Werk vinden zonder VOG

Werk vinden zonder VOG

Eens een boef is altijd een boef! In sommige landen hakken ze je handen eraf maar gelukkig heb je in Nederland de kans om te leren van je zonden, je wonden te likken en weer aan het werk te gaan. Ik ben van mening dat iedereen een tweede kans moet krijgen waarbij ik blij ben dat mensen hun handen mogen houden om deze kans met beide handen aan te kunnen grijpen!

Mocht je een strafbaar feit gepleegd hebben dan werkt het in je voordeel om te weten wat de regels zijn als je gaat solliciteren. Als je de regels kent kun je hierop inspelen en vergroot je hiermee de kans om een baan te veroveren aanzienlijk.

Buiten de regels om zijn er ook veel praktijksituaties. Er mag bijvoorbeeld niet naar je criminele verleden gevraagd worden maar recruiters doen dit toch. Hoe je hiermee om kunt gaan lees je in dit artikel.

Wat is Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)?

“Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Justis screent (rechts)personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG’s af.”

Bon: Justis dat onder het ministerie van Veiligheid en Justitie valt.

Wat betekent een strafblad eigenlijk?

Officieel heet een strafblad een ‘uittreksel Justitiële Documentatie’. Een strafblad is een registratie van een wetsovertreding waar je voor veroordeeld bent. Een strafblad wordt na veroordeling aangemaakt door een strafrechter voor een overtreding bijvoorbeeld een snelheidsboete of een misdrijf zoals diefstal.

Mag een werkgever vragen of je een strafblad hebt?

Een werkgever mag slechts vragen naar een strafblad als dit relevant is voor de functie. Het verzwijgen van een strafblad zou tot consequentie kunnen hebben dat de werkgever de arbeidsovereenkomst direct mag ontbinden.

De werkgever mag niet vragen naar een strafblad indien dit niet relevant is voor de functie. Helaas komt dit in de praktijk nog weleens voor. Het verzwijgen van een strafblad in deze situatie is geen geldige reden om in een later stadium alsnog je arbeidsovereenkomst te ontbinden op deze gronden.

Zo is er een uitspraak gedaan door de rechter in Almelo op op 29 januari 2013 waarin een arts in het gelijk is gesteld om zijn strafblad niet te vermelden tijdens het sollicitatiegesprek. De werkgever heeft niet specifiek gevraagd naar het strafblad waardoor de arts ook niet verplicht was dit te melden. Hierin speelde ook mee dat het misdrijf in privésfeer heeft plaatsgevonden.

Wanneer verjaart een strafblad?

Een strafblad blijft niet eeuwig bestaan maar afhankelijk van het misdrijf zijn er wel grote verschillen in de verjaring zichtbaar.

Soort veroordeling Beslissing Vernietiging na…
Overtreding door rechtspersoon ·             veroordeling tot geldboete

·             3de categorie of meer

10 jaren

Overtredingen ·             veroordeling tot hechtenis

·             veroordeling tot taakstraf

10 jaren
Overtredingen ·             sepot

·             uitspraak

5 jaren
Misdrijven waarop minder dan 6 jaar

gevangenisstraf staat

·             sepot

·             uitspraak

20 jaren
Zedendelicten ·             sepot

·             uitspraak

80 jaren
Misdrijven waarop 6 jaar of meer

gevangenisstraf staat

Levenslang of TBS > 40 jaren 80 jaren
Misdrijven waarop 6 jaar of meer

gevangenisstraf staat

Indien gevangenisstraf

> 20 jaar is opgelegd

50 jaren
Misdrijven waarop 6 jaar of meer

gevangenisstraf staat

·             sepot

·             uitspraak

30 jaren

Bron: Justid

Mag je op Schiphol werken met een strafblad?

Dit hangt sterk af van de functie. Meestal als je een functie wilt uitoefenen moet je een VOG kunnen overhandigen. Justis voert de screening hiervoor uit en beoordeelt of er een VOG afgegeven zal worden. Als je in de laatste vier jaar, voor jongeren onder de 23 is dat twee jaar, geen strafbaar feit hebt gepleegd dat relevant is voor het uitoefenen van die functie wordt een VOG afgegeven. Soms is een afwijzing van Justis succesvol aan te vechten doordat relevantie een ruim begrip is.

Kan ik met een strafblad een VOG aanvragen?

Dat kan zeker! Als je in de laatste vier jaar, voor jongeren onder de 23 is dat twee jaar, geen strafbaar feit hebt gepleegd dat relevant is voor het uitoefenen van die functie wordt een VOG afgegeven. Een voorbeeld is dat er een VOG afgegeven is aan een sollicitant die bij een bekende bank wilde werken en eerder gepakt is met één xtc-pil op een festival.

