Werken aan je cv als student

Cv building tijdens je studententijd

 

Als je klaar bent met je studie wil je natuurlijk gelijk aan de slag en het liefst een goedbetaalde baan op niveau en in een branche waar jouw voorkeur naar uitgaat. In de huidige economische omstandigheden is het bemachtigen van de perfecte startersfunctie erg moeilijk.

Uit een recent artikel van Elsevier blijkt dat ondanks het lichte economische herstel en de optimistische verhalen over een aantrekkende economie dit nog niet erg merkbaar is op de werkvloer. Afgestudeerde academici en HBO’ers blijken wel sneller aan een baan te komen die op het niveau is van hun diploma. In tegenstelling tot een jaar geleden is dit gemiddeld 4-5 maanden. Dat is op zich goed nieuws. Maar dan nog… hoe bemachtig je deze baan als pas afgestudeerde? Zeker in bepaalde branches waar de banen niet voor het oprapen liggen?
‘Zwak staan enkele ‘sociale’ opleidingen zoals culturele en maatschappelijke vorming, social work, maatschappelijke dienstverlening en pedagogiek. Ook populaire opleidingen als commerciële economie en communicatie geven matige perspectieven. En voor WO’ers bieden de studies geesteswetenschappen, zoals archeologie, kunstgeschiedenis, kunst- en cultuurstudies en sociale wetenschappen, zoals culturele antropologie, psychologie en pedagogiek ook een zwakke uitgangspositie’, aldus Elsevier.
Daarnaast komen op een startersvacature vaak honderden sollicitaties binnen en de kans op het bemachtigen van de perfecte startersfunctie is dan ook erg klein.
Toch kun je er als student voor zorgen dat je een streepje voor hebt op je medesollicitanten. Hoe? Door tijdens je studietijd al aan je cv te werken. Cv building biedt uitkomst! Je kunt tijdens je studietijd al beginnen met excelleren!

Wat is cv building?

Cv building kan worden omschreven als het proces van het opbouwen van werkervaring en nevenactiviteiten die noemenswaardig zijn om op je cv te plaatsen, met als doel om op die manier een zo groot mogelijke kans te maken op een toekomstige functie.

Waarom cv building?

Door de krappe arbeidsmarkt worden er steeds hogere eisen gesteld aan young professionals. Vooral in bepaalde branches waar een groot aanbod en weinig vraag is. Dat is logisch, want werkgevers hebben immers meer keus. Wil jij straks, als je afgestudeerd bent, een goede kans maken op een baan? Dan is het goed om aan cv building te doen. Met cv building kun je jezelf profileren en net dat stapje voor hebben op de andere sollicitanten.

Hoe kun je aan cv building doen?

Hieronder volgt een tiental tips hoe je als student of starter op de arbeidsmarkt aan cv building kunt doen en je kansen op die gewilde baan kunt vergroten.

  1. Neem een bijbaan

Als je een bijbaan kunt bemachtigen die gerelateerd is aan je studie kun je tijdens je studietijd al direct praktijkervaring en basiskennis opdoen. Ook niet onbelangrijk is het feit dat je een netwerk kunt opbouwen in de branche waarin je werkzaam wilt zijn. Je weet nooit waar dit toe leidt! Denk ook aan referenties die het goed zullen doen op je cv. Een bijkomend voordeel van het opdoen van werkervaring is dat jouw toekomstige werkgever jou de basiskennis niet meer hoeft te leren. Het feit dat je praktijkervaring hebt opgedaan zal zeker een pluspunt op je cv zijn!

  1. Neem deel aan een uitwisselingsprogramma

Wanneer je tijdens je studie de mogelijkheid hebt om aan een uitwisselingsprogramma deel te nemen, dan zou dat een verstandige keuze zijn. Door op uitwisseling te gaan, kun je in een relatief korte tijd een grote persoonlijke ontwikkeling doormaken en ervaringen opdoen, die je waarschijnlijk niet in de schoolbanken opdoet. Je bevindt je in een ander land met een andere taal en cultuur en daarnaast moet je ook nog studeren. Dat vraagt veel van jouw aanpassingsvermogen. Je leert zaken vanuit een ander perspectief te zien en te communiceren in een andere taal.
Bovenstaande punten gelden trouwens ook voor een buitenlandse stage, waarbij je tegelijkertijd werkervaring opdoet. Twee vliegen in één klap dus.
Toekomstige werkgevers zullen onder de indruk zijn als ze op je cv zien dat je een tijd in het buitenland hebt vertoefd met het oog op je studie/carrière. Dit levert voor jou als sollicitant een groot voordeel op ten opzichte van anderen. Je neemt ook nog eens opgedane kennis mee terug naar Nederland!

