Welke woorden worden het meest in een cv opgenomen?
Volgens LinkedIn, ‘s werelds grootste, professionele netwerk met wereldwijd meer dan 364 miljoen leden, gebruiken we vaak dezelfde sleutelwoorden in onze (online-) cv’s. Elk jaar stellen zij een lijst op met de meest gebruikte woorden, de zogenoemde “buzzwords” en in 2014 stond ‘strategisch’ op nummer één. Zie hieronder de complete lijst.
- Strategisch
- Gedreven
- Georganiseerd
- Gespecialiseerd
- Verantwoordelijk
- Gepassioneerd
- Enthousiast
- Ambitieus
- Uitgebreide ervaring
- ‘Track Record’
Bron: HRPraktijk
Moeten deze woorden in het cv vermeden worden?
De sleutelwoorden worden niet alleen in LinkedIn-profielen gebruikt, maar komen ook vaak in onze cv’s en motivatiebrieven voor. Veel recruiters zijn allergisch voor het zien van clichés in een cv en motivatiebrief. Maar betekent dit dat je ze moet vermijden? Het vermijden van sleutelwoorden is een moeilijke opgave, omdat recruiters deze woorden vaak zelf in hun profielschets gebruiken en als je je cv op dit profiel wilt afstemmen, wordt het lastig ze niet te gebruiken. Om te laten zien dat jij geschikt bent voor de functie wil je je cv immers zoveel mogelijk laten matchen met het functieprofiel. Waar het om gaat is, dat je de sleutelwoorden niet als ‘op zichzelf staand’ gebruikt als loze kreten zonder inhoud.
De lezer van jouw cv zoekt naar aanknopingspunten en overeenkomsten met het functieprofiel en wil daarnaast ook geprikkeld worden door jouw enthousiasme. De lezer heeft niets aan deze woorden als ze niet in een context worden geplaatst. Zonder context zijn sleutelwoorden nietszeggende begrippen die de lezer niet zullen overtuigen van jouw kwaliteiten!
De beste strategie om sleutelwoorden te gebruiken
Hoe gebruik je de juiste woorden in je cv en maak je tegelijkertijd indruk op een recruiter? Hieronder volgen een aantal tips.
- Laat zien wat je kunt en omschrijf het
Denk na over je kwaliteiten die je in je cv wilt vermelden en bedenk hierbij hoe je kunt omschrijven waaruit blijkt dat je over deze kwaliteit beschikt. Dit kun je doen door concrete voorbeelden te geven van situaties waarin jouw bijzondere kwaliteiten tot uiting kwamen.
In plaats van te schrijven “ik ben creatief” kun je voorbeelden geven waaruit blijkt dat je creatief bent. Heb je resultaten geboekt met jouw creativiteit en ben je hierdoor een stapje hoger op de carrièreladder gekomen? Benoem dit dan. Heb je concrete voorbeelden, zoals een link naar jouw website of portfolio? Stuur deze dan mee.
In plaats van te schrijven “Ik kan goed plannen en organiseren” kun je schrijven “Ik ben een echte doener en beschik over organisatietalent. Het plannen en organiseren van activiteiten en evenementen zijn mij op het lijf geschreven en ik weet mensen altijd enthousiast te maken. Voor bedrijf X organiseerde ik elk jaar het jaarlijkse bedrijfsuitje, waarbij alles tot in de puntjes verzorgd was”.
Of in plaats van “Ik beschik over goede communicatieve vaardigheden” kun je schrijven “Als kwaliteitsmedewerker schreef ik de “Handleiding Registratiesysteem voor nieuwe medewerkers” en een e-learningprogramma voor een nieuw klantregistratiesysteem voor een multinational. Bij beide werkte ik nauw samen met de communicatieadviseurs en de ICT-afdeling waarbij ik ook feedback gaf over mijn gebruikerservaringen”.
Zoals je kunt zien worden er voorbeelden gegeven, waaruit blijkt dat iemand over een bepaalde kwaliteit, vaardigheid of competentie beschikt en dat hier resultaten mee geboekt zijn.
Een handige methode om te laten zien over welke kwaliteiten je beschikt, is de STAR-methode. Met behulp van deze methode kun je een situatieschets geven door middel van behaalde successen en prestaties uit het verleden. Je kunt hierbij aangeven welke rol jij in deze situatie had, welke acties je destijds hebt ondernomen en tenslotte wat het bereikte resultaat was.
- Wees concreet
Daarnaast is het belangrijk dat je bij het vermelden van behaalde resultaten actieve taal gebruikt en zo concreet mogelijk bent. Bijvoorbeeld: in plaats van te vermelden dat je ergens verantwoordelijk was, vermeld ook wat je met deze verantwoordelijkheden hebt gedaan en tot welke resultaten het heeft geleid. Als je concrete voorbeelden aanhaalt, komt dit heel krachtig over.
Enige voorbeelden:
- Ik was verantwoordelijk voor het halen van de commerciële doelstellingen van afdeling X, waaronder de invoering van een herstructurering die een kostenbesparing en omzetverhoging van X heeft opgeleverd.
Ik was verantwoordelijk voor het beschrijven van alle administratieve processen van de afdeling X en het vastleggen van deze processen in een handboek. Dit heeft geleid tot eenduidige werkprocessen binnen het bedrijf. - Ik had een adviserende rol in het productieproces, wat heeft geleid tot een toename van een X aantal speciale projecten.
Succes!

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!