Waar recruiters op letten bij het lezen van een cv

Welke criteria zijn belangrijk bij het beoordelen van het cv?

 

Wanneer je solliciteert, kun je ervan uit gaan dat een recruiter naast jouw sollicitatie nog honderden andere sollicitaties ontvangt. De selectie van geschikte kandidaten vindt plaats op basis van de binnengekomen sollicitatiebrieven en cv’s. Maar de eerste schifting wordt vaak gedaan aan de hand van het cv. Dus de vraag is:

waar letten recruiters bij een cv op? Dat kan natuurlijk per persoon verschillen. Voor de ene recruiter telt vooral de motivatie van een sollicitant en een ander kijkt vooral of de sollicitant voldoet aan de harde eisen die worden gesteld. Toch zijn er een aantal punten in het cv waar alle recruiters op letten.

Recruiter selectie sollicitatietips

Waar letten recruiters op?

Match met de functie-eisen
Een recruiter kijkt of je voldoet aan de harde functie-eisen die voor de functie nodig zijn: je studie, opleidingsniveau, werkervaring, vaardigheden en competenties. Zorg ervoor dat jouw cv informatie bevat die relevant is voor de functie waarnaar je solliciteert.

De opbouw van het cv
Een recruiter scant een cv en zoekt naar de voor hem/haar belangrijkste informatie. Deze eerste scan duurt vaak niet langer dan een seconde of tien. In deze korte tijd wordt bepaald of jouw cv interessant genoeg is om volledig te lezen. Het doel is natuurlijk om uitgenodigd te worden voor een gesprek. De opbouw van je cv is dus heel belangrijk. Maak het de recruiter gemakkelijk, zodat hij/zij in één oogopslag de belangrijkste informatie uit je cv kan halen.

De lay-out van het cv
Een cv dient er visueel aantrekkelijk uit te zien, dat wil zeggen dat deze een goede structuur en een overzichtelijke lay-out heeft. De lay-out van jouw cv zegt ook iets over jouw persoonlijkheid; zorg er dus voor dat deze er netjes en overzichtelijk uitziet. Maak je cv niet te lang, houd maximaal twee A4-tjes aan.

De volledigheid van het cv
Probeer een zo volledig mogelijk beeld te schetsen van de inhoud van elke functie. Denk hierbij aan het omschrijven van je taken en verantwoordelijkheden, maar ook welke doelen je bereikt hebt en wat je hierbij geleerd hebt. Probeer het wel zo beknopt mogelijk te houden.

Taalgebruik in het cv
Eén van de grootste ergernissen van recruiters is het tegenkomen van spel-, taal- en stijlfouten in een cv. Een enkel klein foutje zal je meestal vergeven worden, hier leest een recruiter vaak toch overheen. Meerdere spel- en/of taalfouten zijn echter uit den boze. Ook vage omschrijvingen en niet-relevante kwalificaties op het cv is voor veel recruiters een doorn in het oog. Vermijd spel- en taalfouten en wees duidelijk in het omschrijven van kwalificaties. Lees hier meer over taalgebruik in het cv.

Sollicitatietips om ervoor te zorgen dat jouw cv eruit springt

Zoals gezegd scant een recruiter een cv en zoekt naar de voor hem/haar belangrijkste informatie. In deze korte tijd wordt een beeld van jou gevormd. Hier volgen enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw cv de aandacht van een recruiter vasthoudt.

Gebruik het geschikte cv-type
Welk type cv voor jou als sollicitant het meest geschikt is, is afhankelijk van verschillende factoren. Beschik je al over een aantal jaren werkervaring, stuur dan een teruglopend cv met je sollicitatiebrief mee. Ben je net afgestudeerd en solliciteer je naar een startersfunctie? Dan kun je beter voor een chronologisch cv kiezen. Als je al langer werkloos bent, niet over de juiste werkervaring beschikt, vaak van baan verandert of als je in je cv de nadruk op je vaardigheden en competenties wilt leggen, kun je beter voor een vaardigheden cv kiezen.

Pas je cv aan bij iedere sollicitatie
In elke vacature staan de gevraagde functie-eisen waarover iemand moet beschikken voor de betreffende functie. Neem deze goed door en pak je basis cv erbij. Probeer per functie-eis te bepalen of deze aansluit bij jouw opgedane werkervaring, gevolgde studies, vaardigheden en competenties. Benadruk deze overeenkomsten vervolgens in je cv en geef hierbij concrete voorbeelden van wat je kunt. Lees hier meer over hoe je cv per sollicitatie kunt aanpassen.

Vermeld verantwoordelijkheden, kwaliteiten en vaardigheden
Wat zijn jouw goede eigenschappen en specifieke kwaliteiten en over welke bijzondere vaardigheden beschik je? Welke verantwoordelijkheden had je in vorige functies? Benadruk je sterke punten in jouw cv. Dit kun je doen door concrete voorbeelden te geven van situaties waarin jouw bijzondere kwaliteiten naar voren kwamen. Je vaardigheden en kwaliteiten kun je ook hebben opgedaan buiten betaald werk om. Een handige methode hierbij is de STAR-methode. Met deze methode kun je systematisch uitleggen wat de situatie was, welke taken jij had, welke acties je hebt ondernomen om die taken uit te voeren, wat het resultaat was van jouw acties en tot slot wat je ervan hebt geleerd.

Noem referenties
Met referenties bied je de recruiter de mogelijkheid om van anderen te horen hoe jij functioneert. Als je referenties in je cv vermeldt, vergeet dan niet om de referenten op voorhand te vragen of zij akkoord zijn met hun vermelding en zorg ervoor dat de informatie die je in je cv opgeeft up-to-date is.

Check check en dubbelcheck
Een cv dient heldere, frisse en concrete taal te bevatten en foutloos geschreven te zijn. Let op taal- en stijlfouten en interpunctie en doe voordat je je cv de deur uitstuurt altijd nog een spellingscontrole. Hiermee haal je de meeste fouten uit je cv. Tot slot kun je je cv ook nog door een buitenstaander laten lezen. Onthoud dat het de recruiter geen moeite moet kosten om jou cv te begrijpen en te kunnen beoordelen. Is de informatie duidelijk? Staan er geen dubbelzinnige formuleringen in je cv? Heb je niet te veel terminologie gebruikt? Pas je cv na de feedback aan.

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image