Ik ben het oneens met het assessment rapport!
Dit is heel vervelend, maar dit kan altijd gebeuren. Iedereen heeft het recht om een andere mening te hebben, ongeacht wie er gelijk heeft. Ik raad je de volgende acties aan om in zo’n situatie wel of niet de doen:
Wat kun je doen als je het oneens bent over een assessment rapport?
- Laat het assessment rapport door mensen in je omgeving lezen en bespreek het vervolgens. Herkennen zij jou in het rapport of zijn ze het met je eens dat er bijvoorbeeld misverstanden in het rapport zijn opgenomen? Soms ervaar je een situatie heel anders dan andere mensen.
- Trek lering uit het assessment rapport. Vraag de assessoren om voorbeelden en adviezen hoe je kunt werken aan het bereiken van je doelen. Zij hebben tot slot van rekening veel kennis en kunde in psychologie en “kennen” jou na het assessment. Je kunt deze kennis gebruiken door concreet advies te ontvangen om je doelen te behalen.

Wat kun je beter niet doen als je het oneens bent over een assessment rapport?
- Ik raad je ten strengste af om in de aanval te gaan. Dit verlies je als één persoon tegen een (gerenommeerd) assessmentbureau.
- In de slachtofferrol kruipen. Met excuses als “het was mijn dag niet” en “het is maar een toneelspel, in het echt doe ik het veel beter’ wek je een onzekere indruk. Dit zal je sollicitatie negatief beïnvloeden. Je hoeft het niet met het assessment rapport eens te zijn, blijf echter wel achter je daden staan!
Welke actie kun je ondernemen als je het niet eens bent met het assessment rapport?
Je kunt tegelijkertijd met het assessment rapport een begeleidende brief sturen. In deze brief ga je in op de punten waarin jij je niet herkent. Voorkom wederom dat je het assessmentbureau aanvalt! Ga inhoudelijk in op de punten en beargumenteer bijvoorbeeld met referenties, werkervaring etc. je stellingen. Sommige punten waarin je een lage score hebt behaald, kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk opgelost worden. Benoem deze punten en draag een oplossing aan. Een voorbeeld hiervan is dat het assessment rapport aangeeft dat je een chaoot bent. Jij bent het hier maar gedeeltelijk mee eens. Door het aandragen van een oplossing in de vorm van een goede secretaresse die al je afspraken bijhoudt en je een beetje “achter de broek zit”, heb je hiermee het “probleem” verholpen!
Geschil over het assessment rapport
Gelukkig komt dit niet heel vaak voor, maar mocht dit gebeuren, dan is het wel erg vervelend. Je kunt hier lezen wat je het beste kunt doen in deze situatie.

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!