Psst diploma kopen? Het geheim om toch die felbegeerde baan binnen te slepen!

Psst diploma kopen? Het geheim om toch die felbegeerde baan binnen te slepen!

Als je een goed betaalde baan en carrière ambieert, weet je dat je daar een aantal jaren hard voor moet ploeteren. Een goede basis hiervoor zou een diploma van een gerenommeerde universiteit kunnen zijn. Na jarenlang studeren, mag je dan eindelijk je felbegeerde diploma in ontvangst nemen, een bekroning op al het harde werk. Een diploma betekent ook een bepaalde voldoening halen uit iets waar je heel hard voor hebt gestreden. Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar er zijn ook mensen die een kortere route nemen en besluiten tot het kopen van een diploma, zonder dat zij ooit een studie hebben gevolgd. Een diploma in je bezit hebben, zonder er hard voor te hoeven werken? Ja, dit bestaat. Dankzij het internet is het tegenwoordig mogelijk een diploma te kopen; dit kan een vervalst diploma zijn of een diploma dat is uitgegeven door een zogenaamde ‘diploma mill’.

Uit onderzoek blijkt dat in Nederland via Google gemiddeld 720 keer per maand* gezocht wordt naar “diploma kopen”. Dit is dus relatief vaak. En waar vraag is, is ook aanbod. Over de hele wereld bestaan verschillende bedrijven die diploma’s vervalsen, ook in Nederland. Dit blijkt heel gemakkelijk te gaan; je plaatst een bestelling via een website, betaalt en binnen enkele dagen heb je je diploma in huis. De prijzen variëren naar gelang de gewenste kwaliteit van het diploma. We hebben zelf de proef op de som genomen om te ervaren hoe makkelijk het is om een nepdiploma aan te schaffen. We ontvingen een fraai uitziend HBO diploma voor ongeveer dertig euro. Een koopje dus!

Diploma kopen bij diploma mills

Naast bedrijven die diploma’s vervalsen, bestaan er ook ‘nep’ universiteiten die diploma’s uitgeven, de zogenaamde diploma mills. Een diploma mill is een niet-geaccrediteerde instelling voor hoger onderwijs, die onwettig academische graden en diploma’s verkoopt. Er worden bij deze instellingen geen echte accreditatieprocedures uitgevoerd en ze zijn niet erkend. Een diploma dat verkregen is via een dergelijke organisatie, is vaak niet van echt te onderscheiden en lijkt alsof het door een bestaande, erkende instelling is uitgegeven. Uiteraard heeft een diploma van een mill geen enkele waarde. Voor de duidelijkheid zijn er ook niet-geaccrediteerde instellingen die wel echte accreditatieprocedures uitvoeren.
Een diploma mill verleent studiepunten op basis van levens- en werkervaring en bevindt zich vaak in landen waar weinig of geen overheidscontrole in het hoger onderwijs plaatsvindt, zoals een aantal landen in Afrika, een aantal eilanden in de Caraïben en enkele staten in de Verenigde Staten van Amerika.

Een diploma kopen, zo gepiept?

Is het kopen van een diploma de kortste weg naar een veelbelovende carrière? Het antwoord hierop is nee. Je betaalt er soms veel geld voor en uiteindelijk zal het je niets opleveren. Een diploma vervalsen is niet strafbaar maar op het moment dat je het valse diploma gaat gebruiken is het valsheid in geschrifte en dus wel strafbaar, voor zowel de vervalser als de ontvanger. En de straffen die hierop staan zijn ook niet mis. Een boete kan wel oplopen tot 67.000 euro en/of celstraf.
Daarnaast kun je je voorstellen dat als een werkgever twijfelt over de echtheid van je diploma, hij een controle kan laten uitvoeren op de authenticiteit. Mocht er geen controle plaatsvinden, dan kun je altijd nog door de mand vallen tijdens het sollicitatiegesprek. Als je zelfs hier doorheen komt, dan bestaat het risico dat ‘de aap uit de mouw komt’ als je eenmaal aan de slag bent. Een werkgever heeft namelijk bepaalde verwachtingen van je en die wordt je wel geacht waar te maken. En het zou nog erger kunnen, door je onkunde kun je bijvoorbeeld fouten maken die niet meer te herstellen zijn. Een goed voorbeeld hiervan laten de dames en heren van Rambam zien, zij gaan solliciteren als verzorgende en badmeester met een compleet bij elkaar gelogen cv. Zie hier voor hun 35 minuten durende aflevering. Zal het ze lukken?

Wel of geen diploma kopen?

Om toekomstige problemen te voorkomen adviseren wij je dus om geen nepdiploma te kopen en/of te gebruiken voor het solliciteren. Dan hoef je ook nooit over je schouder te kijken met de angst om betrapt te worden.

Toch een baan zonder diploma?

Dit is voor de meeste functies mogelijk, ook al schetsen vacatures vaak een ander beeld. Als je piloot wilt worden moet je toch echt eerst je vliegbrevet halen, dit geldt voor alle zogenaamde gereglementeerde beroepen. Voor de meeste functies liggen de kansen echter voor je open.
Een diploma dient er vaak voor om snel en gemakkelijk kandidaten te schiften bij de sollicitatieprocedure. Het ATS en/of de recruiters kunnen gemakkelijk uit een diploma afleiden welk werk- en denkniveau een werkzoekende heeft en waar hij/zij kennis over heeft. Deze selectiemethode is simpel, snel en effectief maar zou er wel voor kunnen zorgen dat de meest geschikte kandidaat, dan wel niet in het bezit van een diploma, buiten de boot valt.
Met de juiste doelen en werkwijze kun je ook zonder diploma voor deze banen in aanmerking komen. Hierbij kunnen wij van Sollicitego je helpen door middel van onze persoonlijke sollicitatietrainingen. Aan jou de vraag of je het er bij laat zitten, de snelle maar domme weg bewandelt door een vals diploma te kopen of samen met ons de uitdaging naar een nieuwe baan aan durft te gaan?

*Bron: Google Adwords september 2015

Auteur

Bas Klein Geltink

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.

Blog REACTIEs

Ik ben erg tevreden met de snelle levering van http://www.koopdiploma.com

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image