Het vaardigheden cv

Kenmerken van het vaardigheden-cv

 

De focus van een vaardigheden-cv (ook wel functioneel of thematisch cv genoemd) ligt op prestaties, competenties en vaardigheden en werkervaring (toegespitst op rollen die je gehad hebt tijdens je loopbaan).

Voor wie is het vaardigheden-cv?

Omdat het vaardigheden-cv geen chronologische volgorde heeft, is het verloop van je loopbaan tot nu toe niet duidelijk voor de recruiter. Dit maakt het vaardigheden-cv uitermate geschikt voor sollicitanten die:

 • Niet over de juiste werkervaring beschikken
 • Al langer werkloos zijn
 • Een gat in hun cv hebben
 • Jobhoppers zijn (relatief vaak van baan verwisselen)
 • Freelancer zijn
 • Een carrièreswitch willen maken

Wat benoemen in een vaardigheden-cv?

 • Persoonsgegevens
 • Opleidingsgegevens
 • Vaardigheden en Competenties
 • Prestaties
 • Werkervaring, toegespitst op rollen (aansluitend op de functie waarnaar je solliciteert)

Vaardigheden en competenties

In dit onderdeel beschrijf je wat je kunt en over welke kennis je beschikt. Probeer deze zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de gestelde functie-eisen. In elke vacature staan de gevraagde functie-eisen waarover iemand moet beschikken voor de betreffende functie. Neem deze goed door en probeer per functie-eis te bepalen of dit aansluit bij jouw opgedane werkervaring, gevolgde studies, vaardigheden en competenties. Denk hierbij ook aan eventuele nevenactiviteiten. Benadruk deze overeenkomsten in je cv en geef hierbij concrete voorbeelden van wat je kunt. Wees specifiek in het schrijven en geef feitelijke voorbeelden.
Bijvoorbeeld: Ik beheers de Engelse taal op een zeer hoog niveau (near native speaker). Dit komt doordat ik gedurende mijn jeugd de zomervakanties doorbracht bij Engelse gastgezinnen. Ik heb ook bij diverse internationale bedrijven gewerkt waar Engels de voertaal is.

Bekijk hier de gehele competentielijst om inspiratie op te doen.

Prestaties

In dit onderdeel beschrijf je wat je hebt bereikt. Ook bij het beschrijven van je prestaties geldt dat je deze zoveel mogelijk laat aansluiten op de gevraagde functie-eisen. Onthoud dat je alleen de zaken beschrijft die tot verifieerbare prestaties hebben geleid.

Tip: gebruik hierbij de STAR-methode.

Werkervaring

Anders dan bij een chronologisch cv beschrijf je in een vaardigheden-cv je werkervaring aan de hand van rollen. Beschrijf de rollen die je gehad hebt en geef hierbij duidelijk aan wat je gedaan hebt. Een handig hulpmiddel hierbij is de STAR-methode. Met behulp van deze methode kun je een situatieschets geven door middel van behaalde successen en prestaties uit het verleden. Je kunt hierbij aangeven welke rol jij in deze situatie had, welke acties je destijds hebt ondernomen en tenslotte wat het bereikte resultaat was. Hiermee kun je laten zien dat je over bepaalde competenties en vaardigheden beschikt. Je kunt rollen hebben gehad als projectmedewerker, planner, aanspreekpunt voor het personeel, organisator van personeelsuitjes etc.

Je voldoet niet aan een functie-eis, wat nu?

Het is ook mogelijk dat je niet over de gevraagde functie-eis beschikt. Probeer dan vooral creatief te zijn. Bijvoorbeeld: je solliciteert naar een functie waarbij één van de functie-eisen het geven van trainingen aan de medewerkers is en je hebt geen werkervaring op dit gebied. Maar in je vrije tijd geef je in het ouderencentrum les in computervaardigheden. Hiermee kun je toch aantonen dat je les kunt geven en het feit dat je dit in je vrije tijd doet, benadrukt ook nog eens dat je hier plezier aan beleeft.

Het kan ook zo zijn dat de recruiter op zoek is naar een creatief persoon en je kunt dit niet aantonen door middel van werkervaring. In je vrije tijd maak je graag websites. Stuur dan een link van jouw website mee of een portfolio van alles wat je tot nu toe gemaakt hebt!

Onthoud dat als je solliciteert je je cv aanpast en het accent van je cv op de belangrijkste functie-eisen legt.

Vaardigheden-cv voorbeeld

Ter inspiratie volgt hier een gratis vaardigheden cv voorbeeld die je kunt downloaden. Je kunt ook met Word een cv opstellen. Hoe je dit doet, lees je hier.

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

Blog REACTIEs

gelukkig nieuw jaar

hallo dames en heren,

ik wil weten dat een vaardigheden cv realitisch is om te solliciteren als je niet voldoende werkervaring heb. in mijn geval heb niet veel ervaring opgedaan in de boerkhouding ondanks het feit dat ik studerend voor hbo spd voor bedrijfsadministratie heb gedurende mijn opleiding een sterke affiniteit en kennis op boehoudkundig gebied gegenereerd.

wat raad u mij de beste aan? . hoe moet ik op een professionele maniet met een vaardigheden cv opvallen . en hoe beoordeeld recruiters iemand met een competentiegerichte cv ?. hoe sta ik er voor ???

Beste Giovanie,

Hartelijk dank voor de nieuwjaarswensen! Ik wens jou ook het beste toe in het nieuwe jaar. Een nieuw cv zou je daar mischien goed bij kunnen helpen.

Vaardigheden kun je ook opdoen buiten het werken om. Het belangrijkste is dat je duidelijk kunt benoemen over welke vaardigheden je beschikt en welke specifieke werkzaamheden je hiermee kunt uitvoeren. De werkgever heeft er belang bij wanneer je dit zo concreet mogelijk beschrijft.

Met je huidige bericht is het niet mogelijk om een antwoord te geven op de vraag hoe je er nu voor staat. Hier is nog veel meer informatie voor nodig, wat eventueel in een sollicitatietraining besproken zou kunnen worden. Ik kan voor nu slechts aanmoedigen dat je nieuwe wegen kiest om je doel te bereiken. Ik adviseer je dan ook om nieuwe dingen uit te blijven proberen en kopieer hierbij ook gerust ideeën die bij anderen gewerkt hebben!

Mvg, Bas

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image