Omgaan met een gat in je cv

Wat is een gat in een cv?

 

Een gat in je cv is een periode waarin je niet gewerkt hebt of beter gezegd, een ruimte van tenminste drie maanden tussen twee periodes in je werkervaring, waardoor deze niet op elkaar aansluiten. Een gat in je cv kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontslag, ziekte, een sabbatical, reizen, zorgverlof, een burn-out of een bewuste keuze om thuis te zijn voor de kinderen.

Als je een gat in je cv hebt, hoef je je hierover geen zorgen te maken. Het komt vaker voor dan je misschien zou denken. Je bent zeker niet de enige die hiermee te maken heeft.

Een gat in het cv kan negatieve associaties bij recruiters oproepen als er geen duidelijke reden aan ten grondslag ligt, maar het hoeft niet erg te zijn als je het gat goed kunt verklaren. Het is dus belangrijk hoe je hiermee omgaat tijdens het sollicitatieproces.

(Auteur: www.boomerang.nl)

Hoe kun je omgaan met een gat bij het opstellen van je cv?

1. Geef in je cv aan wat je in de tussentijd hebt gedaan

Als je een tijdje niet hebt gewerkt, vul deze leegte dan op door een verklaring te geven over wat je in deze periode gedaan hebt. Denk eraan dat je jezelf presenteert, dus houd het positief! Een wereldreis maken, studeren of fulltime voor de kinderen zorgen, zijn allemaal verklaarbare redenen. Benoem dit ook in je cv!

2. Stel je proactief op

Als je een langere periode werkloos bent, probeer deze tijd dan proactief te benutten, door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen of een cursus of een opleiding te volgen of een reis te maken! Je kunt je cv dan opvullen met deze activiteiten en hiermee toon je aan dat je actief bent geweest tijdens de periode waarin je niet hebt gewerkt. Belangrijk is om positief te blijven en in je sollicitatie op de positieve zaken te focussen.

Andere manieren om je cv aan te passen

Als je het gat in je cv niet kunt vullen met activiteiten, bestaat er ook nog de mogelijkheid om met de lay-out van je cv te spelen waardoor het gat minder opvalt.
1. Vermeld alleen jaartallen bij werkervaring

Door de maanden weg te laten vallen tussenpozen van minder dan een jaar minder op.

2. Gebruik het vaardigheden cv

De focus van een vaardigheden-cv (ook wel thematisch of functioneel cv genoemd) ligt op prestaties, competenties, vaardigheden en werkervaring (toegespitst op rollen die je gehad hebt tijdens je loopbaan). Omdat het vaardigheden-cv geen chronologische volgorde heeft, is het verloop van je loopbaan niet duidelijk voor de recruiter. Dit maakt het vaardigheden-cv uitermate geschikt voor sollicitanten die een gat in het cv hebben.

Conclusie

Houd er rekening mee dat een gat in je cv een reden voor de recruiter is om hierop door te vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Als je het gat in het gesprek goed kunt verklaren, is er geen reden tot paniek. Een cv is meer dan een opsomming van opleidingen en banen; het is een levensloop.

In alle gevallen is er maar één manier om er mee om te gaan: er eerlijk over zijn. Eerlijkheid duurt namelijk het langst. Succes!

