De makelaardij is nog altijd een zeer populair werkveld, als sollicitant kun je rekenen op flink wat concurrentie. Niet in de minste plaats, omdat er nu eenmaal aardig wat geld te verdienen valt binnen deze branche! Om dit te bewerkstelligen dien je echter wel goed in dit vak te zijn. Dit vereist een aantal kwaliteiten die specifiek binnen de makelaardij van pas komen. Makelaars dienen allereerst sociaal zeer vaardig te zijn. Alles draait om de klant en het vastgoed dat deze klant aanbiedt, dan wel van de hand wil doen. Om dit goed en passend aan te kunnen pakken, dien je in staat te zijn binnen een korte tijd een vertrouwensband op te bouwen met klanten. Ook stellen deze sociale vaardigheden je in staat om succesvol te kunnen verkopen. Daarnaast is het handig als je beschikt over een gezonde commerciële instelling, zodat je kansen in de markt snel doorhebt. Zelfstandigheid is ook absoluut een pluspunt, je zult immers veel alleen moeten werken. Denk jij aan deze kwaliteiten te voldoen? Dan kun je een aantal korte stappen doorlopen om je sollicitatie tot een succes te maken.
GERICHT VS. OPEN SOLLICITEREN
Allereerst is het verstandig om te bedenken waar je graag zou willen werken. Dichtbij huis of vind je reizen niet erg? Bedenk dat reizen in principe wel bij het vak hoort, al zijn veel makelaarskantoren voornamelijk in de regio actief waarin ze gevestigd zijn. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een specifieke vacature uit te zoeken waar je vervolgens gericht op solliciteert. Dit is, zeker aan het begin van je carrière, een stuk makkelijker, omdat een vacature doorgaans duidelijke eisen stelt aan de kandidaat waar je fijn op in kunt haken. Of je zoekt op bedrijf en dient een open sollicitatie in, dit is voor sommigen een betere optie aangezien niet elk kantoor altijd vacante functies heeft. Als je dus een voorkeurskantoor hebt, is dit een meer voor de hand liggende keuze.
De sollicitatiebrief
Wanneer je een functie of kantoor op het oog hebt, is het vaak goed om het makelaarskantoor eerst te bellen. Vraag vervolgens naar de naam van de contactpersoon aan wie je jouw sollicitatie kunt richten. Dit maakt je sollicitatie een stuk persoonlijker en dat wordt altijd gewaardeerd; het toont aan dat je extra moeite hebt gedaan. Ook is het verstandig om wat meer informatie over het kantoor op te zoeken. Wat voor soort mensen werken er? Hoe lang bestaat het? Kun je iets vinden over de bedrijfscultuur? Zoals eerder aangegeven is de makelaardij een sociaal vak, dus hoe meer je de brief afstemt op je publiek, hoe beter. Probeer in de brief fris en zelfverzekerd over te komen en vermijd alsjeblieft clichés. Makelaars horen juist een beetje brutaal te zijn, dus laat dat ook subtiel zien in je brief. Vermeld ook duidelijk waarom jij denkt dat je binnen de makelaardij past. Sluit daarna uiteraard af met de boodschap, dat je graag je motivatie persoonlijk toe komt lichten.
Details
Als laatste dient er natuurlijk gelet te worden op taal- en spelfouten; die zijn uit den boze! Zorg ook voor een nette indeling van je brief, zoek dit desnoods op. En mocht je na een weekje of twee nog niks hebben vernomen, is het altijd een goede zaak om contact te zoeken. Je hebt altijd recht op een reactie.

Auteur
Bas Klein Geltink
Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.