Vacaturesteekwoorden gebruiken in je cv

Hoe stem je je brief en cv af op vacaturesteekwoorden?

 

Bij het lezen van jouw cv kijkt een recruiter of je voldoet aan de harde functie-eisen die voor de functie nodig zijn zoals je studie, opleidingsniveau, werkervaring, vaardigheden en competenties. Deze harde functie-eisen staan in elke vacature vermeld, maar vaak staan in vacatureteksten nog meer steekwoorden, die belangrijk zijn als je naar de functie wilt solliciteren.

Hieronder tref je een vacature aan voor een kwaliteitsmanager. Zoals je ziet, staat er in zowel de functieomschrijving, het takenpakket, de functie-eisen als in het aanbod een aantal steekwoorden. Als je denkt dat jij de geschikte kandidaat voor de functie bent en je wilt hiernaar solliciteren, dan doe je er goed aan om je motivatiebrief en cv op deze steekwoorden af te stemmen.

vacaturesteekwoorden gebruiken in je cv

Voorbeeld vacature

Functieomschrijving
Wegens uitbreiding zijn wij voor ons kantoor in Spijkenisse op zoek naar een ambitieuze en enthousiaste kwaliteitsmanager. De onderneming verwacht voor de komende jaren een sterke groei, vooral internationaal. De kwaliteitsmanager moet hierin kunnen meegroeien. Een goede Engelse taalbeheersing is daarom een must.

Functie

 • Een leidinggevende functie (aan 2 FTE) binnen een productieonderneming met totaal zo’n 80-100 medewerkers.
 • Verantwoordelijk voor het kwaliteitsbeleid van de onderneming, mede door het coördineren van de ontwikkeling en het onderhouden van het kwaliteitssysteem
 • Zorg dragen dat wordt voldaan aan de gestelde eisen, normen en wetgeving.
 • Opzetten verbetertrajecten om de kwaliteit organisatie breed blijvend te verbeteren en op de agenda te houden.
 • Uitvoeren van kwaliteitsaudits bij (internationale) leveranciers en begeleiden van externe audits/inspecties door (internationale) klanten en keuringsinstanties.
 • Beslissen over goed- of afkeur van producten, (laten) zorgdragen voor periodieke kalibratie en (laten) afhandelen van garantiegevallen, klachten of reparaties.
 • Verantwoordelijk voor de uitvoering van het gehele certificeringsproces van alle producten.

Functie-eisen

 • HBO+/WO denk- en werkniveau met afgeronde opleiding richting
 • 5 – 10 jaar relevante werkervaring binnen een productieonderneming
 • In bezit van rijbewijsv.m. frequent reizen.
 • Up-to-date kennis van ISO kwaliteitssystemen.
 • Praktisch ingesteld en ziet elk probleem als een uitdaging.
 • Kan goed prioriteiten stellen, is kritisch en is stressbestendig.
 • Heeft een pitbull mentaliteit, vraagt door om zeker te zijn van kwaliteit en ‘waterdichtheid’ binnen processen.
 • Neemt niet alleen initiatief, maar maakt zaken ook af.
 • Is communicatief vaardig en heeft een goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid in zowel de Nederlandse als de Engelse taal (bij voorkeur ook Duits).
 • Bij voorkeur ervaring op het gebied van (internationale) certificeringstrajecten op het gebied van product veiligheid en drinkwater regelgeving.

Aanbod
Een dynamische baan in een turbulente, veranderende technische omgeving, waarbij ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Het nemen van initiatieven en verantwoording is in deze functie vanzelfsprekend.

Je cv afstemmen op een vacature

De lezer van jouw cv zoekt naar aanknopingspunten en overeenkomsten met het functieprofiel. Belangrijk om te weten is dat een recruiter vaak zeer beperkte tijd heeft en besteedt aan het ‘scannen’ van een cv. In deze korte tijd wordt bepaald of je cv interessant genoeg is om volledig te lezen. Je doet er dus verstandig aan om de steekwoorden uit het functieprofiel te gebruiken en je cv hierop af te stemmen, zodat jouw cv de aandacht van de recruiter trekt. Je kunt dit doen door:

 • De volgorde van informatie in je cv aan te passen
 • Jouw kwaliteiten te benadrukken in je opgedane werkervaring. In het voorbeeld wordt bijvoorbeeld de functie-eis “stressbestendig” genoemd. Bedenk hierbij hoe je kunt omschrijven waaruit blijkt dat je over deze kwaliteit beschikt. Dit kun je doen door concrete voorbeelden te geven van situaties waarin deze bijzondere kwaliteit naar voren kwam. Misschien kun je aangeven dat er bij een vorige werkgever altijd met strikte deadlines werd gewerkt en dat je gewend bent hiermee om te gaan.
 • Informatie uit je cv weg te laten die niet relevant is voor de functie.

Meer handige tips over hoe je je cv per sollicitatie kunt aanpassen lees je hier. Ook interessant is ‘waar letten recruiters op bij het lezen van een cv’.

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image