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

Blog REACTIEs

Beste Bas,

Vandaag met volle moed opnieuw aan het solliciteren gegaan en dat brengt me bij jouw interessante website.
Mag ik je ook even advies vragen ivm mijn situatie?
Het voorbije jaar was ik werkonbekwaam door een heftige burn-out met heel wat bijhorende gezondheidsproblemen. Ik besef maar al te goed dat ‘burn-out’ of ‘werkonbekwaam vanwege gezondheidsredenen’ zéér veel kritische vragen oproepen bij recruiters (ik was er zelf één jarenlang..)
Enerzijds wordt eerlijkheid geadviseerd maar anderzijds moet je vooral in de verf zetten wat je allemaal nog voor nuttigs hebt uitgevoerd het voorbije jaar. Maar ‘eerlijk’? Mijn burn-out was er eentje van die ernst dat ik echt niet in staat was om tal van cursussen of vrijwilligerswerk of lange reizen te maken. Ik kan natuurlijk beginnen over mijn huis dat het voorbije jaar verbouwd werd of de kinderen waar voor gezorgd werd.. maar hoe ‘eerlijk’ is het om te doen alsof ik daar intensief mee bezig was terwijl ik intussen wel beroep deed op een ziekte-uitkering? Dat creëert een beeld van mij waar ik ook helemaal niet achter sta.. thuis met een ziekte-uitkering doe je ook omdat je dat mijn inziens echt nodig hebt, maar daar valt natuurlijk weinig positiefs uit te halen naar een nieuwe werkgever toe.. Ik loop vast!

Heel erg bedankt alvast voor je advies!

Beste AM,

Hartelijk dank voor je compliment! Er zit heel veel plezier, zweet en tranen in deze website. Als iemand zoals jij er mee geholpen is dan ben ik daar ontzettend blij mee.

Goed, terug naar je vraag.

Het mooiste is natuurlijk als je “het gat” kunt wegpoetsen. Nu geef je aan dit niet te kunnen en/of willen. Belangrijk is dat jij zelf achter de informatie staat die je deelt. Oefen dit verhaal, speel met nuances in je cv, je antwoorden op lastige vragen etc. Hierdoor kom je erachter wat voor jou werkt maar ook, en dat is nog belangrijker, wat een recruiter aanspreekt. Zo kom je een stapje dichter bij die baan!

Oefen je verhaal door hulp in je omgeving of van een professional te vragen. De belangrijkste vraag hierbij is: “Hoe komt mijn verhaal over?” Vaak merk ik dat doelen niet bereikt worden doordat de boodschap anders overkomt dan deze bedoeld is. Dit komt onder andere door verkeerde woordkeuzes of een verkeerde intonatie. Gelukkig zijn dit dingen die je kunt aanpassen zonder te liegen.

Het is verder ontzettend belangrijk dat je verhaal kort en krachtig is. Je focus dient hierbij vooral op het heden te liggen, hoe je geleerd hebt van deze vervelende periode en hierdoor als mens gegroeid bent.

Succesvolle mensen zijn mensen die fouten durven te maken en hiervan leren. Ik ken genoeg voorbeelden van mensen die succesvoller uit een donkere tijd zijn gekomen. Vertaal deze boodschap naar je toekomstige werkgever!

Ik hoop dat je met mijn antwoord weer een stapje de goede richting in bent geholpen. Ik wens je heel veel succes toe!

Mvg, Bas

Beste Bas,

Ook ik heb een gat in mijn cv. Ik ben in juli 2014 ontslagen wegens economisch redenen en in september 2014 kreeg ik een hersenvliesontsteking. Ik heb 1,5 jaar nodig gehad om te herstellen (2 hersenoperaties e.d.). Daarna is mijn moeder ernstig ziek geworden en heb ik haar tot haar dood verzorgd. Nu zit ik dus met een gat van twee jaar. Kan jij mij advies geven hoe ik dit het beste in mijn cv kan verwerken zonder dat ik potentiele werkgevers afstoot?

Alvast bedankt

Mvg Trudy

Beste Trudy,

Hartelijk dank voor je berichtje. Wat een heftige tijd heb je achter de rug. Het is een beetje afhankelijk van het totaal aantal jaren werkervaring maar ik zou me niet al te veel zorgen maken over een gat van twee jaar. Twee jaar is een lange periode, maar slechts een klein stukje van een gehele carrière.

Je zou de periode bijvoorbeeld kunnen opnemen onder de noemer “Niet werkzaam geweest in verband met zorgverlof.” Wanneer recruiters doorvragen kun je zelf bepalen hoeveel en wat je over deze periode vertelt. Ongeacht wat en hoeveel je vertelt, houd het in ieder geval altijd positief! Bedenk dat elk nadeel altijd één of meerdere voordelen heeft.

