Je cv aanpassen per sollicitatie

Waarom je je cv op elke sollicitatie af moet stemmen

 

Je cv aanpassen per sollicitatie… dat is toch heel veel werk? Het is toch echt aan te raden om dit te doen! Als je eenmaal een cv hebt opgesteld, kun je dit als basis cv gebruiken. Een basis cv is een opsomming van je carrière/levensloop tot nu toe en dient als leidraad voor jezelf. Telkens als je naar een vacature solliciteert, is het van belang dat je je cv aanpast en dat je aangepaste versie met je sollicitatiebrief meestuurt. Hierbij is het de kunst om je cv zoveel mogelijk op het functieprofiel af te stemmen, zodat je cv zoveel mogelijk ‘matcht’ met het profiel waarnaar de recruiter op zoek is. Het doel is dat jouw cv eruit springt!

Hoe zorg je ervoor dat jouw cv eruit springt?

In elke vacature staan de gevraagde functie-eisen waarover iemand moet beschikken voor de betreffende functie. Neem deze goed door en bekijk je cv nog eens goed. Probeer per functie-eis te bepalen of dit aansluit bij jouw opgedane werkervaring, gevolgde studies, vaardigheden en competenties. Benadruk deze overeenkomsten in je cv en geef hierbij concrete voorbeelden van wat je kunt.
Betreft het een leidinggevende functie en heb je leidinggevende ervaring, benadruk dit dan in je cv! Bijvoorbeeld: “In deze functie gaf ik leiding aan een groep van dertig studenten en meerdere vaste medewerkers (begeleiden, coachen en motiveren)”.
Wordt er zelfstandigheid gevraagd: “Ik stroomlijnde de dagelijkse gang van zaken en gaf zelfstandig invulling aan een breed takenpakket”.

Je voldoet niet aan een functie-eis, wat nu?

Het is ook mogelijk dat je niet over de gevraagde functie-eis beschikt, probeer dan vooral creatief te zijn. Bijvoorbeeld: je solliciteert naar een functie waarbij één van de functie-eisen het geven van trainingen aan de medewerkers is, maar je hebt geen werkervaring op dit gebied. Maar in je vrije tijd geef je in het ouderencentrum les in computervaardigheden. Hiermee kun je toch aantonen dat je les kunt geven en het feit dat je dit in je vrije tijd doet, benadrukt ook nog eens dat je hier plezier aan beleeft.
Ander voorbeeld: de recruiter is op zoek naar een creatief persoon en je kunt dit niet aantonen door middel van werkervaring. In je vrije tijd maak je graag websites. Stuur dan een link van jouw website mee of een portfolio van alles wat je tot nu toe gemaakt hebt!
Onthoud dat als je solliciteert je je cv aanpast en het accent van je cv op de belangrijkste functie-eisen legt.

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image