Taalgebruik in je cv

Hoe zorg je voor een aantrekkelijk cv?

 

Een cv dient heldere, frisse en concrete taal te bevatten en foutloos geschreven te zijn. Het zien van een spel-, taal en stijlfouten in een cv is één van de grootste ergernissen van recruiters. Een andere grote ergernis voor recruiters is het zien van kwaliteiten en vaardigheden in een cv, die niets zeggen over wat iemand daadwerkelijk heeft gedaan en bereikt.

Wat zegt het een recruiter als je in je cv schrijft dat je ergens verantwoordelijk voor bent geweest, dat je over communicatieve vaardigheden beschikt of resultaatgericht bent, zonder dat je concreet aangeeft wat je werkelijk kunt of gedaan hebt? Om dit te vermijden, volgen hier een aantal tips:

Heldere functiebeschrijving

Een functienaam dekt niet altijd de lading van wat je gedaan hebt. Geef duidelijk aan waaruit je werkzaamheden bestonden. Een accountmanager kan bij een bedrijf voornamelijk accounts beheren, maar is in een ander bedrijf ook verantwoordelijk voor het acquireren van nieuwe klanten.

Extra tip: maak een overzicht van je taken die je had en vat dit kort en bondig samen. Misschien kom je wel op een andere functienaam uit, die de lading van de functie beter dekt.

Als je je werkzaamheden beschrijft, geef hierbij dan een heldere beschrijving van je kwaliteiten en vaardigheden, wat jouw bijdrage was en wat je bereikt hebt. Als je alleen vermeldt “ik was verantwoordelijk voor een team van tien personen” zegt dat nog niet veel over de daadwerkelijk uitgevoerde werkzaamheden of dat de werkzaamheden goed zijn uitgevoerd.

Beter is: “Als manager was ik verantwoordelijk voor de afdeling Marketing & Communicatie van bedrijf X. Ik gaf leiding aan een team van tien personen in een overgangsperiode naar een Shared Services constructie. Onder mijn leiding zijn drie afdelingen samengevoegd en naar de markt gebracht onder een nieuwe merknaam.”

Nog een voorbeeld: Je vermeldt bijvoorbeeld in je cv, dat je ervaring hebt in communicatie. Maar wat houdt dit in? Het is voor een recruiter niet duidelijk wat je hiermee bedoelt. Ben je in staat een boodschap helder over te brengen of in staat om een e-mail te beantwoorden? Of kun je meer? Wees helder en duidelijk bij de beschrijving van je kwaliteiten en je ervaring. Zoals in onderstaand voorbeeld:

“Ik schreef de “Handleiding Registratiesysteem voor nieuwe medewerkers” en een e-learningprogramma voor een nieuw klantregistratiesysteem voor een multinational. Bij beide werkte ik nauw samen met de communicatieadviseurs en de ICT-afdeling waarbij ik ook feedback gaf over mijn gebruikerservaringen”.

Niet alleen bij het omschrijven van je werkzaamheden, maar ook in je persoonlijke profiel van je cv kun je dit toepassen.

Bijvoorbeeld: “Managementassistent: verantwoordelijk voor het secretariaat, procedures en voorraadbeheer”. De wijze waarop dit profiel is geformuleerd klinkt vaag en zegt een recruiter heel weinig over je capaciteiten. Beter is:

“Managementassistent: meer dan tien jaar ervaring in het bedrijfsleven en operationeel leiding gegeven aan een team van secretaresses, resulterend in een effectief lopende backoffice.”

Hierdoor laat je zien wat je kunt door concreet, krachtig en doeltreffend te benomen wat je kunt.

Begripppen zonder context

Bij het maken van een cv is het de kunst om je cv zoveel mogelijk op het functieprofiel af te stemmen, zodat je cv zoveel mogelijk ‘matcht’ met het met het profiel waarnaar de recruiter op zoek is. In elke vacature staan de gevraagde functie-eisen waarover iemand moet beschikken voor de betreffende functie. Neem de functie-eisen uit de vacature goed door en bekijk je cv nog eens goed. Probeer per functie-eis te bepalen of dit aansluit bij jouw opgedane werkervaring, gevolgde studies, vaardigheden en competenties. Benadruk deze overeenkomsten in je cv en geef hierbij concrete voorbeelden van wat je kunt. Dit kun je doen door concrete voorbeelden te geven van situaties waarin jouw bijzondere kwaliteiten naar voren kwamen. Een begrip als ‘creativiteit’ zegt eigenlijk helemaal niks wanneer je dit niet toelicht.

Een handige methode hierbij is de STAR-methode. Met deze methode kun je systematisch uitleggen wat de situatie was, welke taken jij had, welke acties je hebt ondernomen om die taken uit te voeren, wat het resultaat was van jouw acties en tot slot wat je ervan hebt geleerd. Door je werkzaamheden, resultaten en successen te benoemen kun je laten zien dat je voldoet aan de gestelde functie-eisen.

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image