LinkedIn gebruiken voor je cv

Hoe vraag je om LinkedIn referenties?

 

LinkedIn is het grootste sociale netwerk voor werkgevers en werknemers, maar ook voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe uitdaging kan LinkedIn een belangrijk hulpmiddel zijn. Via LinkedIn kun je jezelf promoten en kun je een netwerk opbouwen door connecties met anderen aan te gaan.

LinkedIn profiel als vervanging van je cv?

Vaak vragen mensen zich af waarom zij een cv moeten opstellen als zij toch al over een LinkedIn-profiel beschikken. Een LinkedIn-profiel biedt ruimte voor een persoonlijke profielschets, werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Een nadeel is dat er geen ruimte is voor competenties, waardoor je je juist kunt onderscheiden van andere kandidaten. Het doel van een cv is uiteraard om uitgenodigd worden voor een gesprek en bevat alleen relevante informatie voor de functie waarnaar je solliciteert. Dus zie je LinkedIn-profiel als mogelijkheid om iets extra’s aan je cv toe te voegen of ter ondersteuning van je cv. Je kunt bijvoorbeeld een verwijzing (zie onderaan deze pagina) naar je LinkedIn profiel in je cv opnemen.

LinkedIn referenties

LinkedIn is ook een perfect middel om je connecties een referentie over jou te laten schrijven. Wanneer jouw voorgaande leidinggevenden of collega’s, maar ook bijvoorbeeld referenten van de opleiding die je gevolgd hebt, iets positiefs over jou kunnen melden, komt dit de geloofwaardigheid van je LinkedIn-profiel en je cv ten goede. Het zorgt ervoor dat je opvalt bij recruiters en een positieve indruk bij hen achterlaat.
Naast het vragen om aanbevelingen, biedt LinkedIn ook de mogelijkheid om aanbevelingen te geven over anderen. Hierdoor kunnen recruiters ook zien hoe jij over anderen schrijft.
In LinkedIn kunnen per gebied (opleiding, werkervaring, etc.) drie aanbevelingen worden getoond in je profiel.

Recruiters zoeken in LinkedIn referenties

Recruiters hebben de mogelijkheid om te zoeken in referenties op LinkedIn. Bedenk dus goed welke woorden belangrijk zijn voor jouw functie en vraag je connecties deze woorden te gebruiken. Zoeken recruiters bijvoorbeeld een financieel medewerker, dan zouden zij tussen de referenties kunnen zoeken naar het woord “betrouwbaar”. Dit samen met enkele andere instellingen zal ervoor zorgen dat alle financieel medewerkers zichtbaar worden met het woord “betrouwbaar” in hun referentie(s). Lees hiermeer over het slim gebruiken van kernwoorden om vaker gevonden te worden.

LinkedIn referentie vragen in 7 stappen

  1. Ga naar je profielpagina.
  2. Beweeg je muis over het pijltje rechts naast het blauwe balkje met de tekst “Profiel weergeven als”.
  3. Er volgen dan verschillende keuzemogelijkheden. Kies hiervan zoals onderstaande afbeelding “Vraag om een aanbeveling”.
  1. Daarna volgt stap één met een lijst met studies die je gevolgd hebt en voormalige werkgevers “waarvoor wilt u worden aanbevolen?”. Kies hier de relevante studie of werkgever.
  2. Daarna volgt stap twee: “Aan wie wilt u het vragen?” Vul hier jouw connectie in (maximaal 3 personen).
  3. Vervolgens dien je de relatie met deze persoon en zijn/haar functie aan te geven.
  4. Als laatste stap volgt de mogelijkheid een bericht te schrijven met als standaardtekst:

Ik schrijf u om u te vragen om een korte aanbeveling van mijn werk te schrijven die ik kan toevoegen aan mijn LinkedIn-profiel. Als u nog vragen hebt, kunt u gerust contact met ons opnemen.

Bij voorbaat dank voor uw hulp.

(Jouw naam)

Tips

  1. Tip 1: Je kunt je connecties op weg helpen door hen concreet te vragen iets te vermelden over een competentie van jou waar je de nadruk op wilt leggen.
  2. Tip 2: Vergeet niet op de knop “Verzenden” onderaan te klikken, anders is je aanbeveling niet verstuurd!Zodra een connectie op jouw verzoek reageert, krijg je hierover een bericht in je inbox. LinkedIn vraagt vervolgens eerst om jouw goedkeuring, voordat de tekst die voor je geschreven is, op je profielpagina wordt weergegeven. Ook bestaat altijd de mogelijkheid de aanbeveling later weer te verwijderen. Zo kun je altijd je drie beste aanbevelingen per functie tonen.Zodra je een aanbeveling ontvangen en goedgekeurd hebt, wordt deze alleen zichtbaar in het onderdeel “aanbevelingen” van jouw profiel en niet op het openbare profiel dat mensen, die geen lid zijn van LinkedIn, te zien krijgen.Een aanbeveling ziet er vervolgens uit zoals deze van Bas Klein Geltink’s LinkedIn profiel:

LinkedIn op je cv vermelden?

Lees ook dit artikel over het plaatsen van een handige LinkedIn button op je cv, zodat recruiters vaker je LinkedIn profiel bekijken. Ze zullen hierdoor meer aandacht aan je gegevens besteden wat een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek zal vergroten!

Heel veel succes met het vinden van een baan. Als je vragen of opmerkingen hebt, dan nodig ik je uit om deze hieronder te plaatsen.

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

Blog REACTIEs

Ik zou graag mijn linkedin profiel tot een TOP profiel willen maken. Al mijn sterke punten moeten naar voren komen en daar ontvang in graag advies voor. Tevens de do en don’ts

Beste Derek,

Welkom op onze website! Als ik je vraag lees is misschien een complete LinkedIn-Profiel Check iets voor je: https://www.sollicitego.nl/product/linkedin-profiel-check/. Ik zie dat je ook een eigen domeinnaam hebt. Je zou deze ook kunnen gebruiken om je nog extra online te profileren. LinkedIn is vooral zakelijk gericht en een eigen website kun je creatiever inzetten zonder op het informele Facebook uit te komen. Ik heb dit bijvoorbeeld zelf zo aangepakt: https://klein-geltink.nl/. Heel veel succes met dit leuke proces van jezelf (online)profileren!

Groet, Bas

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image