Een sollicitatiegesprek in het Duits

De basis van een Duits sollicitatiegesprek

 

Het is je gelukt! Je Duitse cv is door de selectie en je hebt een uitnodiging ontvangen voor een Duits sollicitatiegesprek. Hieronder staan alle tips om ervoor te zorgen dat jij een uitstekend sollicitatiegesprek gaat voeren.

Taalkeuze voor een sollicitatiegesprek in Duitsland

Het is natuurlijk geweldig als je al perfect Duits spreekt! Mocht dit niet het geval zijn, dan zijn Duitsers over het algemeen vergevingsgezinder naar buitenlanders die hun best doen Duits te spreken. Oftewel, een spreekfoutje is tijdens de meeste sollicitaties snel vergeven.
Is je Duitse taal echter niet toereikend genoeg voor een inhoudelijk gesprek of ben je bijvoorbeeld te zenuwachtig waardoor je niet de juiste antwoorden in het Duits geeft? Verzoek dan of het gesprek in een andere taal plaats mag vinden. Doe dit bij voorkeur voortijdig, zodat je gesprekspartners zich hierop kunnen voorbereiden. Tegenwoordig spreken de meeste Duitsers Engels, dus een sollicitatiegesprek in het Engels zou geen problemen moeten opleveren.
Als de Duitse taal relevant voor de functie is, raden wij je aan om tijdens je sollicitatiegesprek aan te geven dat je een intensieve taalcursus gaat volgen. Hierdoor zal je Duits snel op het gewenste niveau komen.

Wees beschikbaar

Waarschijnlijk neemt de P&O afdeling als eerste telefonisch contact met je op. Zij controleren met dit gesprek je motivatie en beschikbaarheid. Wees telefonisch bereikbaar voor dit gesprek en wees beschikbaar om binnen korte tijd je eerste sollicitatiegesprek te houden.

Bereid je Duitse sollicitatiegesprek goed voor!

Een goede voorbereiding is het halve werk! Dit geldt in Nederland, maar helemaal in Duitsland. Duitsers hebben over het algemeen een stuggere houding tegenover gebruiken en regels. Bereid je dus goed voor, zodat je niet in de eerste de beste valkuil valt!
Het voorbereiden van de volgende vragen kunnen je goed helpen tijdens het gesprek:

  • Zie hier een video van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.
  • Wat zijn de producten en/of diensten van het bedrijf?
  • In welke branche is het bedrijf actief en wat zijn de actualiteiten in deze branche?
  • Wie zijn de concurrenten en waarin onderscheidt het bedrijf zich van haar concurrenten?
  • Hoe ziet de bedrijfsstructuur eruit?
  • Op welke locaties is het bedrijf actief? Waar zit het hoofdkantoor?
  • Wat is de bedrijfsstrategie?
  • Hoe ziet de SWOT-Analyse voor het bedrijf eruit?
  • Wat zijn je drie sterkte- en zwaktepunten?

Bedenk ook goed welke vragen je kunt verwachten specifiek op jouw vakgebied. Bereid deze vragen goed voor met inhoudelijke (technische) kennis en praktische voorbeelden.

Inleiding van het sollicitatiegesprek

Kom op tijd! In Duitsland is het een must om op tijd te komen. Wees liever tien minuten te vroeg, zodat je bij de entree van het bedrijf nog even moet wachten, dan te laat.
Bij je introductie gebruik je slechts je achternaam zonder titel. Van je gastheer en/of vrouw gebruik je altijd de achternaam plus titel. Titels zijn in Duitsland erg belangrijk, waardoor je ze altijd correct en op elk moment dient te gebruiken.

Inhoud van het sollicitatiegesprek

Door je gedegen voorbereiding kun je de gestelde vragen inhoudelijk goed beantwoorden. Let erop dat je de recruiter niet in de rede valt en vertel niet meer dan dat er gevraagd wordt. Bereid zelf ook goede vragen voor. Deze video helpt je daarbij.

Slot van het sollicitatiegesprek

Maak vervolgafspraken, bedank voor het interessante gesprek en schudt van alle aanwezigen de hand. Stuur na het sollicitatiegesprek je gesprekspartners nog een kort bedankje. Hiermee laat je duidelijk blijken interesse te hebben in de functie. Wacht hierna geduldig af op een reactie.

Jij of u? Sie oder du?

Spreek iedereen in Duitsland die je niet kent of ouder is dan jijzelf altijd met ‘u’ (Sie) aan. Je gesprekspartner geeft zelf aan of hij/zij getutoyeerd wilt worden, dus met ‘je’ (du). Totdat hij/zij dit aangegeven heeft, blijf je de ‘u’ vorm gebruiken.

Dresscode tijdens je sollicitatiegesprek in Duitsland

De dresscode in Duitsland is formeel. Het is altijd beter om iets formeler gekleed te gaan dan wanneer je underdressed bent. Voor mannen geldt dus een stropdas! Twijfel je aan de dresscode? Vraag hiernaar bij P&O of de receptioniste.

Overige tips voor een Duits sollicitatiegesprek

  • Handen uit je zakken.
  • Neem pas plaats na een uitnodiging om te gaan zitten.
  • Neem je cv, motivatiebrief, originele diploma’s, getuigschriften etc. mee in een mooie map.
  • Neem altijd iets te drinken aan. Het beste is gewoon een glas water, omdat je hiermee je keel soepel kunt houden.
  • Spreek rustig en duidelijk. Door zenuwen gaan de meeste mensen sneller praten, compenseer dit door iets langzamer te praten en probeer rustig te blijven.
  • Wees enthousiast en goed gehumeurd! Je kunt inhoudelijk nog zo sterk zijn, uiteindelijk is je uitstraling de doorslaggevende factor.

Sollicitatietraining

Je hebt maar één keer de kans om jezelf te verkopen. Doe er daarom alles aan om het sollicitatiegesprek succesvol te laten verlopen. Wij raden je daarom aan het gesprek te oefenen met een professional, zoals Philipp-Valerius Bacher die specifiek een sollicitatietraining in het Duits geeft.

Sollicitatiehumor

Humor in solliciteren is zeer belangrijk. Probeer daarom buiten de formelere bezigheden je vrolijkheid en humor te laten blijken. Onderstaande punten kunnen je daarbij helpen:

  • Zie hier een geweldig filmpje hoe je niet moet solliciteren in Duitsland!
  • Klaarkomen in Duitsland

“Ich komme nicht klar” of “Ich komm mit meinem Sohn einfach nicht klar” heeft een hele andere betekenis in Duitsland dan in het Nederlands. In Duitsland betekent “klar kommen” dat het je niet lukt. Het lukt je bijvoorbeeld niet om je werk af te maken, met een persoon samen te werken, etc.

  • Mocht iets niet lukken tijdens je sollicitatiegesprek, dan dagen wij je uit om “Ich komme damit nicht klar, kannst du mir (bitte) helfen?” te zeggen!

Conclusie

Je hebt hierboven de basis van een Duits sollicitatiegesprek kunnen lezen. Hierbij is een degelijke voorbereiding cruciaal en moet je fouten zoveel mogelijk voorkomen. Wij van Sollicitego wensen je heel veel succes bij onze vriendelijke oosterburen!

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

Blog REACTIEs

Bedankt voor het delen van de stappen, ik zal ze zelf toepassen.

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image