Assessment voorbeelden

Assessment voorbeelden

Mag je binnenkort een assessment doen? Spannend! Bereid je assessment perfect voor met deze gratis assessment voorbeelden. Op deze pagina delen wij zes verschillende voorbeelden van assessment opdrachten zodat ook jij succesvol je assessment kunt maken.

Naast deze voorbeelden kun je hier alles lezen over de verschillende assessments en het assessment rapport.

Assessment voorbeeld opdracht voor een managementgesprek (tweegesprek)

 

Onderstaande is een situatieschets gebruikt door een erkend assessmentbureau. In de praktijk krijg je in totaal vijf minuten om de opdracht door te nemen voordat het rollenspel begint. Hierbij krijg je de instructies van je tegenspeler niet te lezen. Lees deze daarom nu ook niet maar bewaar deze om na afloop van het rollenspel te lezen. Hierdoor wordt de praktijk zo realistisch mogelijk gesimuleerd.

Situatieschets assessment opdracht

  • Rollen: Medewerker en manager van de ICT-afdeling van een internet groothandel.
  • Locatie: In het kantoor van de leidinggevende.
  • Aanleiding: De werknemer heeft het eerste jaar uitstekende prestaties geleverd. Hij is zelfs werknemer van de maand geweest. Helaas presteert de werknemer de laatste zes maanden ver onder de maat.
  • Waar het om gaat: De productie van de werknemer is te laag en kwalitatief onder de maat. Dit kan zo niet langer doorgaan en hierin moet zo snel mogelijk verbetering komen.

Assessment opdracht jij (deelnemer)

  • Functie: Jij bent ICT-manager en geeft leiding aan een afdeling van 40 personen.
  • Omstandigheden: De werknemer haalt de motivatie van andere werknemers naar beneden. Waarom zouden zij hard werken als een andere medewerker er de kantjes van afloopt? Over enkele maanden loopt het tijdelijke contract af van de werknemer en moet jij de directeur adviseren of de werknemer in vaste dienst mag komen. Je eigen werkdruk is dusdanig hoog dat je hier niet onnodig veel tijd aan wilt en kunt besteden.
  • Motief: Je wilt een gemotiveerde afdeling waarin iedereen hard meewerkt inclusief de betrokken medewerker. Straks moet jij je reputatie bij de directeur op het spel zetten voor het advies over zijn contract! Je hebt erover nagedacht, maar een nieuwe werknemer vinden, is geen gewenste situatie.
  • Jouw kijk op het gesprek: Je hebt veel energie en tijd gestoken in het opleiden van de werknemer. Daarom baal je van deze situatie, waar je eigenlijk ook geen tijd voor hebt.
  • Start: Jij toont het initiatief en zal het gesprek starten.

Assessmentopdracht Bas Klein Geltink (assessor)

Functie: ICT-medewerker
Omstandigheden: Je hebt afgelopen jaar helaas het verlies van een dierbare moeten verwerken.
Motief: Je ondervindt nog steeds veel verdriet en mist erkenning hiervoor binnen de organisatie. Iedereen is druk met zijn of haar eigen werkzaamheden en heeft afgelopen tijd weinig aandacht voor jou gehad.
Jouw kijk op het gesprek: Omdat je erkenning mist, heb je eigenlijk helemaal geen zin in dit gesprek met je leidinggevende. Het kan je allemaal niet zoveel meer schelen en je neemt daardoor een passieve houding aan.
Start: Je komt op uitnodiging van de manager en wacht tot het gesprek start.

Let op!

Het slechts doornemen van deze opdracht geeft je een minimale voorbereiding voor de praktijk. Tijdens een echt assessment ontmoet je doorgewinterde assessoren. Zij weten door jaren ervaring precies hun vinger op je gevoelige plek te leggen en je hiermee “uit de tent” te lokken. Een gedegen voorbereiding is daarom een must! Gun jezelf een professionele voorbereiding bij Sollicitego, klik hier voor een training. Hierdoor ga je zelfverzekerd en optimaal voorbereid naar een assessment!

Je kunt dit assessment voorbeeld hier gratis downloaden.

Nog vijf assessment voorbeelden

 

Naast bovenstaand voorbeeld delen wij graag nog vijf totaal verschillende voorbeelden met je zodat je nog beter voorbereid bent op het assessment.

[sociallocker id=”9071″]

Klik op de afbeelding om de voorbeelden te downloaden.

[/sociallocker]

Heb je een vraag over een assessment of wil je een assessment ervaring delen dan kun je dat hieronder doen.

Auteur

Bas Klein Geltink

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image