Omgaan met een gat in je cv

Wat is een gat in een cv?

 

Een gat in je cv is een periode waarin je niet gewerkt hebt of beter gezegd, een ruimte van tenminste drie maanden tussen twee periodes in je werkervaring, waardoor deze niet op elkaar aansluiten. Een gat in je cv kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontslag, ziekte, een sabbatical, reizen, zorgverlof, een burn-out of een bewuste keuze om thuis te zijn voor de kinderen.

Als je een gat in je cv hebt, hoef je je hierover geen zorgen te maken. Het komt vaker voor dan je misschien zou denken. Je bent zeker niet de enige die hiermee te maken heeft.

Een gat in het cv kan negatieve associaties bij recruiters oproepen als er geen duidelijke reden aan ten grondslag ligt, maar het hoeft niet erg te zijn als je het gat goed kunt verklaren. Het is dus belangrijk hoe je hiermee omgaat tijdens het sollicitatieproces.

(Auteur: www.boomerang.nl)

Hoe kun je omgaan met een gat bij het opstellen van je cv?

1. Geef in je cv aan wat je in de tussentijd hebt gedaan

Als je een tijdje niet hebt gewerkt, vul deze leegte dan op door een verklaring te geven over wat je in deze periode gedaan hebt. Denk eraan dat je jezelf presenteert, dus houd het positief! Een wereldreis maken, studeren of fulltime voor de kinderen zorgen, zijn allemaal verklaarbare redenen. Benoem dit ook in je cv!

2. Stel je proactief op

Als je een langere periode werkloos bent, probeer deze tijd dan proactief te benutten, door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen of een cursus of een opleiding te volgen of een reis te maken! Je kunt je cv dan opvullen met deze activiteiten en hiermee toon je aan dat je actief bent geweest tijdens de periode waarin je niet hebt gewerkt. Belangrijk is om positief te blijven en in je sollicitatie op de positieve zaken te focussen.

Andere manieren om je cv aan te passen

Als je het gat in je cv niet kunt vullen met activiteiten, bestaat er ook nog de mogelijkheid om met de lay-out van je cv te spelen waardoor het gat minder opvalt.
1. Vermeld alleen jaartallen bij werkervaring

Door de maanden weg te laten vallen tussenpozen van minder dan een jaar minder op.

2. Gebruik het vaardigheden cv

De focus van een vaardigheden-cv (ook wel thematisch of functioneel cv genoemd) ligt op prestaties, competenties, vaardigheden en werkervaring (toegespitst op rollen die je gehad hebt tijdens je loopbaan). Omdat het vaardigheden-cv geen chronologische volgorde heeft, is het verloop van je loopbaan niet duidelijk voor de recruiter. Dit maakt het vaardigheden-cv uitermate geschikt voor sollicitanten die een gat in het cv hebben.

Conclusie

Houd er rekening mee dat een gat in je cv een reden voor de recruiter is om hierop door te vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Als je het gat in het gesprek goed kunt verklaren, is er geen reden tot paniek. Een cv is meer dan een opsomming van opleidingen en banen; het is een levensloop.

In alle gevallen is er maar één manier om er mee om te gaan: er eerlijk over zijn. Eerlijkheid duurt namelijk het langst. Succes!

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link