Moet je je adresgegevens op je cv vermelden?
Alle persoonlijke gegevens, waaronder het adres, besloegen vroeger de eerste alinea van het cv. Bij Jan de Vries stond zelfs: Geslacht: man. Cv’s bestonden onder andere hierdoor vaak uit vele pagina’s. Tegenwoordig is het de trend om je cv zo kort en krachtig mogelijk te houden en dan is het zonde om kostbare ruimte op je cv te vullen met minder belangrijke gegevens als je adres.
Waarom vermeld je een adres op het cv?
Je vermeldt je adres op je cv, zodat je toekomstige werkgever weet of je dicht bij de werklocatie woont. Een werkgever mag selecteren op de reisafstand tussen de werklocatie en sollicitant. Dit valt niet onder de antidiscriminatiewet en een werkgever past dit daarom ook vaak toe wegens onderstaande voordelen.
Iemand die dicht bij de werklocatie woont, heeft de volgende voordelen voor de werkgever:
- Geen tot lage reiskostenvergoeding.
- De werknemer is sneller aanwezig op de werklocatie bij calamiteiten, zoals een zieke collega.
- De werknemer heeft minder kans op files of vertraging wanneer hij of zij met het OV reist. File of vertraging zijn voor de werkgever verloren uren. De werkgever wenst liever dat de werknemer meer uren op de werkplek aanwezig is.
Hoe vermeld je dan je adres op je cv?
Het is aan te raden om slechts je woonplaats te vermelden. Hierdoor houd je het kort en blijven je adresgegevens ook nog eens privé. Vraag je tevens af hoe groot de kans is dat je toekomstige werkgever bij je thuis komt. Door slechts je woonplaats te vermelden geef je voldoende relevante informatie.
In een andere regio willen solliciteren/werken?
Stel je woont (tijdelijk) in Maastricht, maar zoekt een baan in Utrecht en wilt daar ook gaan wonen als je eenmaal werk hebt gevonden. Hoe ga je hiermee om?
Wanneer je Maastricht op je cv vermeldt, heb je de kans dat je toekomstige werkgever je daarop afwijst. Je zou kunnen vermelden dat je wilt verhuizen. Echter door de snelheid van screening of het gebruik van ATS (zie hier wat ATS is) kan deze informatie over het hoofd gezien worden.
Vacaturebanken bieden recruiters ook de mogelijkheid om kandidaten te zoeken in een gewenste maximale afstand van de werkplek. Sta je ingeschreven bij de vacaturebank als woonachtig in Maastricht? Dan zal je niet zichtbaar worden in de zoekresultaten voor de regio Utrecht.
Bovenstaande situatie heb ik zelf meegemaakt. Ik heb er toen voor gekozen om mijn toekomstige woonplaats te vermelden op mijn cv. Tevens heb ik de toekomstige woonplaats ook ingevoerd bij mijn profielgegevens van vacaturebanken.
Ik raad je aan hetzelfde te doen, mits je niet zeker weet dat je gaat verhuizen. Hierdoor vergroot je de kans op het vinden van werk in de regio waar je wenst te gaan werken en wonen. In mijn situatie was ik tegelijkertijd een baan en een woning aan het zoeken. Beiden vond ik mede hierdoor bijna tegelijkertijd in dezelfde stad.
Blijf echter wel altijd eerlijk in je cv. Lees hier meer over liegen in je cv.
Zo moet het wel
Woonplaats: Amsterdam
Wil je toch je adres vermelden? Dan raad ik dit aan:
Nieuwegracht 29, 3512 LD Utrecht (plaats mag in hoofdletters)
Zo moet het niet
Nieuwegracht 29
3512 LD
Utrecht
Waarom niet? Hierdoor verbruik je onnodig veel regels op je cv. Gebruik deze ruimte voor relevantere zaken.

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!