Hoe maak je een cv?

Tips voor het maken van een cv

Als je op een functie solliciteert, stuur je naast je sollicitatiebrief je curriculum vitae (cv) mee. Een sterk cv met je brief meesturen is van groot belang, omdat je hiermee een eerste indruk maakt bij het bedrijf waar je solliciteert. Besteed hier dus voldoende aandacht aan.
 
Een cv vermeldt voornamelijk jouw werkervaring en de opleidingen die je tot nu toe gevolgd hebt. De recruiter kan hierdoor in één oogopslag zien wat je tot nu toe gedaan hebt en of je wél of niet geschikt bent voor de baan waarop je gesolliciteerd hebt.
 
Ga er vanuit dat de recruiter naast jouw sollicitatie nog honderden sollicitaties ontvangt. De selectie van geschikte kandidaten vindt plaats op basis van de binnengekomen sollicitatiebrieven en cv’s, maar de eerste schifting wordt vaak gedaan aan de hand van het cv. Het is dus belangrijk dat jouw cv er goed verzorgd uitziet en dat het informatie bevat die relevant is voor de baan. Zie je cv als jouw persoonlijke visitekaartje dat je afgeeft en waarmee je aantoont wat jouw toegevoegde waarde is voor deze werkgever.

Waar moet je op letten bij het maken van een cv?

Ten eerste moet het cv er visueel aantrekkelijk uit te zien. Dat betekent dat je cv een goede structuur en een overzichtelijke layout heeft. De layout van jouw cv zegt ook iets over jouw persoonlijkheid; zorg er dus voor dat deze er netjes en overzichtelijk uitziet. Daarnaast kan de recruiter hierdoor het cv snel scannen op de items die voor hem/haar het belangrijkst zijn. Let ook op spelfouten en zorg ervoor dat het cv uit maximaal twee pagina’s bestaat.

 

cv maken sollicitatietraining

 

Wat zet je in een cv?

Uiteraard is ook de inhoud van het cv belangrijk. Een cv bestaat uit een aantal vaste onderdelen, zoals persoonsgegevens, werkervaring en opleiding. Vaardigheden als competenties, hobby’s, cursussen en eventuele nevenactiviteiten zijn optioneel. Je kunt er dus zelf voor kiezen of je deze in je cv wilt opnemen. Kijk of ze relevant zijn voor de functie. Als je nog niet veel werkervaring hebt en je door een nevenactiviteit kunt laten zien dat je over bepaalde kwaliteiten beschikt, voeg deze dan toe!

Het maken van een cv

Op deze website staan een aantal handige hulpmiddelen voor het maken van je cv. Je kunt je cv zelf maken in Word, een cv template of een online cv generator gebruiken, maar als je iets origineels wilt maken van je cv, kies dan voor een cv in de vorm van een video.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *