11 tips voor het maken van een Duits cv

Hoe maak je een sterk Duits cv?

 

Ieder land heeft zijn eigen gewoontes en gebruiken. Om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek in Duitsland is het van groot belang dat je Duitse cv perfect is. Wist je dat “curriculum vitae” de Latijnse naam van levensloop is? Een cv heet daarom in Duitsland “einen Lebenslauf”.

Je Duitse cv moet voldoen aan de standaard lay-out, een sobere uitstraling hebben en mag geen spelfouten bevatten. De kleinste onjuistheden kunnen direct leiden tot een afwijzing. Daarom hebben wij voor jou de belangrijkste punten onder elkaar gezet en adviseren wij je met klem om je cv te laten controleren door een Duitse taalexpert voordat je deze verstuurt.

1. Voorbeeld Duits cv

Download hier het voorbeeld cv in het Duits en pas deze vervolgens aan met je eigen gegevens. Verander de lay-out en opmaak van het voorbeeld cv niet. Duitse werkgevers waarderen het namelijk als je cv strak, sober en simpel is.
[sociallocker id=”9089″]

[/sociallocker]

2. Opbouw Duits cv

De opbouw van een Duits cv is simpel en overzichtelijk. Je moet je voorstellen dat een recruiter binnen twintig seconden je cv moet kunnen screenen.
De opbouw van een Duits cv ziet er meestal als volgt uit:

 1. Personalia / Persönliche Daten
 2. Opleidingen / Schul- und Ausbildung
 3. Aanvullende opleidingen / Weiterbildung
 4. Werkervaring / Berufliche Laufbahn
 5. Talen / Sprachen
 6. Overig / Sonstiges (denk hierbij aan hobby’s, pc-vaardigheden, rijbewijzen, overige interesses, etc.)

3. Lettertype van een Duits cv?

Voor je cv blijkt het lettertype Helvetica het meest geschikt te zijn, aldus een onderzoek uitgevoerd door typografie-experts en gepubliceerd door Huffington Post. Helaas wordt dit lettertype niet door Windows ondersteund. Een goed alternatief voor dit lettertype is Arial of andere vergelijkbare lettertypes zoals Calibri, Cambria en Verdana. Al deze lettertypes zijn prettig leesbaar en ogen professioneel.
Gebruik slechts één lettertype in je cv en motivatiebrief en bij voorkeur geen vetgedrukte of cursieve woorden/letters.

4. Welke taal kies je op een Duits cv?

Als je Duitse taal goed genoeg is kun je pluspunten scoren door je cv in het Duits te maken. Een enkel foutje zal je hierin waarschijnlijk vergeven worden, al blijft ons advies om het 100% accuraat te doen.
Als je Duits schrijven onvoldoende is en je Engels stukken beter, kies dan voor Engels. Kom niet in de verleiding om je cv te laten vertalen, omdat je hierdoor in de verlegenheid gebracht kunt worden tijdens je sollicitatiegesprek.

5. Lengte van je Duits cv?

Vroeger was het in Duitsland een must om al je gegevens op maximaal één pagina te plaatsen. Tegenwoordig, mits dit meerwaarde heeft, worden maximaal twee pagina’s ook geaccepteerd. Bedenk goed dat deze tweede pagina echt een meerwaarde moet hebben.

6. Foto op een Duits cv?

Plaats een foto rechtsboven in de hoek van je Duitse cv. Wij adviseren hiervoor een foto zoals in je paspoort staat. Duitse werkgevers, ook al kunnen ze het wettelijk niet eisen, hechten aan een foto nog meer waarde dan Nederlandse werkgevers. Mocht je nog geen professionele foto hebben, dan is het hiervoor hoog tijd! Zie hier de dienst van Sollicitego om een foto te laten maken door een professionele fotograaf.

7. Gebruik sleutelwoorden

Net zoals in Nederland maken veel bedrijven in Duitsland tegenwoordig gebruik van software genaamd ATS, om de juiste kandidaten te selecteren. Om geselecteerd te worden, is het daarom belangrijk om de juiste sleutelwoorden te verwerken in je Duitse cv. Lees hier het artikel over het ATS en hoe je hier slim op in kunt spelen om geselecteerd te worden.

8. Een gat in je cv?

In je Duitse cv mag absoluut geen “gat” of leegte opgenomen worden. Dit geeft namelijk aan dat je iets te verbergen hebt en zal direct tot een afwijzing leiden. Heb je een periode niet gewerkt, dan kun je gebruik maken van de onderstaande adviezen:

 • Geef in je cv aan wat je in de tussentijd hebt gedaan
  Als je een tijdje niet hebt gewerkt, vul deze leegte dan op door een verklaring te geven over wat je in deze periode gedaan hebt. Denk eraan dat je jezelf presenteert, dus houd het positief! Een wereldreis maken, studeren of fulltime voor de kinderen zorgen, zijn allemaal verklaarbare redenen. Benoem dit ook in je cv!
 • Stel je proactief op
  Als je een langere periode werkloos bent, probeer deze tijd dan proactief te benutten, door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen of een cursus of een opleiding te volgen of een reis te maken! Je kunt je cv dan opvullen met deze activiteiten en hiermee toon je aan dat je actief bent geweest tijdens de periode waarin je niet hebt gewerkt. Belangrijk is om positief te blijven en in je sollicitatie op de positieve zaken te focussen.

9. Onderteken je Duitse cv

In Duitsland is het gebruikelijk dat je op je cv de plaats en datum in de linkerbenenhoek zet en vervolgens je handtekening in de rechterbenedenhoek. Hierin is een trend zichtbaar dat gerenommeerde bedrijven het waarderen wanneer je een handtekening scant en deze onder je Word of PDF document plaatst. Op deze manier kun je, desondanks de moderne technieken, alsnog voldoen aan deze ouderwetse gewoonte. Solliciteer je bij een startup in Berlijn, dan mag je de ondertekening natuurlijk achterwegen laten!

10. Laat je Duitse cv controleren

Voor een succesvolle sollicitatie in Duitsland is een goede voorbereiding noodzakelijk. Buiten een goede voorbereiding mag een cv in Duitsland geen enkele spelfout bevatten. Laat daarom altijd je cv controleren door een Duitse taalexpert, zoals onze professional Philipp-Valerius Bacher die sollicitatietrainingen geeft in het Duits.

11. Overige tips voor het maken van je cv

 • Plaats geen persoonlijk profiel in het begin van je cv. Dit is een trend die in Nederland en de Verenigde Staten steeds meer voorkomt. In Duitsland is het cv slechts een strakke opeenvolging van feiten.
 • Maak bij voorkeur gebruik van opsommingen i.p.v. stukken tekst.
 • Vermeld slechts hoofdzaken. Dat je tijdens je studietijd als skileraar hebt gewerkt is niet relevant of je moet solliciteren op een functie als skileraar of in de toerisme branche.

Conclusie

Je hebt hierboven de basis van een Duits cv kunnen lezen en kunnen zien waar je gratis een voorbeeld van een Duits cv kunt downloaden. Het is aan te raden om je cv zo simpel en sober mogelijk te houden waarbij er absoluut geen fouten in voor mogen komen. Wij van Sollicitego wensen je heel veel succes bij onze vriendelijke oosterburen!

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image