Het korte antwoord is: “Dat hangt ervan af”. Hieronder zet ik de reden er voor uiteen. Het is je waarschijnlijk niet ontgaan maar video cv’s zijn hot! Iedereen heeft het erover en de geruchten zijn dat video cv’s in 2017 dan eindelijk echt gaan doorbreken, als ze dat nog niet gedaan hebben.
Wat is een video cv?
Kort samengevat presenteer je jezelf aan een potentiële werkgever. Je profileert jezelf op een andere manier dan bijvoorbeeld je cv waardoor de werkgever snel een indruk krijgt of jij de geschikte persoon voor de functie bent. Eerlijk is eerlijk, om je hele cv in één keer op te lepelen voor de camera is nog een hele klus. Buiten je toekomstige werkgever om vermaken je vrienden, familie en buren zich ook vaak prima door het bekijken van jouw video cv op YouTube!
Is een video cv nieuw?
Een video cv is verre van nieuw. Wij lopen al jaren rond met een mobiele telefoon waar een camera op zit. Het was dus al meer dan tien jaar mogelijk voor iedereen om een video cv te maken. Philipp Bacher, de Duitse sollicitatietrainer van Sollicitego, heeft vijf jaar geleden al een video cv op YouTube geplaats die je hier kunt bekijken. Over dit filmpje zijn de meningen verschillend en toch heeft hij hiermee de nationale televisie van Duitsland gehaald, telt het filmpje meer dan 145 duizend kijkers waar elke vlogger jaloers op is. Niet geheel onbelangrijk: hij overtrof met dit filmpje ruimschoots zijn doel om een afstudeerstage te vinden.
De conclusie is dat een video cv vreselijk ouderwets is maar pas nu langzaam zijn intrede doet. Ik moet daarom denken aan het gezegde “oude wijn in nieuwe zakken”.
Hoe maak je een goede video cv?
Om een goede video cv te maken kun je simpel beginnen om voor je eigen telefoon te gaan staan. Het belangrijkste is om goed na te denken welke boodschap jij wilt vertellen aan je toekomstige werkgever. Althans dit is het belangrijkste nadat je op de opnameknop van je videofunctie gedrukt hebt! Breng je boodschap vervolgens zo kort mogelijk. Mensen zijn snel verveeld en als jij ze niet vermaakt klikken ze meteen weg. Maak duidelijke keuzes in je boodschap en ga gerust eens oefenen. Over dit oefenen kun je onderaan dit artikel meer lezen.
Moet ik een video cv maken?
Dit is de hamvraag voor 2017! Zoals eerder aangegeven hangt dit er vanaf. Het betekent niet dat jij een video cv moet gaan maken omdat andere sollicitanten het plots gaan doen. Helemaal niet als het niet oké voelt om voor de camera te gaan staan. Voel je jezelf echter comfortabel voor de camera, wil je energie steken in een nieuwe uitdaging of heb je ooit gedroomd van een carrière als acteur dan is het nu je kans! Door een video cv kun je jezelf onderscheiden van al die andere sollicitanten. Een werkgever krijgt binnen een paar minuten een indruk of jij geschikt zou kunnen zijn voor de baan. Een uitnodiging voor een echt sollicitatiegesprek is hierdoor snel verzonden, net zo snel als een afwijzing. Daarom is het vreselijk belangrijk dat wanneer je kiest om een video cv te maken dat het eindproduct fantastisch in elkaar steekt. Anders solliciteer je om weg geklikt te worden!
Hoe pak ik het maken van een video cv aan?
Je kunt een video cv zelf gaan maken of het proces hiervoor uitbesteden. Wij zijn onder de indruk van het bedrijf Video Pitch waardoor wij hier een samenwerking mee aangegaan zijn. De videosollicitatie geproduceerd door dit bedrijf onderscheidt zich vooral van andere aanbieders door de creativiteit. Zij wisselen je pitch af met korte bewegende “shots” waarmee de juiste sfeer gecreëerd wordt. Dit maakt het tevens voor de werkgever een stuk levendiger om naar te kijken dan “slechts” iemand die stilstaat voor het scherm.
Blijf op de hoogte
Twijfel je nog of een video cv iets voor jou is of wil je leren hoe je een video cv kunt maken? Like dan de Facebookpagina van Sollicitego zodat je automatisch op de hoogte blijft van alle updates omtrent het maken van een video cv en nog veel meer.
Auteur
Bas Klein Geltink
Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.