Solliciteren via Skype

 

Solliciteren via Skype wordt steeds meer een vast onderdeel van de sollicitatieprocedure. Ook niet zo gek als je je bedenkt dat het een stuk efficiënter is dan een fysieke afspraak. Steeds meer cliënten van mij hebben daarom ook na het eerste telefonische gesprek een sollicitatiegesprek via Skype. Verloopt dit succesvol? Dan mogen ze (eindelijk) echt langskomen bij het bedrijf.

Het is daarom ontzettend belangrijk dat je solliciteren via Skype net zo serieus neemt als een echt face-to-face sollicitatiegesprek.

Succesvol solliciteren via Skype doe je door deze 15 stappen

 1. Oefenen!

Oefen ruim van tevoren je sollicitatiegesprek, bij voorkeur met iemand die veel kennis en ervaring heeft op het gebied van solliciteren. Wij kunnen je hierbij ook helpen met een online sollicitatietraining. Hierdoor raak je gewend aan het voeren van een zakelijk sollicitatiegesprek via Skype, waardoor je minder zenuwachtig zult zijn tijdens het “echte” gesprek.

 1. Test je apparatuur

Doe dit niet vijf minuten, maar dagen tot een week van tevoren. Hierdoor heb je de kans om niet-functionerende apparatuur te repareren of te vervangen.

 1. Test je headset

Een headset levert een veel betere kwaliteit dan je ingebouwde microfoon en speakers. De microfoon is namelijk veel minder gevoelig voor ongewenst omgevingsgeluid. Mijn voorkeur gaat uit naar oordopjes zoals je die kent van de iPhone in plaats van grote oorkleppen. Deze oordopjes zijn namelijk veel minder afleidend voor je gesprekspartner.

 1. Skype profiel up-to-date?

Heb je een goede naam, profielfoto, de juiste profielgegevens etc.? Zorg dat je profiel up-to-date is en overeenkomt met je social media profielen. Mocht je niet over de laatste versie van Skype beschikken, update deze dan ook!

 1. Kies de juiste omgeving

Je wilt het gesprek voeren in een vertrouwde, rustige omgeving met snel internet. Bij voorkeur met een effen achtergrond van een lichte kleur waarbij het licht van voren komt. Ga dus niet met je rug naar het raam zitten! Woon je samen? Geef je medebewoner(s) dan een seintje, zodat ze je niet storen tijdens het sollicitatiegesprek. Het zou natuurlijk storend zijn als je huisgenoot net een nummer van Katy Perry aanzet om hard mee te blèren.

Heb je geen beschikking over een juiste omgeving? Vanaf € 5,- per uur kun je al een privéruimte huren met wifi. Een kleine investering die je zo terugverdient met een nieuwe baan! Zoek even via Google of kijk bijvoorbeeld op Deskbookers. Je mag ook altijd gratis bij ons op kantoor komen zitten.

 1. Maak gebruik van een spiekbriefje

Schrijf maximaal drie steekwoorden op een gele post-it en plak dit op je beeldscherm. Absoluut niet meer dan drie steekwoorden en ook geen hele verhalen, anders kun je in de verleiding komen om het briefje op te gaan lezen. Dit zal je teveel afleiden van het gesprek en het komt bovendien zeer onnatuurlijk over.

 1. Kies de juiste kleding

Draag dezelfde kleding die je ook tijdens een fysiek sollicitatiegesprek zou dragen. Dus bij voorkeur een stropdas en geen felle kleuren, overdreven sieraden en/of hoogglans lippenstift.

Zelf heb ik wel eens midden in de zomer een Skype sollicitatiegesprek in mijn onderbroek gevoerd. Het was zo warm dat ik met moeite een stropdas om kreeg. Om nog enige verkoeling te verkrijgen heb ik mijn broek en schoenen maar uitgelaten. Besef je dan wel dat je tijdens het sollicitatiegesprek niet op kunt staan!

 1. Gebruik minimale handgebaren

In een “echt” gesprek kun je je woorden veel kracht bijzetten door handgebaren. Omdat je handen meestal niet in beeld zijn, is dit niet of tot in mindere mate mogelijk tijdens een gesprek via Skype. Het is daarom aan te raden om minder gebruik te maken van je handen, omdat deze enkel afleidend werken.