Banen zonder VOG-verklaring

Als je banen zoekt waarbij geen VOG-verklaring nodig is adviseer ik je om te zoeken naar werk waar geen gevoelige informatie, goederen of mensen in voorkomen. Er zijn echter steeds meer bedrijven die om een VOG-verklaring vragen waarbij er een grote twijfel is of dit wel relevant is voor het uitoefenen van de functie. Een goede kans voor je ligt in het vinden van werk waarbij het strafbare feit waarvoor je veroordeeld bent niet relevant is. Op deze manier kun je toch een VOG-verklaring ontvangen en werken!

Een ‘onverklaarbaar’ gat in je cv?

Hoeveel mensen zullen een detentie op hun cv opnemen zoals onderstaand voorbeeld?

Werkervaring:
Detentie 2012-2017
Als gedetineerde heb ik vijf jaar lang gewoond in de Bijlmerbajes. Ik heb geleerd voor mezelf op te komen, te leven met verschillende culturen etc.

Chauffeur geld en waardetransport 1998-2012
In deze functie was ik verantwoordelijk voor het veilig transporteren van waardevolle goederen door geheel Nederland.

Als recruiter was ik gehaaid op het vinden van gaten in cv’s. Niet dat een gat meteen voor een afwijzing zorgde maar bereid je antwoorden hierop wel goed voor. Over deze voorbereiding kun je meer lezen in een artikel wat ik eerder heb geschreven over een gat in je cv.

Leren van je verleden.

In het leven maak je soms goede en soms slechte beslissingen. Soms overkomen je ook zaken. De kunst zit het in het omgaan hiermee. Hoe geef je deze situaties een plek en zorg je dat ze bijdragen aan een sterker “IK”. Het zelf accepteren van keuzes, ervaringen en consequenties is de belangrijkste stap om een overtuigende uitstraling te hebben.

Conclusie

Hoewel het vinden van werk met een strafblad een stuk lastiger kan zijn, is dit absoluut niet onmogelijk. Gelukkig maar. Echter is het raadzaam om goed op de hoogte te zijn van de wet en regelgeving en het oefenen van vragen en antwoorden omtrent dit onderwerp.

Disclaimer: Hoewel de grootste zorgvuldigheid betracht is bij de totstandkoming van de informatie op deze website, aanvaardt Sollicitego geen enkele aansprakelijkheid voor schade die direct of indirect voortvloeit uit het juist of onjuist gebruiken van informatie die staat op deze site, of op een van de sites waarnaar verwezen wordt.

Auteur

Bas Klein Geltink

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.

Blog REACTIEs

Hier nog n keer Brigitte,
Nee, uitzendbureau s werken niet mee. Al verscheidene geprobeerd. Zo komen mensen zoals hij niet uit de cirkel.. geen uitkering, geen baan aan te komen…zelf geen fabriekswerk….
er moet toch gegeten worden dus… wat gebeurd er… juist criminaliteit.
Zijn er geen bedrijven die echt mensen aannemen zonder VOG??
Op deze manier werkt justis dit de criminaliteit in de hand..

Heb n vriend die eenmalig een stommiteit heeft uitgehaald nml diefstal. Spijt uiteraard!
Hij komt hierdoor aan geen enkele baan terwijl hij zo ten goede verandert is. Een vog krijgt hij niet voor een functie als koerier.
Hij heeft geen uitkering, geen geld… niks… aub geef een advies wat hem daadwerkelijk kan helpen, overal en voor alle functies worden vog’s gevraagd.
Help!

Beste Brigitte,

Vervelend om te lezen dat het nog niet gelukt is om een baan te vinden. Bij couriers zijn bedrijven inderdaad streng m.b.t. een VOG. Dit komt omdat er veel waardevolle spullen vervoerd worden zoals nieuwe telefoons.

Als ik in zijn schoenen zou staan dan zou ik het bij verschillende uitzendbureaus proberen. Zij hebben vaak werk in bijvoorbeeld fabrieken waar geen VOG voor nodig is. Misschien niet het leukste werk maar het is wel een goede opstap naar een volgende baan.

Succes!

Goed geschreven, ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zou weten hoe ik zou omgaan met een CV waar in vermeld staat dat de persoon 5 jaar vast heeft gezeten. Tuurlijk verdient iedereen een tweede kans, maar het zou sterk afhangen van het delict dat de persoon in kwestie heeft begaan.

Beste Johan,

Hartelijk dank voor je visie hierop en ik ben het met je eens dat het een lastige situatie is die je per keer moet beoordelen. Ik ben bekend met een situatie waar er vanuit het uitzendbureau, met goedkeuring van de kandidaat, open kaart is gespeeld naar de opdrachtgever. Het delict was ook niet gerelateerd aan het bedrijf en/of de werkzaamheden. Uiteindelijk heeft de opdrachtgever ervoor gekozen de persoon een tweede kans te geven. Dit leverde meteen een extra gemotiveerde werknemer op. Ik denk juist dat openheid in veel situaties heel goed helpt.

Succes in deze interessante branche.

Groet, Bas

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image