Kun je hier iets mee? Ik wens je heel veel succes met het vinden van een nieuwe baan!

Mvg, Bas

Hallo Bas,

Ook ik heb een vraagje over het gat in mijn CV. Ik ben een aantal jaren geleden ernstig depressief geworden toen ik een jaar of 24 was. Ik ben destijds ontslagen bij mijn toenmalige werkgever vanwege mijn psychische problemen (ik werkte via een uitzendbureau). Een aantal jaren heb ik therapie gehad, wat me amper heeft geholpen. Gelukkig sloeg medicatie bij mij wel goed aan en daardoor werk ik inmiddels al weer een tijd onder de noemer re-integratie.
Ik ben nu 29 jaar en het gaat heel goed. Ik wil graag weer aan het werk en ben gemotiveerder dan ooit om er wat van te maken, maar wat doe ik met dat gat in mijn CV? Er rust toch enigszins nog een taboe op psychische problemen helaas en ik ben bang dat eerlijkheid in dit geval een nadeel zal zijn. Wat raad je aan in zo’n geval?

Beste Margreet,

Je beschrijft een lastige situatie. Ik waardeer je enthousiasme om weer aan het werk te gaan ontzettend. Uit dit enthousiasme zul je de energie moeten halen om je gewenste baan te vinden. Dit is zeker mogelijk maar het zal wel hard werken worden.

Ik adviseer je om het gat op je cv te vermelden onder “Wegens gezondheidsredenen niet werkzaam geweest.” Vervolgens zou ik niet te inhoudelijk ingaan op de reden. Je huidige motivatie en kennis zijn veel belangrijker. Het is verstandig de vragen die je van recruiters kunt verwachten te oefenen zodat je er een positieve i.p.v. negatieve draai aan geeft. Hier kunnen wij je in een sollicitatietraining ook goed bij helpen. Elke situatie is namelijk op verschillende manieren uit te leggen, zonder te hoeven liegen.

Bedrijven zijn erg voorzichtig om mensen in dienst te nemen die een verhoogde kans hebben om (weer) in de ziektewet te raken. Of jij in deze groep valt kan ik niet beoordelen. Onwetendheid bij bedrijven doet ze vaak kiezen voor iemand anders, voor een kandidaat die een veiligere keuze lijkt. Ik adviseer je daarom te richten op uitzendbureaus. Via deze weg kun je gemakkelijker binnenkomen bij een bedrijf, jezelf bewijzen en laten zien wie je bent als persoon. Je eigen enthousiaste, samen met een beetje geluk, kan je op die manier een leuke nieuwe baan bezorgen!

Kun je hier iets mee? Ik ben blij voor je dat het weer goed gaat en wens je heel veel succes!

Mvg, Bas

Beste Bas,

Ik heb een vraagje over een gat in mijn CV. ik heb vrijwillig besluit genomen om na de zwangerschap van mijn kind zorgen. Nu zij is 1,5 jaar en ik wil beginnen om weer te werken. Wat zou het beste uitleg zijn om dit te schrijven? hoe kan ik de recruiter overtuigen dat dit geen zwakke punt is?

Ik zie U reactie graag tegemoet,

Hartelijke groet,
Mohi Shams

Beste Mohi Shams,

Veel ouders kiezen ervoor om een tijdje voor hun kind te zorgen. Dat er hierdoor een gat in je cv ontstaat is niet iets om je zorgen over te maken. Mits dit tot ongeveer twee à drie jaar beperkt blijft.

Ik adviseer je om deze periode op te nemen in je cv onder de noemer “Ouderschapsverlof”. Eventueel zou je hieronder dingen kunnen benoemen die je in de tussentijd hebt ondernomen. Denk hierbij aan hobby’s, studie, leermomenten, op welke manier heb je je vakkennis bijgehouden etc.

Gaat het op deze manier lukken? Je kunt altijd je cv door ons laten controleren zie: cv-check om de kans op een uitnodiging aanzienlijk te vergroten.

Succes met solliciteren!

Mvg, Bas

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image