Wat houdt het assessment rapport in?
Na elk assessment ontvang je een verslag met testresultaten en conclusies wat ‘het assessment rapport’ heet. De omvang en inhoud van het rapport is naar gelang van het assessment of de assessments die er afgenomen zijn.
Omdat het assessment rapport een spiegel is waarin je kijkt, kan het veel bij je losbrengen. Je ziet je goede eigenschappen terug, maar ook je slechte eigenschappen worden uitvoerig besproken. Hierdoor gaat je bloed sneller stromen en wil je je gaan verdedigen wat een hele natuurlijke reactie is. Na aanleiding van het assessment rapport zijn er veel acties vanuit jouw kant mogelijk!
Belangrijke aandachtspunten bij een assessment rapport zijn:
- Geef nooit van tevoren toestemming om een rapport te versturen naar de opdrachtgever. Je wilt altijd eerst het rapport inzien voordat deze verzonden wordt. Op deze manier geef je jezelf de tijd indien je wilt reageren op het rapport. Reageer je één week nadat de opdrachtgever het assessment rapport ontvangen heeft, dan kan je reactie als mosterd na de maaltijd komen.
- Als je verbiedt dat het rapport naar de opdrachtgever verzonden mag worden, dan zakt je kans op die baan natuurlijk als een pudding in elkaar.
- Tevens kan het voorkomen dat je zelf ook geen inzage in het rapport ontvangt. Sommige psychologen hanteren de regel: iedereen een rapport of niemand. Om hier zeker van te zijn, kun je hier navraag over doen voordat je het assessment afneemt.
- Zorg dat je het rapport ruim van tevoren voor het assessmentgesprek ontvangt. Hierdoor heb je de tijd om je op het assessmentgesprek voor te bereiden. Meestal zal deze bespreking per telefoon plaatsvinden.
Wat is je doel van het assessmentgesprek?
Bepaal je doel of doelen voordat je het gesprek ingaat. De kans dat het rapport herzien wordt, is nihil waardoor het voor jezelf beter is andere doelen te stellen. Ik adviseer je om je doelen vooral te stellen in het verhelderen van het rapport en hoe je je kunt ontwikkelen om je doelen te bereiken.

Wat zijn je rechten en plichten bij een assessment?
Als je deelneemt aan een assessment ben je verplicht om de vragen waarheidsgetrouw te beantwoorden.
Als je ziek bent, heb je altijd het recht om het assessment af te bellen. In overleg kun je het assessment op een later tijdstip doen. Maak hier indien nodig gebruik van, omdat je anders door ziekte de resultaten negatief beïnvloedt.
Je hebt altijd het recht om het assessment rapport in te zien. Heb je onverhoopt een geschil met het assessmentbureau? Lees dan hier wat je kunt doen.
Niet eens met het assessment rapport?
Dit is heel vervelend, maar dit kan altijd gebeuren. Je kunt hier lezen wat je hieraan kunt doen en waar je eventueel een klacht kunt indienen over het assessment rapport, bureau en/of de psycholoog.

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!