Duitse sollicitatiebrief maken

Opbouw Duitse sollicitatiebrief

 

Een Duitse sollicitatiebrief lijkt sterk op de Nederlandse sollicitatiebrief. Om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek zijn er echter ook wezenlijke verschillen waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste punten met voorbeelden kun je in dit artikel lezen. Tip: volg deze zo strikt mogelijk op, omdat Duitsers erg op uniformiteit en nauwkeurigheid gesteld zijn!

sollicitatiebrief in het Duits maken

Lay-out Duitse sollicitatiebrief

Een Duitse sollicitatiebrief bestaat uit de volgende onderdelen:

1 De eerste paragraaf:
Hierin beschrijf je de reden waarom je solliciteert op deze functie, bij dit bedrijf en/of land. Ook is het belangrijk om de reden te noemen dat je in Duitsland wilt werken. Zit je nu in een negatieve situatie, omdat je bijvoorbeeld werkloos bent? Blijf altijd positief in je motivatiebrief!

Voorbeelden van openingszin zijn:

“Die auf Ihrer Internetseite ausgeschriebene Stelle als ….. entspricht genau meinen Vorstellungen einer beruflichen Neuorientierung.”

“Hiermit bewerbe ich mich um die ausgeschriebene Stelle als ..

2 De middelste paragraaf:
Hierin beschrijf je wat je te bieden hebt. Denk hierin goed vanuit de voordelen voor de ontvanger/het bedrijf en niet vanuit je persoonlijke eigenschappen.Schrijf deze paragraaf voor elke sollicitatie opnieuw omdat elke vacature weer anders is.

Koppel je competenties aan gevraagde functie-eisen en noem hierbij een voorbeeld. Voorkom een opsomming van feiten, deze staan namelijk al in je cv, maar ga juist in op jezelf als persoon.

3 De conclusie paragraaf:
Hierin beschrijf je hoe je de brief een opvolging gaat geven. Enkele afsluitende zinnen van deze beschrijving kunnen zijn:

 • “Auf die Möglichkeit, Sie persönlich von meinen Stärken/von mir/von meiner Kompetenz zu überzeugen freu ich mich sehr”
 • “Über eine einladung zu einem persönlichen vorstellungsgespräch freue ich mich sehr.”

Duitse sollicitatiebrief voorbeelden

Hieronder kun je gratis voorbeelden van Duitse sollicitatiebrieven downloaden:

[sociallocker id=”9092″]

[/sociallocker]

Lengte van je sollicitatiebrief

In Duitsland is een sollicitatiebrief slechts één pagina lang. Denk hierbij aan het KISS principe. Keep it short and simple!

Duitse sollicitatiebrief voorbeeldzinnen

Hieronder kun je enkele voorbeeldzinnen voor een Duitse sollicitatiebrief kopiëren. Let hierbij wel goed op dat het aansluit bij de schrijfstijl van de rest van je sollicitatiebrief.

 • “Die auf Ihrer Internetseite ausgeschriebene Stelle als ….. entspricht genau meinen Vorstellungen einer beruflichen Neuorientierung.”
 • “Hiermit bewerbe ich mich um die ausgeschriebene Stelle als …”
 • “Ich würde mich freuen, von Ihnen zu hören.”
 • “Auf die Möglichkeit, Sie persönlich von meinen Stärken/von mir/von meiner Kompetenz zu überzeugen freu ich mich sehr”
 • “Ich freue mich auf ein persönliches Vorstellungsgespräch.”
 • “Gerne würde ich Ihnen meine Motivation ausführlich im Vorstellungsgespräch erläutern.”
 • “Über eine einladung zu einem persönlichen vorstellungsgespräch freue ich mich sehr.”
 • “Ich wäre Ihnen sehr dankbar, wenn Sie mich zum Bewerbungsgespräch einladen.”

Gebruik sleutelwoorden

Net zoals in Nederland maken veel bedrijven in Duitsland tegenwoordig gebruik van software (ATS) om de juiste kandidaten te selecteren. Om geselecteerd te worden, is het daarom belangrijk om de juiste sleutelwoorden te verwerken in je Duitse sollicitatiebrief. Lees hier het artikel over het ATS en hoe je hier slim op in kunt spelen om geselecteerd te worden.

Diploma’s etc. meesturen als bijlagen?

Stuur alles mee! In Duitsland is het heel gebruikelijk dat je naast je cv en motivatiebrief ook kopieën van je getuigenissen, onderscheidingen, certificaten, rijbewijs, uitgevoerde projecten, etc. meestuurt. Omdat dit snel in de vele pagina’s loopt, is het gebruikelijk een sollicitatiemap te versturen! Deze ziet er als volgt uit:

 1. Anschreiben / sollicitatiebrief. Deze staat los van de sollicitatiemap.
 2. Bewerbungs Mappe / sollicitatiemap. Deze heeft de volgende onderdelen:
 • Deckblatt: Voorblad met foto en NAW gegevens
 • Lebenslauf: curriculum vitae
 • Zeugnisse: getuigenschriften
 • Referenzen, Arbeidsproben, Zertifikate: referenties, voorbeelden, certificaten

Duits sollicitatiebrief

Twijfel je of het bedrijf zit te wachten op je sollicitatiemap? Vraag het aan P&O!

As je solliciteert per e-mail is het belangrijk de bijlagen samen kleiner dan vijf MB te houden. Anders loop je de kans dat de e-mail te groot is en niet ontvangen wordt door de recruiter.

Solliciteren via e-mail

Als je solliciteert door een e-mail te sturen, is het belangrijk om een kort en zakelijk bericht te schrijven. Hierin refereer je naar je bijlagen; cv, motivatiebrief en diploma’s/certificaten.

Gebruik bijvoorbeeld onderstaand voorbeeld:

Sehr geehrte(r) Frau/Herr ……,

Anbei erhalten Sie meine Bewerbung für Ihre ausgeschriebene Position als ……….. Warum ich die Stelle optimal ausfüllen kann und Ihrem Unternehmen durch meine Erfahrung zahlreiche Vorteile biete, entnehmen Sie bitte meinen ausführlichen und angehängten Bewerbungsunterlagen.

Ich würde mich freuen, von Ihnen zu hören.

Mit freundliche Grüßen

Laat je Duitse sollicitatiebrief controleren

Een sollicitatiebrief mag in Duitsland geen enkele spelfout bevatten. Laat daarom altijd je sollicitatiebrief controleren door een Duitse taalexpert, zoals onze professional Philipp-Valerius Bacher die sollicitatietrainingen geeft in het Duits.

Overige tips

 • Voeg eerst alle bijlagen toe voordat je het e-mailadres invult. Hierdoor weet je zeker dat je de bijlagen niet vergeet!
 • Begin nooit een zin met ik (Ich).

Conclusie

Je hebt hierboven kunnen lezen waaraan een sollicitatiebrief in het Duits moet voldoen. Hierbij is een degelijke voorbereiding cruciaal en moet je fouten zoveel mogelijk voorkomen. Wij van Sollicitego wensen je heel veel succes met solliciteren bij onze vriendelijke oosterburen!

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

Blog REACTIEs

Handige yips

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image