 1. Heb je documenten paraat

Het is goed om tijdens het gesprek je cv, motivatiebrief en andere belangrijke documenten bij de hand te hebben. Bij voorkeur extern zoals in printvorm of op bijvoorbeeld een iPad. Op deze manier kun je naar je gesprekspartner blijven kijken.

Inhoudelijk solliciteren via Skype

 1. Zorg voor minimale afleiding

Zet je Skype status op bezet. Zet je e-mail, Facebook, chat, mobiele telefoon etc. uit zodat je zo min mogelijk afgeleid wordt.

 1. Je eerste vraag: “Kunt u mij goed zien en horen?”

Vraag als eerste of je gesprekspartner je goed kan zien en horen. Niks is zo vervelend als dat je enthousiast begonnen bent met je verhaal en je gesprekspartner je moet onderbreken, omdat hij/zij er niks van verstaan heeft.

 1. In de camera kijken

Meestal kijken mensen naar het beeldscherm. Probeer echter zoveel mogelijk in de camera te kijken. Hierdoor maak je oogcontact met je gesprekspartner wat het gesprek bevordert.

 1. Lachen!

Succesvolle (zaken)mensen weten dat een goede lach doorslaggevend is. Een juiste lach is zelfs veel belangrijker dan wat je inhoudelijk te vertellen hebt. In 1936 schreef Dale Carnegie het beroemde boek ‘How to win friends and influence people’. Eén van zijn zes regels was niet voor niets: SMILE! Je kunt je voorstellen dat er in vergelijking met 1936 heel veel veranderd is, maar die lach blijft het hem doen. Dus altijd blijven lachen!

14. Afsluiting solliciteren via Skype

Net zoals een face-to-face sollicitatiegesprek, moet je een sollicitatiegesprek via Skype goed afsluiten. Dit doe je door het gesprek samen te vatten, eventuele vervolgstappen te bevestigen en je gesprekspartner te bedanken voor zijn/haar tijd.

 1. Eventuele problemen solliciteren via Skype

Allereerst geen paniek! Problemen kunnen zich altijd voordoen en hoe je hiermee omgaat, geeft veel prijs over je competenties. Blijf je rustig en ga je doordacht met de situatie om? Dan scoor je al pluspunten voordat het echte sollicitatiegesprek begonnen is!!

Geen (goede) internetverbinding:

 • Wifi is fijn en erg gemakkelijk, maar ook storingsgevoelig. Als je in de gelegenheid bent, sluit dan je laptop aan op je modem/router met een UTP-kabel. Hierdoor is je verbinding met het internet veel betrouwbaarder.
 • Controleer of er geen onnodige software actief is. Een download programma of een actieve Netflix aflevering kan veel bandbreedte vragen en hierdoor je Skype gesprek negatief beïnvloeden.
 • Start Skype opnieuw op en probeer het nog eens.

Hebben deze oplossingen geen effect? Stel dan voor om een nieuwe afspraak te maken of laat het gesprek via de telefoon plaatsvinden.

De deurbel gaat:
Pech voor de persoon aan de deur! Je hebt heel even iets belangrijkers te doen dan de collecte te woord te staan. Denk maar zo: als het belangrijk is, komt de persoon weer terug.

Er komt een ander Skype- of telefoongesprek tussendoor:
Vraag je gesprekspartner om een momentje, druk het andere gesprek weg, zorg dat het niet weer gebeurt, bied je excuses aan en ga tot slot verder waar je gebleven bent.

Conclusie solliciteren via Skype

Solliciteren via Skype zal steeds meer zijn intrede doen in het sollicitatieproces. Ik adviseer je daarom ook om je goed voor te bereiden en het sollicitatiegesprek te oefenen. Hierdoor voorkom je problemen, ben je minder zenuwachtig tijdens het gesprek en vergroot je de kans op een nieuwe baan! Succes en laat je me even weten of je wat hebt gehad aan dit stappenplan?

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image