Het Europass cv

Kenmerken van het Europass cv

Een Europass cv is een initiatief van de Europese Commissie en heeft als doel het de sollicitant gemakkelijk te maken bij het solliciteren naar een baan in het buitenland. Door de invoering van dit cv wil men de mobiliteit van werknemers binnen de Europese Unie bevorderen.

De focus van een Europass cv ligt op het tijdsverloop van je levensloop en je carrière tot nu toe. Het Europass cv is ingedeeld in bepaalde rubrieken en worden in chronologische volgorde op het cv geplaatst, net als bij een teruglopend cv en chronologisch cv. Het verschil met dit cv is dat de lay-out en inhoud van het Europass cv gestandaardiseerd is. Vaardigheden, specifieke kennis en taal worden bijvoorbeeld in diverse klassen ingedeeld, zodat de recruiter in het land waar je solliciteert in één oogopslag kan zien over welke kwaliteiten je beschikt.

Voor wie is het Europass cv?

Wanneer je solliciteert naar een baan in een EU-land en je niet bekend bent met de cv lay-out van het land of als je eraan twijfelt of jouw kwaliteiten en opleidingen op de juiste waarde worden geschat, is het verstandig het Europass cv te gebruiken. Omdat het Europass cv een chronologische volgorde heeft, is het verloop van je loopbaan en wat je tot nu toe gedaan hebt direct zichtbaar voor de recruiter. Dit maakt het Europass cv dus uitermate geschikt voor alle sollicitanten die naar een baan in een EU-land solliciteren.

Wat benoem je in een Europass cv?

Omdat het Europass cv een gestandaardiseerd cv is, bestaat het cv uit een aantal vaste onderdelen, zoals persoonsgegevens, werkervaring en opleiding. Daarnaast worden de vaardigheden, zoals talenkennis, werkgerelateerde vaardigheden en andere vaardigheden opgesomd. Je kunt er zelf voor kiezen hoe je deze in het cv wilt opnemen. Kijk of ze relevant zijn voor de functie en voeg deze dan toe!

Een opsomming:

  • Je persoonsgegevens, zoals je naam, geboortedatum, woonplaats, nationaliteit, telefoonnummer en e-mailadres
  • Gewenste functie/werkterrein; hier kun je de pakkende titel die je in de basis cv hebt vermeld, neerzetten. Met een pakkende titel trek je gelijk de aandacht van de recruiter!
  • Je werkervaring tot nu toe in omgekeerde chronologische volgorde; per functie de naam van het bedrijf en de periode dat je er gewerkt hebt. Licht je werkervaring toe met een inhoudelijke beschrijving van je werkzaamheden en verantwoordelijkheden.
  • Je gevolgde opleidingen in omgekeerde chronologische volgorde; per opleiding de naam van de opleiding en de duur. Licht de opleiding toe door de belangrijkste vakken en, indien van toepassing, je minor te noemen. Als je een scriptie of een afstudeeronderzoek hebt geschreven, benoem dan de titel van de scriptie en het eindcijfer, met daarbij eventueel je vakkenpakketten, specialisaties en het onderwerp van je scriptie.
  • Relevante aanvullende opleidingen en cursussen die je hebt gevolgd.
  • Talenkennis, werkgerelateerde vaardigheden en andere vaardigheden die relevant zijn voor de functie.
  • Aanvullende informatie: hier kun je een profielschets van jezelf geven, waarin je je ambities en vaardigheden omschrijft. Hiermee krijgt de recruiter snel een indruk van wie je bent!
  • Referenties; de contactgegevens van bedrijven waar je eerder gewerkt hebt of stage hebt gelopen. Onthoud dat als je referenties opgeeft, je de persoon in kwestie hiervan op de hoogte stelt.
  • Bijlagen, zoals diploma’s.

Aan de slag met een Europass cv

Ter inspiratie volgt hier een gratis ingevulde Europass cv template. Op de website van de Europese Unie is een ook een Europass cv template te vinden in elke Europese taal. Voor een Europass cv voorbeeld in verschillende talen kun je hier ook terecht. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om je Europass cv direct aan te maken en op te slaan met de Online Wizard.

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image