Tips voor een overzichtelijk en sterk cv
Je cv is je persoonlijke visitekaartje en toont aan wat jouw toegevoegde waarde is voor een werkgever. Het is dus van belang dat je hier veel aandacht aan besteedt. Hieronder volgen een paar cv tips om je te helpen!

De 10 cv tips van Bas
1. Leg de nadruk op de belangrijkste zaken
In de rubriek ‘cv opstellen in Word’ kun je lezen hoe je een cv opstelt. Let op: dit geldt voor je basis cv, die je opstelt als leidraad. Telkens als je op een vacature solliciteert, is het van belang dat je je cv afstemt op de vacature/functieprofiel. In elke vacature staan de gevraagde kerncompetenties waarover iemand moet beschikken voor de betreffende functie. Probeer een beeld te vormen van het profiel waar de recruiter naar zoekt en probeer jouw kerncompetenties te matchen met het profiel. Belangrijk hierbij is dat jouw cv direct de interesse van de recruiter moet wekken.
Een voorbeeld: als je niet de juiste studie hebt gevolgd waarnaar wordt gevraagd en je hebt wel een aantal jaren werkervaring in een soortgelijke functie, vermeld dan eerst je werkervaring. Lees hier meer over hoe je je cv kunt afstemmen.
2. Vermijd gaten in CV
Gat in je cv? Maak je hier geen zorgen over. Onthoud dat je niet de enige bent die hiermee te maken heeft. Een gat in je cv kan verschillende oorzaken hebben, zoals ontslag, ziekte, sabbatical, reizen, zorgverlof, burn-out of om thuis te zijn voor de kinderen. Een gat in je cv is een probleem als je hier geen duidelijke reden voor geeft, anders hoeft het niet erg te zijn. Als je een tijdje niet hebt gewerkt, vul deze leegte dan in je sollicitatiebrief door een verklaring te geven over wat je in deze periode hebt gedaan. Denk eraan dat je jezelf presenteert, dus houd het positief!
Houd er rekening mee dat een gat in je cv een reden voor de recruiter is om hierop door te vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Als je het gat in het gesprek goed kunt verklaren is er geen reden tot paniek. Een cv is in meer dan een opsomming van opleidingen en banen; het is een levensloop.
Heb je moeite om een gat in je cv weg te werken? Je ben niet de enige. Tijdens de sollicitatietraining van Sollicitego hebben wij van sollicitanten positieve referenties ontvangen over het trainen van het verklaren van cv gaten. Bekijk hier onze sollicitatietraining.
Als je een langere periode werkloos bent, probeer deze tijd dan proactief te benutten door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen, een cursus of opleiding te volgen of een reis te maken.
Belangrijk is om positief te blijven en de focus van je sollicitatie op de positieve zaken te leggen. Zie volgende tip!
3.Vermeld verantwoordelijkheden, kwaliteiten en vaardigheden
Wat zijn jouw goede eigenschappen en specifieke kwaliteiten en over welke bijzondere vaardigheden beschik je? Welke verantwoordelijkheden had je in vorige functies? Benadruk je sterke punten in jouw cv. Dit kun je doen door concrete voorbeelden te geven van situaties waarin jouw bijzondere kwaliteiten naar voren kwamen. Je vaardigheden en kwaliteiten kun je ook hebben opgedaan buiten betaald werk om. Onthoud dat een recruiter op zoek is naar een bepaald profiel en dit kun jij zijn!
4. Houd je cv concreet en beperk je tot relevante tekst
Probeer je cv niet langer te maken dan twee pagina’s. Schrap alle informatie uit je basis cv die niet relevant is voor de functie waarnaar je solliciteert.
5. Houd structuur en een duidelijke cv lay-out aan
De structuur van jouw cv moet zo zijn opgesteld dat de recruiter in één opslag de informatie ziet die belangrijk voor hem/haar is. Maak het de recruiter gemakkelijk en onthoud dat je cv persoonlijkheid moet uitstralen, maar dat het ook een tekstuele representatie van jezelf moet zijn.

6.Laat je persoonlijkheid in je cv zien
Een mogelijke manier om jouw persoonlijkheid te laten zien, is om nevenactiviteiten op je cv te vermelden. Je kunt er ook voor kiezen om een profielschets van jezelf te geven. Een profielschets is een kort introducerend stukje, waarin je iets over jezelf vertelt, wat je ambities en vaardigheden zijn, wat je kunt en waar je naar op zoek bent.
7. Geef een heldere beschrijving van je functies
Een functienaam dekt niet altijd de lading van wat je gedaan hebt. Geef duidelijk aan waaruit je werkzaamheden bestonden. Een accountmanager kan bij een bedrijf voornamelijk accounts beheren, maar is in een ander bedrijf ook verantwoordelijk voor het werven van nieuwe klanten.
Extra cv tip: Maak een overzicht van je taken die je had en vat deze kort en bondig samen. Misschien kom je wel op een andere functienaam uit die de lading van de functie beter dekt.
8. Let op taal- en stijlfouten en interpunctie
Een cv dient heldere, frisse en concrete taal te bevatten en foutloos geschreven te zijn. Het is voor recruiters een doorn in het oog om spel-, taal- en stijlfouten in een cv te zien. Doe altijd nog een spellingscontrole voordat je je cv verstuurt. Hiermee haal je de meesten fouten uit je cv.
9. Laat je cv door een buitenstaander lezen
Het moet de recruiter geen moeite kosten om jouw cv te begrijpen en te kunnen beoordelen. Laat je cv door een buitenstaander nalezen. Is de informatie duidelijk? Staan er geen dubbelzinnige formuleringen in je cv? Heb je niet te veel terminologie gebruikt? Pas je cv na de feedback aan.
10.Referenties op cv vermelden
Referenties zijn voormalige werkgevers voor wie jij gewerkt hebt en met wie een recruiter contact kan opnemen voor meer informatie over jou. In je cv vermeld je de naam, de functie, het telefoonnummer en het bedrijf waar de referent werkzaam is. Vraag de referenten op voorhand of zij akkoord zijn dat je hen in je cv vermeldt en zorg ervoor dat de informatie die je in je cv opgeeft up-to-date is.
Conclusie
Je hebt hierboven 10 concrete cv tips ontvangen om je te helpen bij het solliciteren. Bekijk ook het blog en Youtube kanaal van Sollicitego, de expert in face-to-face sollicitatietraining, voor een berg extra sollicitatietips & trucs.

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!