Recruiter, het lijkt soms wel een scheldwoord! Werkzoekenden klagen dat ze veel tijd hebben gestoken in een sollicitatie en als een stuk vuil afgewimpeld worden. Waarbij werkgevers zich helemaal leeggeroofd voelen met peperdure facturen. En voor wat? Een paar belletjes en een cv dat niet eens klopt?
Bah, wat een vies woord is een recruiter dan. Toch hebben ze een schat aan vacatures en weten ze kandidaten te vinden hetgeen de werkgever niet lukt. Persoonlijk zie ik het meestal als een dans met de duivel. Net zoals bij salsa mag je een dans verzoek niet weigeren. Je kunt echter wel de danspasjes bepalen, ongeacht je geslacht!
Zo moet je omgaan met een recruiter:
- Ken het verschil tussen een recruiter en een cv schuiver.
Beide personen noemen zich recruiter waarbij de cv schuiver nog extra zijn best doet om de titel recruiter te dragen. Het verschil zit in het feit dat de recruiter zich verdiept in het bedrijf en de functie waar hij voor zoekt. Vervolgens is de recruiter geïnteresseerd in jouw persoonlijkheid en carrièrewensen om te kunnen concluderen of er een match is. Een cv schuiver heeft slechts dikke eurotekens in zijn ogen en doet de hele dag niks anders dan met hagel schieten naar zowel werknemers als werkgevers. De kans dat een cv schuiver je aan een goede baan helpt is klein dus blijf bij deze laatste groep uit de buurt als je je tijd nuttig wilt blijven gebruiken. Het volgende adviespunt helpt je de echte recruiters eruit te pikken.
- Zo pluk je de echte recruiters eruit
Een goede recruiter kent zijn opdrachtgever en kent de vacature. Een goede recruiter heeft geen tijd om maar in het donker kandidaten naar de werkgever te (blijven) schieten. Hij of zij besteedt tijd in het begin van het proces aan het interviewen van de opdrachtgever. Hoe concreet het antwoord is dat je krijgt op je vragen over de vacature, geeft aan of je met een echte recruiter te maken hebt of helaas een cv schuiver.
- Weer zo’n stom online formulier om in te vullen!
Tja, zelfs in de tijd dat de werkloosheid historisch laag is blijven er arrogante recruitmentbureaus. Je moet telkens weer een formulier invullen terwijl dit makkelijk oplost zou kunnen worden met een “Solliciteer met je Linkedin-Profiel” knop. Onze partner in recruitment ALGOrecruit, maakt natuurlijk wel slim gebruik van je LinkedIn gegevens om een succesvolle match te maken.
Je hebt hier de volgende opties:
- Alle online formulieren dom in blijven vullen.
- Geen formulieren invullen en hiermee kansen missen.
- Slechts de formulieren invullen bij recruitmentbureaus die een concrete vacature hebben. Pas wel op! Veel recruiters gebruiken “nepvacatures” om kandidaten te verleiden zich in te schrijven.
- Een goedkope assistent inhuren die de formuleren voor je invult. Via de website Fiverr kun je bijvoorbeeld al iemand voor vijf dollar per uur inhuren.
- Snel, sneller, snelst
Een recruiter heeft haast en zal je daarom onder druk zetten. Zorg er daarom voor dat je cv online staat of dat je deze binnen no-time kunt versturen naar een recruiter. Vraagt deze meer van je? Bijvoorbeeld een persoonlijke sollicitatiebrief? Of dat je morgenochtend op sollicitatiegesprek komt? Beoordeel dan of deze baan echt bij je past en je hiervoor alles uit je handen wilt laten vallen. Zonder arrogant te zijn mag je stellen dat wanneer het bedrijf je echt wilt hebben ze heus wel een dagje kunnen wachten.
Kortom, genoeg mogelijkheden om zelf de danspasjes te bepalen met recruiters. Ga hier dus niet onder lijden maar neem de leiding!
Heb je zelf ervaring met recruiters opgedaan? Deel deze dan hieronder.
Auteur
Bas Klein Geltink
Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.