Voorbereiding op een schrijven van een sollicitatiebrief

Aandachtspunten voordat je begint met het schrijven van je sollicitatiebrief

 

Bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief ga je niet over een nacht ijs. Wil je met je brief een onuitwisbare indruk op een recruiter achterlaten? Dan moet je de nodige tijd en energie aan het schrijfproces besteden. Ga hierbij grondig te werk en dit vereist natuurlijk ook voorbereiding. Je kunt je goed voorbereiden om voorafgaand aan het schrijven onderzoek te doen. Een gedegen onderzoek kan je helpen met het schrijven van je brief.
Hieronder volgen een aantal tips.

1. Doe onderzoek naar het bedrijf

Onderzoek naar het bedrijf kun je op verschillende manieren doen. Bestudeer de website van het bedrijf en kijk of je extra informatie over het bedrijf kunt vinden wat je kunt gebruiken voor je sollicitatiebrief. Bekijk de visie en de missie van het bedrijf. Waar staat het bedrijf voor? Waar willen zij naartoe in de toekomst? Waar zijn zij goed in? Welke bedrijfscultuur heerst er binnen de organisatie, is dit formeel of informeel? Dit onderzoek kan hele nuttige informatie opleveren. Zoek aanknopingspunten en noteer deze.

Een andere mogelijkheid om meer over het bedrijf te weten te komen, is te onderzoeken hoe zij in de media (kranten, persberichten) of op social media verschijnen (Facebook, LinkedIn). Wat speelt er binnen het bedrijf? Maken zij momenteel een groei door? Komen zij positief of negatief in het nieuws? Waar houdt het bedrijf zich mee bezig? Hebben zij de afgelopen jaren winst gemaakt? Wat zijn de actualiteiten? Zijn ze bezig met uitbreiding? Bevinden zij zich in een fusiefase? Komen zij met nieuwe producten? Hebben zij onlangs iets nieuws gelanceerd? Ten slotte kun je onderzoek doen naar de branche waarin het bedrijf zich bevindt. Waarin onderscheidt het bedrijf zich t.o.v. andere bedrijven? Waarin zijn zij uniek? In welke markt bevinden zij zich? Etc.

Schrijf alles op, zodat je deze informatie kunt gebruiken in je brief.

2. Doe onderzoek naar de functie

Pak de vacature er nog eens bij. Is de functie duidelijk? Is het takenpakket duidelijk? Is duidelijk wat er van je wordt verwacht en waarnaar de recruiter op zoek is? Is duidelijk wat de functie precies inhoudt binnen dit specifieke bedrijf? Om meer inzicht te krijgen in de functie kun je via LinkedIn op zoek gaan naar vergelijkbare functieprofielen door te zoeken via de “advanced search” optie. Als resultaat krijg je een aardig overzicht van mensen die een functie hebben met dezelfde benaming. Verdiep je in wat zij doen en bij welke groepen zij zijn aangesloten op LinkedIn. Hieruit kun je veel informatie halen en ook deze informatie kun je goed gebruiken voor je brief.

Een andere mogelijkheid voor het verkrijgen van informatie over het bedrijf, is door “inside information”. Ken je iemand die bij het bedrijf werkt en die jou meer informatie kan geven over wat er op dit moment bij het bedrijf speelt?

3.Neem contact op met het bedrijf

Als er bij het bestuderen van de vacaturetekst nog onduidelijkheden zijn of als je meer informatie wenst over het verloop van de procedure, kun je natuurlijk altijd zelf vooraf contact opnemen met het bedrijf. De contactpersoon staat bijna bij elke vacature vermeld. Vergeet niet ook dit telefoongesprek goed voor te bereiden. Je wilt immers aan de telefoon ook een goede indruk maken. Ook hier geldt: maak notities!

4.Doe onderzoek naar de recruiter

Als je weet wie jouw brief leest, kan het nuttig zijn om meer over deze persoon te weten te komen. Je kunt de persoon in kwestie
via Google of LinkedIn opzoeken, zijn of haar profiel bekijken en zien in welke groepen op LinkedIn hij of zij actief is. Als je je een beeld van deze persoon kunt vormen, kun je hiermee rekening houden bij de toon van je brief. Ook hier geldt: zoek raakvlakken en noteer ze!

5. De schrijffase

Als je voldoende informatie hebt verzameld, kun je aan het schrijfproces beginnen. Pak je notities en vacaturetekst erbij en denk na over de verzamelde informatie en over jezelf. Heb jij voldoende in huis om de recruiter ervan te overtuigen dat jij de beste kandidaat bent?
Een motivatiebrief moet kort en bondig zijn, maar toch alle elementen bevatten die noodzakelijk zijn om jezelf in een goed daglicht te zetten. Hoe ga je te werk?

  1. Noteer de functie-eisen en zoek per functie-eis aanknopingspunten. Beschrijf vervolgens in hoeverre je qua opleiding, werkervaring, kennis en vaardigheden aansluit bij hetgeen waar de recruiter naar op zoek is. Noteer ook waar de functie niet aansluit.
  2. Denk vervolgens na over waarom jij denkt dat je in de organisatie past (denk aan de punten die naar voren zijn gekomen uit je onderzoek over het bedrijf). Noteer ook deze punten.
  3. Zet vervolgens de bril van de recruiter op en denk na waar de behoefte van de organisatie ligt. Haak daarbij in op de zaken die je tijdens je onderzoek te weten bent gekomen over het bedrijf, bijvoorbeeld recente of toekomstige ontwikkelingen. Bekijk vervolgens hoe jij met jouw kennis, vaardigheden en ervaring een toegevoegde waarde kan zijn voor het bedrijf en hun doelstellingen. Noteer ook deze punten!

Als het goed is heb je nu genoeg informatie die je moet vertalen in een goede motivatiebrief. Lees hier meer over hoe je in zeven stappen een goede sollicitatiebrief schrijft.

De voorbereiding zit erop! Wil je nog meer tips? Lees dan ons artikel over het schrijven van de sollicitatiebrief of bekijk hier een voorbeeld sollicitatiebrief.

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image