De STAR-methode is dé techniek die je als sollicitant onder de knie moet hebben. Het helpt je structuur in je antwoorden aan te brengen en slechts dat te benoemen wat interessant is voor een recruiter.
“In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst ” stond vaak op financiële producten. Voor voorbeelden geldt dit net zo maar voorbeelden geven wel een indicatie hoe je handelt in toekomstige situaties. Het is een voorspeller in je gedrag.
Waarom is de STAR-methode zo belangrijk?
Door gebruik te maken van de STAR-interviewmethode breng je structuur in je antwoorden. Recruiters zijn ook getraind om een sollicitatiegesprek volgens de STAR-methode af te nemen. Door je antwoorden op deze manier te formuleren geef je een recruiter wat hij/zij getraind is te horen. Hierdoor maak je het werk van de recruiter makkelijk, zeg je wat belangrijk is en minimaliseer je ruis in de communicatie.
De STAR-methode voorkomt ruis
Ruis is wat optreedt tussen wat jij zegt en de ander ontvangt. Denk maar eens terug aan je schooltijd waarbij je in een kringetje zat. Je fluisterde wat je gehoord had weer in het oor van je buurman en zo ging de boodschap de kring rond. Aan het einde zei de laatste persoon van de kring heel iets anders dan de boodschap van de eerste persoon.
Een ander voorbeeld is de competentie “flexibel”. Bedoel je hiermee dat je flexibel bent qua werktijden of dat je lichamelijk flexibel bent?
Ruis treedt altijd op in communicatie, het is echter gewenst om dit te minimaliseren om misverstanden te voorkomen.
Kortom, de STAR-methode is een must om te gebruiken waardoor wij het ook succesvol toepassen in onze sollicitatietrainingen.
Waar staat de STAR-methode voor?
STAR staat dus niet voor die prachtige dingen in de lucht maar voor:
S: Situatie
T: Taak
A: Actie
R: Resultaat
STAR-methode voorbeelden
Een jonge dokter beantwoordt de vraag “Wat is je grootste fout geweest?”
“Ik nam een patiënt op met een gecompliceerde urineweginfectie (Situatie), waarvoor ik volgens het swab de eerste keus antibiotica was gestart (Taak). Gedurende de nacht werd de patiënt echter zieker, hypotensief en septisch. Ik heb toen eerdere kweekuitslagen bekeken (Actie), waaruit bleek dat deze eerder een E. Coli vertoond die niet gevoelig was voor de door mij gestarte antibiotica. Ik heb toen mijn behandeling bijgesteld waarna de patiënt goed op vulling reageerde (Resultaat). Sindsdien ben ik niet meer vergeten eerdere kweekuitslagen erbij te pakken (Reflectie).”
Een salesmanager beantwoordt de vraag “Wat is je grootste succes geweest?”
“Ik gaf leiding aan een team van 30 verkopers die afhankelijk van hun prestaties financiële bonussen konden verdienen (Situatie). Het was mijn verantwoordelijkheid om de omzet met 10% te laten groeien in dat jaar (Taak). Ik geloof erin dat mensen alleen in het begin geprikkeld worden door financiën tot ze een plafond bereikt hebben. Het klinkt heel cru maar hierna maakt duizend euro meer of minder niet meer uit. Daarom heb ik een programma opgezet waarmee weekendjes weg voor twee naar bijvoorbeeld New York, Kaapstad etc. gewonnen konden worden (Actie). De winnaar werd hierbij ook intern op een voetstuk geplaatst. De extra kosten werden ruimschoots terugverdient door een omzetgroei van 17% (Resultaat).”
Een onderhoudsmonteur van printers beantwoordt de vraag “Waaruit blijkt je betrokkenheid?”
“Ik werkte voor een bedrijf dat printers inclusief onderhoud leverde voor bedrijven (Situatie). Ik reed voor hun heel Nederland door om storingen met printers te verhelpen. Soms konden klanten hierdoor tot hun ergernis de gehele dag niet printen. Vaak waren het hele simpele problemen die ik binnen een paar minuten opgelost had (Taak). Ik heb toen voorgelegd aan het management om een e-learning te ontwikkelen voor de Office Managers van onze klanten. Zij leerden in 30 minuten de meest simpele problemen met onze printers op te lossen (Actie). Hierdoor is de klanttevredenheid enorm gestegen, de printers hadden namelijk 30% minder storingen en ook kortere storingstijden. Wij bespaarden verder 30.000 euro op jaarbasis omdat we minder vaak bij de klant langs hoefden te komen (Resultaat).”
Reflectie in de STAR-methode
Soms plakken mensen nog een extra R aan de STAR+R.
Deze R staat voor Reflectie. Ik adviseer je om dit vooral te gebruiken wanneer er in je voorbeeld iets niet goed gegaan is of wanneer je een fout hebt gemaakt. Fouten maken we allemaal maar succesvolle mensen leren van hun fouten. Door kritisch naar je eigen handelen te kijken en bijvoorbeeld niet met je vinger naar iemand anders te wijzen scoor je punten bij de recruiter!
Gebruiken recruiters altijd de STAR-methode tijden een sollicitatiegesprek?
Nagenoeg wel. Het geeft de recruiter namelijk houvast en de recruiter kan objectiever beoordelen of de kandidaat geschikt is voor de functie. Persoonlijk gebruik ik de interviewtechniek niet bij het aannemen van personeel voor Sollicitego. De reden hiervoor is dat een kandidaat die de STAR-methode beheerst het gesprek kan beïnvloeden wanneer hij/zij misschien minder geschikt is dan een kandidaat die de methode niet beheerst. Ik adviseer je echter wel om als sollicitant de methode te beheersen en succesvol toe te passen.
Conclusie
Om succesvol te zijn tijdens het sollicitatiegesprek is het een must om je antwoorden volgens de STAR-methode te geven. Recruiters screenen kandidaten namelijk door o.a. gebruik te maken van deze techniek. STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat waarbij soms tot slot nog Reflectie toegevoegd wordt. Formuleer je antwoorden zorgvuldig en oefen regelmatig zodat je deze techniek goed onder de knie krijgt.
Maak je zelf gebruik van andere technieken of heb je de indruk gekregen dat een recruiter een andere interviewtechniek gebruikte? Deel je ervaring dan hieronder zodat iedere websitebezoeker hierbij geholpen is.
Auteur
Bas Klein Geltink
Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.