Hoe maak je een cv?

Tips voor het maken van een cv

 

Als je op een functie solliciteert, stuur je naast je sollicitatiebrief je curriculum vitae (cv) mee. Een sterk cv met je brief meesturen is van groot belang, omdat je hiermee een eerste indruk maakt bij het bedrijf waar je solliciteert. Besteed hier dus voldoende aandacht aan.

Een cv vermeldt voornamelijk jouw werkervaring en de opleidingen die je tot nu toe gevolgd hebt. De recruiter kan hierdoor in één oogopslag zien wat je tot nu toe gedaan hebt en of je wél of niet geschikt bent voor de baan waarop je gesolliciteerd hebt.
Ga er vanuit dat de recruiter naast jouw sollicitatie nog honderden sollicitaties ontvangt. De selectie van geschikte kandidaten vindt plaats op basis van de binnengekomen sollicitatiebrieven en cv’s, maar de eerste schifting wordt vaak gedaan aan de hand van het cv. Het is dus belangrijk dat jouw cv er goed verzorgd uitziet en dat het informatie bevat die relevant is voor de baan. Zie je cv als jouw persoonlijke visitekaartje dat je afgeeft en waarmee je aantoont wat jouw toegevoegde waarde is voor deze werkgever.

Waar moet je op letten bij het maken van een cv?

Ten eerste moet het cv er visueel aantrekkelijk uit te zien. Dat betekent dat je cv een goede structuur en een overzichtelijke layout heeft. De layout van jouw cv zegt ook iets over jouw persoonlijkheid; zorg er dus voor dat deze er netjes en overzichtelijk uitziet. Daarnaast kan de recruiter hierdoor het cv snel scannen op de items die voor hem/haar het belangrijkst zijn. Let ook op spelfouten en zorg ervoor dat het cv uit maximaal twee pagina’s bestaat.

 

cv maken sollicitatietraining

 

Wat zet je in een cv?

Uiteraard is ook de inhoud van het cv belangrijk. Een cv bestaat uit een aantal vaste onderdelen, zoals persoonsgegevens, werkervaring en opleiding. Vaardigheden als competenties, hobby’s, cursussen en eventuele nevenactiviteiten zijn optioneel. Je kunt er dus zelf voor kiezen of je deze in je cv wilt opnemen. Kijk of ze relevant zijn voor de functie. Als je nog niet veel werkervaring hebt en je door een nevenactiviteit kunt laten zien dat je over bepaalde kwaliteiten beschikt, voeg deze dan toe!

Het maken van een cv

Op deze website staan een aantal handige hulpmiddelen voor het maken van je cv. Je kunt je cv zelf maken in Word, een cv template of een online cv generator gebruiken, maar als je iets origineels wilt maken van je cv, kies dan voor een cv in de vorm van een video.

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image