Je cv als .doc/.docx of .pdf versturen?

Wat is beter? Je cv als Word- of PDF- bestand sturen?

 

Kun je je cv beter als Microsoft Word (.doc .docx) document of als Adobe PDF (.pdf) document versturen? Een onderneming kan een specifieke voorkeur hebben voor een bestandsformaat. Als dit het geval is, wordt dit in de vacaturetekst aangegeven. Als dit niet zo is, kies dan voor het Word-formaat.

Je cv als Word-document (.doc/docx) versturen

Wanneer door de werkgever geen specifieke instructies worden gegeven voor het type bestand dat zij willen ontvangen, kun je het best kiezen voor een Word-bestand.
Een voordeel van het opsturen van je cv als PDF-bestand is dat het document, in tegenstelling tot een Word-document, niet meer verandert bij het openen van het document. Bij Word-documenten kan (zeker als er verschillende versies van Word worden gebruikt) de lay-out van je cv verspringen. Dit zorgt voor een rommelig geheel.
Toch raden wij je aan je cv als Word-document op te sturen. De reden hiervoor is dat veel grote ondernemingen bij het sollicitatieproces gebruik maken van een ATS (Applicant Tracking System). De ATS-software scant cv’s eerst en leest Word-documenten gemakkelijker. Je wilt natuurlijk dat jouw cv, ook als het door een ATS wordt gescand, in handen van de recruiter komt. Lees hier meer over ATS en hoe je jouw cv ‘ATS proof’ kunt maken.

Je cv als PDF-bestand (.pdf) versturen

Kies je er toch voor om je cv als PDF-bestand te versturen, dan kun je bij het opslaan van je cv heel gemakkelijk het formaat wijzigen. Kies voor: document ‘opslaan als’ en kies daarna voor ‘PDF’, zoals hieronder.

cv opslaan als pdf

Tip: sla altijd een versie van je cv als Word document op, zodat je er later nog wijzigingen in kunt aanbrengen.

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image