen een muziekinstrument en de opdracht is om samen tot een muzieknummer te komen. Het resultaat van deze verschillende opdrachten is ondergeschikt, het gaat om het (gezamenlijke) proces hoe je tot het resultaat gekomen bent.

In een notendop moet je het “probleem” eerst analyseren, je goed inleven in de belangen en motieven van je groepsgenoten, gezamenlijk het “probleem” oplossen en tot slot afspraken maken. Lees hier alles over de groepsopdracht.

Je kunt hier gratis zes voorbeelden downloaden van assessment opdrachten.

3. Communicatievaardigheden

Dit heeft betrekking op de hierboven genoemde assessments. Tijdens deze assessments zal je beoordeeld worden op je communicatievaardigheden. Met bijna 50.000 woorden per dag (Bron: Volkskrant) kun je stellen dat wij veel communiceren, maar zijn wij ook vaardig in communiceren? Ik ben overtuigd van niet, omdat er anders aanzienlijk minder problemen in de wereld zouden zijn.

In een notendop moet je goed op je intonatie letten. Als je een boodschap vrolijk en enthousiast brengt, accepteert je gesprekspartner je boodschap veel sneller dan wanneer je dezelfde boodschap monotoon ophoest. Vergeet niet om kracht bij te zetten door je non-verbale communicatie!

Een goed voorbeeld zijn politici. Zij praten veel met krachtige woorden en gebruiken hierin goede non-verbale communicatietechnieken. Als je de inhoudelijke boodschap gaat bestuderen, kom je echter vaak tot de conclusie dat ze geen antwoord op de vraag geven, om de hete brij heen draaien en/of inhoudelijk zwak zijn. Deze analyse is het makkelijkst te maken als je een filmfragment enkele keren bekijkt.

Mocht je vastlopen in een gesprekssituatie is het raadzaam om even afstand te nemen. Vervolgens neem je één van de volgende drie posities aan: de ik, jij of wij positie. Lees hier (vanaf blz. 10) alles over deze posities en veel meer over communicatievaardigheden.

4. De intelligentietests (IQ)

Wie is de slimste? Deze test is en blijft één van de bekendste assessments! Scoor je tussen de 90 en 110 punten dan ben je gemiddeld intelligent. Behaal je een lagere score? Dan moet je echt nog even oefenen! Kelly van der Veer scoorde ooit 77 punten (zwak begaafd) op De Nationale IQ Test! Tip: ga gezellig met je familie of vrienden vanaf je bank De Nationale IQ Test maken. Die van 2016 kun je hier vinden.
Deze test is te beïnvloeden door de verschillende testonderdelen te oefenen. Hierdoor ga je de onderdelen sneller maken, heb je meer tijd over voor lastigere onderdelen en train je je hersenen in de juiste denkwijze.
Bij het maken van deze test is het belangrijk een goede tijdsplanning te maken en dat je niet te veel tijd verliest op vragen die je niet weet. Een gokje wagen kan, maar pas op om niet als slordig aangemerkt te worden. Hier kun je meer lezen over de intelligentietests en hier kun je gratis intelligentietests maken.

5. Het persoonlijkheidsonderzoek

Dit assessment zal je online steeds meer tegenkomen. Niet zo gek als je bedenkt dat het een relatief betrouwbaar beeld geeft van iemands capaciteiten. Door de huidige automatisering is het ook nog eens goedkoop.
Verwacht in dit assessment 45 minuten lang allemaal stellingen waaruit je moet kiezen. Vaak is er geen juiste keuze en ben je verplicht te kiezen tussen de minst slechte optie. Anders dan bijvoorbeeld de intelligentietest, kunnen je antwoorden niet goed of fout zijn. Wel kunnen bepaalde keuzes de voorkeur hebben, mocht je een strategie handteren. Met de juiste strategie, oefening en consistentie is het goed haalbaar om het resultaat te beïnvloeden! Lees hier alles over de persoonlijkheidstest en hier kun je een gratis persoonlijkheidsassessments maken.

Na elk assessment ontvang je een verslag met testresultaten en conclusies wat ‘het assessment rapport’ heet. De omvang en inhoud van het rapport is naar gelang van het assessment of de assessments die er afgenomen zijn.

Omdat het assessment rapport een spiegel is waarin je kijkt, kan het veel bij je losbrengen. Je ziet je goede eigenschappen terug, maar ook je slechte eigenschappen worden uitvoerig besproken. Hierdoor gaat je bloed sneller stromen en wil je je gaan verdedigen wat een hele natuurlijke reactie is. Na aanleiding van het assessment rapport zijn er veel acties vanuit jouw kant mogelijk! Lees hier alles wat jij beter wel of niet kunt doen na aanleiding van het rapport en wat je kunt doen als je het niet eens bent met het assessment rapport.

Het assessment rapport

Via de gave startup Brixer kun je een gratis, maar wel professioneel assessment maken. Na het maken van het assessment ontvang je een rapport met je unieke competenties, je persoonlijkheid en organisatievoorkeuren. Ook ontvang je daarna, indien gewenst, voor jou persoonlijk geselecteerde vacatures. Een eerste stap richting je professionele carrière! Je kunt via deze link een capaciteitentests oefenen. De website cijferreeksenoefenen stelt vier testen gratis tot beschikking.
Je kunt hier gratis zes voorbeelden downloaden van assessment opdrachten.

Gratis assessment maken

Ik hoop dat je het assessment ziet of bent gaan zien als een verrijking van je geest. Na mijn inzien geeft het assessment, mits professioneel uitgevoerd, een uitstekende spiegeling van je persoonlijkheid. Deze meting kun je als startpunt gebruiken om jezelf te ontwikkelen, zodat je uiteindelijk je doelen bereikt!

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image