“Hoewel je cv het eerste is, waar een recruiter naar kijkt, is ook je sollicitatiebrief van belang om een goede indruk op een recruiter te maken. Je cv is een opsomming van je carrière/levensloop tot nu toe en richt zich daarbij op wat je gedaan hebt, welke vaardigheden je hebt opgedaan.”
In je sollicitatiebrief onderbouw je je motivatie en geef je aan waarom jij in aanmerking wilt komen voor de functie. En, nog belangrijker, waarom jij geschikt bent voor de baan. Daarnaast kun je in je motivatiebrief een stuk van je persoonlijkheid laten zien. In je sollicitatiebrief kun je ook een toelichting geven op bepaalde zaken uit je cv, bijvoorbeeld als je een gat in je cv hebt. Als je een tijdje niet hebt gewerkt, kun je in je sollicitatiebrief een verklaring te geven over wat je in deze periode hebt gedaan.
Hoe stel je een sollicitatiebrief op
Voordat je begint met het schrijven van je brief, lees dan eerst onze tips in het artikel voorbereiding op een schrijven van een sollicitatiebrief.
Een goede sollicitatiebrief is kort en bondig. Er staat precies genoeg in om de interesse van de lezer te wekken; de lezer moet als het ware nieuwsgierig worden en verder willen lezen. En hiermee is de eerste stap van de AIDA-methode gezet. AIDA is een methode die vaak wordt toegepast als verkooptechniek en dat is wat je uiteindelijk doet: jezelf verkopen! AIDA is dus een heel handig hulpmiddel bij het opstellen van je sollicitatiebrief en bestaat uit 4 onderdelen:
Attention (aandacht trekken), Interest (interesse wekken), Desire (verlangen aanwakkeren) en als laatste Action (de recruiter gaat over tot actie en dat is een uitnodiging voor een gesprek!).
Aan de slag om een sollicitatiebrief te schijven in 7 stappen
Stap 1: Gebruik de juiste aanhef
Richt je brief altijd aan een concreet persoon en vermijd een algemene aanhef zoals, geachte heer of mevrouw. Zoek de naam van de contactpersoon in de vacature op of bel met het bedrijf om erachter te komen wie de lezer van jouw brief is.
Stap 2: De openingszin: wat is de aanleiding van jouw schrijven?
Schrijf in de openingsalinea wat de aanleiding is van jouw schrijven is. Vermeld duidelijk naar welke functie je solliciteert en waar je de vacature hebt gezien.
Stap 3: Overtuig de werkgever waarom hij/zij voor jou moet kiezen
In deze stap beschrijf je het belangrijkste deel en ga je inhoudelijk in op de functie. Je omschrijft kort en krachtig waarom de vacature jou aanspreekt en waarom jij een geschikte kandidaat bent. Geef hierbij voorbeelden over je opleiding en werkervaring die in relatie zijn met de functie. Pak je notities erbij die je hebt gemaakt tijdens je voorbereiding en pas dan de STAR-methode toe. Met behulp van deze methode kun je behaalde successen en prestaties je hebt behaald aanhalen en aangeven welke rol jij in deze situatie had, welke acties je hebt ondernomen en tot slot en wat het bereikte resultaat was.
Stap 4: Beschrijf waarom je bij deze werkgever wilt werken
Motivatie is belangrijk, recruiters willen graag weten waarom jij bij hen wilt werken. In deze stap beschrijf je waarom je juist bij dit bedrijf wilt werken. Pak je notities erbij die je hebt gemaakt tijdens je voorbereiding en laat zien dat je daadwerkelijk geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf en al over de nodige informatie over het bedrijf beschikt. Vermijd hierbij clichés en algemeenheden, maar beschrijf kort en krachtig waarom jij in het bedrijf past en welke bijdrage jij aan het bedrijf kunt leveren.
Stap 5: Sluit je sollicitatiebrief op gepaste wijze af
Het doel van je brief is dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek en daar moet je ook naartoe schrijven. Eindig je brief met krachtige, proactieve woorden, zoals ‘Graag zou ik mijn brief nader toelichten in een persoonlijk gesprek. Ik zie uit naar uw spoedige reactie’. En tot slot ‘Met vriendelijke groet’.
Stap 6: Controleer je sollicitatiebrief
Voordat je je brief verzendt, voer dan altijd eerst een controle uit op volledigheid en juistheid. Het moet de recruiter geen moeite kosten om jou brief te kunnen begrijpen en te kunnen beoordelen. Laat je brief door een buitenstaander nalezen. Is de informatie duidelijk? Staan er geen dubbelzinnige formuleringen in je brief? Heb je niet te veel terminologie gebruikt? Andere punten waarop je moet letten zijn:
- Heb je de brief aan de juiste persoon gericht?
- Straalt de brief voldoende positiviteit en enthousiasme uit?
- Bevat de brief geen spelfouten en grammaticale fouten?
Een sollicitatiebrief dient heldere, frisse en concrete taal te bevatten en foutloos geschreven te zijn. Let op taal- en stijlfouten en interpunctie en doe voordat je je brief de deur uitstuurt, altijd nog een spellingscontrole. Hiermee haal je de meesten fouten uit je brief. Als je de op al deze punten gecontroleerd hebt, dan kun je de brief verzenden.
Stap 7: Verzenden van je sollicitatiebrief en cv
Verzend je brief en cv per e-mail. Als het bedrijf nadrukkelijk aangeeft hier prijs op te stellen, verzend je brief dan per post.
Wanneer je je sollicitatiebrief en cv per e-mail verstuurt, verzend dan 2 aparte bestanden als bijlage mee. Beschrijf in de begeleidende e-mail kort en krachtig naar welke functie je solliciteert en verwijs naar de bijlagen.
Succes!

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!