  1. Neem deel aan een studentenvereniging

Als je actief bent binnen een studentenvereniging kan dat je veel voordelen opleveren, denk aan het leren van competenties zoals:

  • Het opdoen van organisatievaardigheden
  • Het omgaan met mensen
  • Het omgaan met verantwoordelijkheden
  • Het ontwikkelen van een verantwoordelijkheidsgevoel
  • Het leren opbouwen van een netwerk
  • Bekijk hier de gehele competentielijst

In een bestuursfunctie kun je daarnaast ook nog andere vaardigheden aanleren, zoals het durven nemen van beslissingen en het aansturen van mensen.

Al deze vaardigheden, die je kunt leren van deelname aan een vereniging, zullen je voordeel opleveren op je cv, waarvan het opbouwen van een netwerk misschien nog wel de belangrijkste is. Een goed netwerk is iets waar je je hele carrière voordeel van kunt hebben.

 

 

  1. Doe vrijwilligerswerk

Als je vrijwilligerswerk doet, zegt dat veel over jou als persoon. Je levert immers een bijdrage aan de maatschappij zonder dat hier een financiële vergoeding tegenover staat. Door het doen van vrijwilligerswerk laat je zien dat je maatschappelijk betrokken, ondernemend en gemotiveerd bent. Naast het feit dat je anderen een groot plezier doet, haal je zelf ook veel voldoening uit vrijwilligerswerk. Je krijgt er veel voor terug. Ook voor werkgevers is het betekenisvol als ze op jouw cv zien dat je je vrijwillig hebt ingezet voor anderen. Vrijwilligerswerk hoeft je niet heel veel tijd te kosten; er zijn veel mogelijkheden op dit gebied en je kunt zelf kunt bepalen hoeveel tijd je erin wilt steken.

  1. Volg een training of een cursus

Door het volgen van een training of cursus toon je aan dat je leergierig bent en interesse hebt in een bepaald (vak)gebied. Belangrijk is wel om onderscheid te maken in trainingen en cursussen die relevant zijn voor je carrière. Te denken valt aan het leren van een nieuwe taal (heel handig als je een functie in een internationaal bedrijf ambieert) of een cursus op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zoals zelfmanagement, netwerken, time management, spreken in het openbaar, etc. Je zou ook kunnen denken aan een zomercursus gericht op taal in het buitenland. De mogelijkheden zijn eindeloos.

  1. Ga stage lopen

Voor HBO studenten is stage lopen een verplicht onderdeel van de studie. Voor academici is dit niet het geval en juist daarom kan het voor universitaire studenten ook zeer nuttig zijn. Waarom? Omdat een stage je de mogelijkheid geeft om te laten zien wat je in huis hebt. Je doet praktijkervaring op en je kunt ontdekken of het beroep of de branche waar jouw voorkeur naar uitgaat ook daadwerkelijk iets voor jou is. Als je de stage met succes hebt doorlopen, bestaat de mogelijkheid dat je bij het bedrijf in dienst kan treden.

Als je een stage op je cv hebt staan, kan dit zeer interessant zijn voor een toekomstige werkgever. Je hebt immers al kunnen snuffelen aan het beroep, je hebt doorgezet (motivatie) en je hebt al enige praktijkervaring kunnen opdoen. Een werkgever hoeft dan minder tijd in jou, als starter, te investeren.

