In dit artikel leg ik je uit hoe je een vacature kunt creëren. Je leest het goed, je eigen speciale vacature bij de werkgever van je dromen.
Kortgeleden fietste ik al fluitend door Berlijn. Mijn stemming was uitstekend, mede omdat steeds meer Nederlanders Sollicitego weten te vinden voor sollicitatietrainingen in de Duitse taal. Berlijn is tevens een van mijn favoriete steden in Europa. Niet omdat je maandagochtend lekker kunt gaan dansen in de disco, maar vooral vanwege de vele creatieve jongeren die zeer toegankelijk zijn.
Al fietsend door mijn favoriete wijk Neukölln stopte ik netjes voor het rode stoplicht, iets wat ik in Amsterdam nooit doe maar wat in Duitsland wel zo netjes is. En daar lag het gewoon op straat! Een los briefje van 50 euro, zonder dat de eigenaar in de verste omtrek te bekennen was. Dit brengt mij bij het punt dat het geld gewoon op straat ligt, je moet het alleen maar weten te vinden!
Het geld ligt op straat, geloof mij
De gevonden 50 euro is dezelfde avond met vrienden stukgeslagen in de vele gezellige barretjes die Berlijn te bieden heeft. Dit was natuurlijk absoluut geen duurzame actie, maar wel zo gezellig!
In dit geval kun je van puur geluk spreken. Toch weet ik na 31 jaar dat ik een zesde zintuig heb voor het vinden van werk. Soms is het wat harder zoeken geweest, soms kreeg ik er vieze handen van, maar ik heb altijd iets kunnen vinden. Ideeën en kansen zie ik in overvloed, tijd is voor mij meestal de remmende factor. Een dag bestaat uit slechts 24 uur, waarmee je het toch echt moet doen!
Dagelijks spreek ik gemotiveerde mensen die geen werk kunnen vinden. Ik heb mij wel eens afgevraagd hoe dit toch komt? Als ik met een eigenaar of directeur praat is zijn/haar remmende factor voor de groei van het bedrijf vaak niet het gebrek aan geld of tijd, maar het niet kunnen vinden van de juiste werknemers. Waar gaat het toch telkens mis in dit verliefdheidsspel van werkzoekende en werkgever?
Hieronder kun je drie belangrijke punten lezen waarbij het naar mijn idee vaak fout gaat bij sollicitanten:
Je zoekt op de verkeerde plek
Iedereen staart zich blauw op de vacatures die online staan. Deze zijn hartstikke interessant om te lezen, vervolgens kun je veilig van achter je laptop een sollicitatie versturen en dan afwachten tot je wederom een standaard afwijzing krijgt.
Ik adviseer je om in je omgeving te zoeken naar een ondernemer. Wie is er succesvol in je omgeving? Wie is er altijd bezig met een nieuw handeltje? Spreek deze persoon bij de eerstvolgende verjaardag aan en vraag waar hij/zij kansen voor jou ziet. Gebruik vervolgens dit advies!
Zo sprak ik laatst Pieter, die vanuit Canada terug verhuisd was naar Amsterdam maar zijn favoriete kledingmerk nergens kon vinden. Hij belde het kledingbedrijf in Canada op om te vragen of hij de kleding ook online kon bestellen, maar helaas niet. Voor velen zou hierna het gesprek afgelopen zijn, maar niet voor Pieter! Vastberaden als hij was kreeg hij de Sales Manager aan de telefoon. Wat bleek: begin volgend jaar willen ze een winkel in Amsterdam openen. Pieter mag volgende maand, als de Sales Manager in Amsterdam is, op sollicitatiegesprek komen voor de functie assistant store manager. Bingo! Zo creëer je dus je eigen persoonlijke vacature!
Je aanbod sluit niet aan
De cv’s en sollicitatiebrieven die ik regelmatig zie zijn op zijn zachtst gezegd niet logisch ingedeeld. Dit is ook begrijpelijk, je hebt een specifiek vak geleerd en bent geen professioneel schrijver geworden. Onze handen gaan jeuken als we deze cv’s en sollicitatiebrieven onder ogen krijgen en mogen verbeteren. Heerlijk! Met een cv check of sollicitatiebrief controle poetsen Vera en ik deze op tot een waar juweeltje. Je cv speelt een cruciale rol in je aanbod en moet gewoon fantastisch zijn! Investeer hier alsjeblief je tijd, liefde en eventueel een beetje geld in.
Je denkt in bezwaren
Ik heb altijd de slogan “Kan niet bestaat niet” in mijn achterhoofd. Toen ik enige tijd geleden een bedrijf opbelde met de vraag of ze een vacature hadden kreeg ik te horen dat de zaken slecht gingen. Door felle concurrentie van online webwinkels hadden ze nog amper werk voor hun huidige werknemers. Ik kon het hierbij laten zitten of de concurrent bellen. Ik koos voor het laatste, waarbij aanvankelijk de telefoon niet opgenomen werd. Na herhaaldelijk gebeld te hebben kreeg ik uiteindelijk iemand te pakken. Wat bleek? De receptioniste zat overspannen thuis en ze hadden het gierend druk! Bingo, ik wist meteen dat ik hier moest zijn voor vacatures!

Je blijft dezelfde fout herhalen
Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Hoe komt het dan toch dat sommigen al een jaar lang precies hetzelfde cv en dezelfde sollicitatiebrief versturen? Ik kan niet goed voetballen. Maar als ik na vier weken fulltime voetballen nog geen goal gemaakt heb, dan gaat er echt iets mis! Dan weet ik dat er een andere techniek nodig is om te kunnen scoren. Dit zou ik zelfstandig of eventueel met (professionele) hulp kunnen bereiken. Hoe dan ook, als je te lang wacht dan zakt de moed je in de schoenen en kun je het helemaal schudden.
Kortom het geld ligt op staat. Kijk eens rond, vraag de juiste persoon waar het ligt en pak het op. In Nederland is er genoeg voor iedereen! Waar heb jij eens “geld” gevonden? Deel je succesverhaal hieronder.
Auteur
Bas Klein Geltink
Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.