Lettertype van het cv

Welk lettertype kun je best gebruiken voor je cv?

 

Als sollicitant wil je een professionele indruk op de lezer achterlaten en jouw persoonlijke visitekaartje afgeven. Niet alleen de inhoud van je cv, maar ook de uitstraling van je cv is belangrijk, misschien wel belangrijker dan je in eerste instantie zou denken. Een professionele opmaak geeft je cv net dat beetje ‘extra’ waarmee je kansen om uitgenodigd te worden voor een gesprek vergroot, het juiste lettertype gebruiken is hiervan een onderdeel.

Wat is dat beetje extra?

Ga bij de opmaak van je cv altijd uit van de lezer, de recruiter. Je cv moet zo zijn opgesteld dat de recruiter in één opslag de informatie ziet die belangrijk voor hem/haar is. Daarnaast moet een cv als prettig leesbaar ervaren worden. Door het gebruik van een juiste balans in stijlelementen kun je ervoor zorgen dat je cv ‘lekker leest’. Denk hierbij aan het lettertype, de lettergrootte, titels, kopjes en vetgedrukte tekst. Deze stijlelementen zijn zeer effectief voor maken van een overzichtelijk cv. Lees hiermeer over het gebruik van stijlelementen in een cv.

Het lettertype dat je kiest voor je cv (en je sollicitatiebrief) kan heel bepalend zijn. Je wilt een professionele indruk achterlaten, maar je cv moet ook tekstuele representatie van jezelf zijn. Ons advies is: kies voor een lettertype dat bij je past, maar houd het zakelijk en professioneel!

Welk lettertype heeft de voorkeur?

Uit een onderzoek, uitgevoerd door typografie-experts en gepubliceerd door Huffington Post blijkt dat het lettertype Helvetica als absolute winnaar uit de bus komt. Helaas wordt dit lettertype niet door Windows ondersteund. Een goed alternatief voor dit lettertype is Arial of andere vergelijkbare lettertypes, zoals Calibri, Cambria en Verdana. Al deze lettertypes zijn prettig leesbaar en ogen professioneel.

Welke lettertypes liever niet kiezen?

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat het lettertype Times New Roman over het algemeen nogal saai wordt gevonden en niet als erg creatief wordt beschouwd. Dus als je solliciteert naar een functie waarbij enige creativiteit van je wordt verwacht, kun je dit lettertype beter niet gebruiken.

Daarnaast dien je opvallende en sierlijke lettertypes zoals Lucida Calligraphy en Comic Sans voor je cv ook te vermijden; voor een uitnodiging voor een feestje of aankondiging kan dit leuk zijn, maar zeker niet voor je cv.

Tip

Je kunt ook op de website van het bedrijf bekijken welk lettertype wordt gebruikt voor communicatie. Je zou je cv eventueel aan de stijl van het bedrijf kunnen aanpassen.

Lettergrootte

De meeste lettertypes worden als prettig leesbaar ervaren vanaf lettergrootte 11.

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image