De voordelen van cv building

Alles over cv building

 

Cv building wordt vaak geassocieerd met studenten en starters die zich pas of nog op de arbeidsmarkt begeven. Maar vergis je niet, cv building kan voor iedereen die op zoek is naar de ideale baan interessant zijn. Door aan cv building te doen, kun je toewerken naar een inhoudelijk goed en indrukwekkend cv en dit kan de deuren openen naar jouw droombaan.

Wat is cv building?

Cv building kan worden omschreven als “het proces van het opbouwen van werkervaring en nevenactiviteiten die noemenswaardig zijn om op je cv te plaatsen, met als doel om op deze manier een zo groot mogelijke kans te maken op een toekomstige functie”.
In het artikel werken aan je cv als student wordt uitgebreid ingegaan op hoe je als student of starter op de arbeidsmarkt cv building kunt inzetten om de kansen op een baan te vergroten. In dit artikel wordt algemeen ingegaan op het onderwerp cv building en wat dit voor jou als sollicitant kan betekenen.

Waarom cv building?

Cv building is, zoals eerder vermeld, een manier om de kans op een gewilde baan zo groot mogelijk te maken. Door de krappe arbeidsmarkt worden er steeds hogere eisen gesteld aan young professionals. Dat is logisch, want werkgevers hebben immers meer keus. Vooral in sommige branches en functies waar het aanbod groter is dan de vraag, is de concurrentie moordend.
Dus ook voor professionals met al enige ervaring en die een functie in een ‘moeilijke’ markt ambiëren, doen er goed aan om aan cv building te doen. Met cv building kun je je immers onderscheiden ten opzichte van je concurrenten.
Ook voor young professionals, die een stap hoger op de carrièreladder willen maken en voor sollicitanten die een functie in een groot internationaal bedrijf ambiëren, is cv building interessant. Hoe hoger de functie in een organisatie (lees: meer verantwoordelijkheden), des te kritischer een recruiter naar je cv zal kijken. Door aan cv building te doen, kun je net dat beetje extra aan je cv toevoegen dat doorslaggevend voor een recruiter kan zijn om jou uit te nodigen voor een gesprek.

Aan cv building doen als je werkloos bent

Ook als je een langere periode werkloos bent, is het verstandig om aan cv building te doen. Probeer deze tijd (naast het solliciteren natuurlijk!) proactief te benutten, door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen, een cursus of een opleiding te volgen of een (taal)reis te maken! Je kunt je cv met deze activiteiten (opgedane ervaringen/kennis/vaardigheden etc.) opbouwen en aantonen dat je actief bent geweest tijdens de periode waarin je niet hebt gewerkt.

Hoe kun je aan cv building doen?

Er zijn verschillende manieren waarop je aan cv building kunt doen. Belangrijk hierbij is om je af te vragen wat je wensen zijn voor je toekomst, waar je ambities liggen en waar je over een paar jaar in je carrière wilt zijn. Als je dit voor jezelf duidelijk hebt, kun je hier gericht naartoe werken, door bijvoorbeeld ervaring op te doen of cursussen te volgen in het vakgebied waarin je werkzaam wilt zijn of die voor de gewilde functie relevant zijn. Op welke manier je dat doet, hangt dus af van jouw persoonlijke situatie en jouw huidige positie ten opzichte van de positie waarnaar je toe wilt werken.

Wat is mijn huidige positie?

Begin eens met het doornemen van je basis cv. Lees hier wat een basis cv is. Heb je alles wat je ondernomen hebt, alle ervaringen, kwalificaties, vaardigheden die je hebt opgedaan en de prestaties die je hebt behaald op je cv vermeld? Maak je basis cv zo compleet mogelijk! Heb je een cursus gevolgd of heb je nieuwe vaardigheden opgedaan tijdens een seminar/workshop op je werk? Vermeld dit dan op je basis cv! Onthoud dat als je solliciteert naar een functie het de kunst is dat je je cv zoveel mogelijk laat matchen met de gestelde functie-eisen.
Met andere woorden: je kunt op zoek gaan naar nieuwe dingen om je cv ‘te builden’, maar misschien zie je wel zaken over het hoofd, die de moeite waard zijn om op je cv te vermelden.

 

Toewerken naar de gewilde positie

Als je eenmaal duidelijk hebt waar je je nu bevindt in je carrière en waar je naartoe wilt, kun je vanuit je huidige positie gaan toewerken naar je toekomstige positie. Kijk eens naar de functie-eisen die worden gesteld in de baan die jij graag wilt. Welke vaardigheden en competenties zijn nodig om in aanmerking te kunnen komen voor deze baan? Ontbreken deze nog op jouw cv? Denk dan eens aan welke relevante nevenactiviteiten of cursus/studie je zou kunnen doen om deze ervaring/competentie/vaardigheid eigen te maken.

Werkervaring opdoen

Een logische manier om aan cv building te werken is werkervaring opdoen. Dit heeft vanzelfsprekend wel even tijd nodig maar betaalt zich op de lange termijn terug. Je kunt direct bij bedrijven solliciteren of bij uitzendbureaus òf een kijkje nemen op jobboards zoals Jobnet. Zij delen hier ook enkele nuttige tips over het maken van een cv.

Heel veel succes met je cv building!

Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image