7.     Wees proactief met je scriptie

Heb je al nagedacht waarover je je scriptie wilt gaan schrijven? Je afstudeerscriptie, als verplicht onderdeel bij het afstuderen, is een grote tijdsinvestering waarin je veel energie moet steken. Als je al een idee hebt binnen welke branche je werkzaam wilt zijn, is het verstandig om een scriptie-onderwerp te kiezen dat hierbij aansluit. Je kunt bedrijven benaderen uit de branche waar jouw interesse ligt en hierover met hen van gedachten wisselen. Deze proactieve aanpak kan tweerichtingsverkeer opleveren: het bedrijf heeft waardevolle praktische informatie in handen waar ze iets mee kunnen en wellicht levert het jou je gewilde baan op! En ook niet onbelangrijk: een scriptie schrijven over een onderwerp waar jouw interesse naar uitgaat, zal je meer energie geven en je makkelijker afgaan.

cv building als student

8.     Blink uit tijdens je studie

Een andere manier om je te onderscheiden van je medesollicitanten, is het aantonen van je goede cijfers/resultaten. Als er veel aanbod is en werkgevers uit honderden sollicitaties kunnen kiezen, zul je met goede studieresultaten op je cv ook onderscheidend zijn. Ten opzichte van studenten in andere landen, lijken wij nuchtere Nederlanders niet zo ambitieus te zijn als het aankomt op het behalen van hoge cijfers tijdens de studie. Maar let op: veel bedrijven, met name internationale grote bedrijven, kijken wél naar jouw behaalde studieresultaten. Je kunt er vanuit gaan dat dergelijke grote bedrijven kandidaten hier ook op selecteren. Uiteraard komen deze resultaten niet uit de lucht vallen en zul je je hier wel voor moeten inzetten tijdens de studie. Deze keuze is aan jou.

  1. Volg een honoursprogramma

Een honoursprogramma is een aanvullend programma voor gemotiveerde en talentvolle bachelorstudenten, dat door veel universiteiten en hogescholen wordt aangeboden. Het programma is bedoeld om studenten te stimuleren meer uit hun studie te halen en hun talenten optimaal te ontwikkelen. Het onderwijs is verbredend en verdiepend en geeft studenten de ruimte om over de grenzen van hun vakgebied heen te kijken.
Doorgaans worden deze programma’s gekenmerkt door een (inter)disciplinaire onderwerpskeuze, intensieve (avond)colleges gegeven door topdocenten, kleine groepen, betrokkenheid van studenten, zelfstudie en discussie. Veel nadruk ligt op academisch-wetenschappelijke vaardigheden, zoals onderzoeken, het schrijven van essays en het houden van presentaties. Studenten worden voor het programma geselecteerd op basis van behaalde studieresultaten en motivatie.
Bij de meeste universiteiten heeft het honoursprogramma de onderstaande criteria:

  • Duur: twee jaar (jaar 2 en jaar 3 van de bachelor)
  • Studiepunten: 30 ECTS (840 studie-uren) bovenop het normale lesprogramma;
  • Eisen: eerste bachelorjaar zonder studievertraging afgerond, gemiddeld cijfer 7,5 of hoger.
    (Bron: Wikipedia)

Bij succesvolle voltooiing van het honoursprogramma mag je “graduated with honours” op je cv vermelden. Dit komt ook op je diploma te staan en in sommige gevallen krijg je hier een apart certificaat voor.

  1. Start je eigen bedrijf

Heb je een goed idee? Ben je ergens goed in? En wil je dat op de markt brengen? Denk dan eens na over het opstarten van een eigen bedrijf. Als je in staat bent om een eigen bedrijf te runnen, laat dit zien dat je ondernemend bent en risico’s durft te nemen. Uiteraard is het belangrijk om rekening te houden met de tijd die hierin gaan zitten. De Kamer van Koophandel organiseert regelmatig gratis bijeenkomsten voor starters waar je naar toe kunt gaan om inspiratie op te doen.

Extra tip!
Als laatste tip wil ik je graag meegeven dat het starten met opbouwen van een gedegen LinkedIn profiel tijdens je studietijd heel handig is voor het opbouwen van een netwerk. Je kunt je bij bepaalde groepen aansluiten die dezelfde interesses delen en ervoor zorgen dat je de juiste vacatures onder ogen krijgt.

Met deze tips weet je hoe je als student aan cv building kunt doen. Doe er je voordeel mee!

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

Blog REACTIEs

waardevolle informatie

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image