Diploma kopen

Diploma kopen: wel of geen goed idee?

Als je een goedbetaalde baan en een carrière ambieert, weet je dat je daar een aantal jaar hard voor moet ploeteren. Een goede basis hiervoor zou een diploma van een gerenommeerde universiteit kunnen zijn.

Na jarenlang studeren, mag je dan eindelijk je felbegeerde diploma in ontvangst nemen, een bekroning op al het harde werk. Een diploma betekent ook een bepaalde voldoening halen uit iets waar je heel hard voor hebt geknokt. Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar er zijn ook mensen die een kortere route nemen en besluiten om een diploma te kopen, zonder dat zij ooit een studie hebben gevolgd. Een diploma in je bezit hebben, zonder er hard voor hoeven te werken? Ja, dit bestaat. Dankzij het internet is het mogelijk een diploma te kopen; dit kan een vervalst diploma zijn of een diploma dat is uitgegeven door een zogenoemde ‘diploma mill’.

Uit onderzoek blijkt dat in Nederland via Google gemiddeld 720 keer per maand (september 2015) gezocht wordt naar “diploma kopen”. Dit is dus relatief vaak. En waar vraag is, is ook aanbod. Over de hele wereld bestaan verschillende bedrijven die diploma’s vervalsen, ook in Nederland. Dit blijkt heel gemakkelijk te gaan; je plaatst een bestelling via een website, betaalt en binnen enkele dagen heb je je diploma in huis. De prijzen hangen af van de gewenste kwaliteit van het diploma.

Diploma kopen bij diploma mills

Naast bedrijven die diploma’s vervalsen, bestaan er ook ‘nep’ universiteiten die diploma’s uitgeven, de zogenaamde diploma mills. Een diploma mill is een niet-geaccrediteerde instelling voor hoger onderwijs, die onwettig academische graden en diploma’s verkoopt. Er worden bij deze instellingen geen echte accreditatieprocedures uitgevoerd en ze zijn niet erkend. Een diploma dat verkregen is via een dergelijke organisatie is vaak niet van echt te onderscheiden en lijkt alsof het door een bestaande, erkende instelling is uitgegeven. Uiteraard heeft een diploma van een mill geen enkele waarde. Voor de duidelijkheid zijn er ook niet-geaccrediteerde instellingen welke wel echte accreditatieprocedures uitvoeren.
Een diploma mill verleent studiepunten op basis van levens- en werkervaring en bevindt zich vaak in landen waar weinig of geen overheidscontrole in het hoger onderwijs plaatsvindt, zoals een aantal landen in Afrika, een aantal eilanden in het Caribisch gebied en enkele staten in de Verenigde Staten van Amerika.

Een diploma kopen, zo gepiept?

Is het kopen van een diploma de kortste weg naar een veelbelovende carrière? Het antwoord hierop is nee. Je betaalt er veel geld voor en uiteindelijk zal het je niets opleveren. Een diploma vervalsen is niet strafbaar, maar op het moment dat je het valse diploma gaat gebruiken is het valsheid in geschrifte en dus wel strafbaar, voor zowel de vervalser als de ontvanger. De straffen die hierop staan, zijn ook niet mis. Een boete kan oplopen tot wel €67.000,- en/of celstraf.
Daarnaast kun je je voorstellen dat als een werkgever twijfelt over de echtheid van je diploma, hij of zij een controle kan laten uitvoeren op de echtheid van de gevolgde opleiding. Mocht er geen controle plaatsvinden, dan kun je altijd nog door de mand vallen tijdens het sollicitatiegesprek of als je bent aangenomen en aan de slag bent. Een werkgever heeft namelijk bepaalde verwachtingen van je en het is dan ook de bedoeling dat je dit waarmaakt. Het kan nog erger; dat je bijvoorbeeld door je onkunde fouten maakt die niet meer te herstellen zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn de uiterst grappige dames en heren van Rambam die gaan solliciteren als verzorger en badmeester met een compleet bij elkaar gelogen cv. Zie hier voor de 35 minuten durende aflevering. Zal het ze lukken?

Ons advies

Om toekomstige problemen te voorkomen, adviseren wij je dus om geen nepdiploma te kopen en/of te gebruiken voor het solliciteren. Dan hoef je nooit over je schouder te kijken met de angst om betrapt te worden. Wel hebben wij zelf de proef op de som genomen en een nep diploma gekocht. We ontvingen een fraai uitziend MBA diploma voor ongeveer dertig euro. Een koopje dus! Gezamenlijk hebben wij dit aan een vriend gegeven die nog niet eens de middelbare school afgemaakt heeft. Zeer grappig voor ons, maar misschien wel het meest voor hem omdat hij nu jaarlijks meer geld verdient dan alle vrienden samen. Tja, wie het laatst lacht, lacht het best!

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

Blog REACTIEs

Ik ben erg tevreden met de snelle levering van http://www.koopdiploma.com

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image